Performans indeks'ini değiştirmek

Windows Vista bilgisayarınızın donanım özelliklerini tarıyor ve buna uygun bir performans değeri veriyor. Bazı yazılımlar da yükleme esnasında bu performans değerini temel aldığı için ya kurluma izin vermiyor ya da sınırlı bir kullanım sunuyor.

Performans indeks'ini değiştirmek

Performans endeksi eğer 3,0'dan aşağıdaysa Vista, Aero efektini devreye sokmuyor. Hatta diğer yazılımlar bile bu kısıtlamalardan etkileniyor. Eğer sisteme daha yüksek bir değer varmış gibi gösterirseniz devre dışı kalan özellikleri tekrar etkinleştirebilirsiniz; tabii ki hız büyük olasılıkla düşük olacaktır.

Önemli: Açıkçası sisteminizin gerçek performansında herhangi bir değişiklik olmuyor.
Değişiklik için hazırlık: Vista'ya sisteminizi taratın. Bunun için Denetim Masası'ndaki Performans Bilgileri ve Araçları bölümüne girerek Puanımı Güncelleştir seçeneğine tıklayın. Kontrol bitene kadar bekleyin. İlgili dosyaya değişiklikleri kaydedebilmek için Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni geçici olarak devre dışı bırakmanız gerekiyor. Bunun için Başlat menüsündeki arama bölümüne "regedit" yazıp [Enter]'a basın. Şimdi Kayıt Defteri'nden HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System anahtarına gidin. Buradaki "EnableLUA" değerini "0" yapın ve OK ile doğrulayın. Kayıt Defteri'ni kapadıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın.
Skoru değiştirmek: Başlat menüsündeki arama bölümüne "wordpad" yazıp [Enter]'a basın ve metin editörünü başlatın. Dosya / Aç komutunu verdikten sonra C: \ Windows \ Performance \ WinSAT \ DataStore dizinine gidin. Sağ alt kısımdan dosya tipi olarak Tüm Dosyalar'ı seçin. Bu klasörde her bir performans derecelendirmesi için bir XML dosyası bulacaksınız; açmanız gereken ise en son tarihli dosya. Yapılan son testin rakamsal değerleri 14 ile 21. satırlar arasında yer alıyor. Buradaki numaraları daha yüksek bir rakam ile değiştirin; en yüksek değer olarak 5.9 verebilirsiniz. Değişiklikleri kaydettikten sonra Kayıt Defteri'nde değiştirdiğiniz ayarı tekrar "1" yapın, Kullanıcı Hesabı Denetimi'ni devreye sokun ve sistemi yeniden başlatın. Değiştirilmiş ayarları tekrar "Performans Bilgileri ve Araçları" penceresine gittiğiniz zaman göreceksiniz. Tekrar bir performans derecelendirmesi yapmayın zira bu yaptığınız değişiklikleri silecektir.

Arka plan: Performans endeksi bilgisayarınızın donanımlarını inceliyor ve şu andaki sistemde 1.0 ila 5.9 arası bir puan veriyor. Microsoft ileride daha geniş bir donanım yelpazesi olacağı için puanlandırma sisteminde bir genişletme yapacak. Performans endeksi yeni bir yazılım alırken gereksinim listesi ile karşılaştırma yapmanızda yardımcı olabilir. Ayrıca yeni bilgisayar alırken veya bilgisayarınızın bileşenlerini yenilerken de performans endeksine bakarak fikir edinebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları