Sistem dizinlerini dolanmadan hemen açmak

Çoğu sistem dizini dosya sisteminin derinliklerinde gizlidir. Bunları açmak için her seferinde iç içe geçmiş dizinler arasında yolunuzu bulmanız gerekir. Bu dolambaçlı yollar zamanla oldukça can sıkıcı hale gelebilir.

Sistem dizinlerini dolanmadan hemen açmak

Çoğu sistem dizini için doğrudan hedefe ulaştıran kısayollar vardır. Bunların hepsinin ortak noktası »shell:« komutunu kullanmasıdır. Sadece istenilen hedef dizinin İngilizce adını parametre olarak bu komuta eklemelisiniz, mesela:

shell:sendto

Önemli: İki nokta üst üsteden sonra boşluk bırakmayın. Komutu Windows sürümlerinde değişik yerlerde kullanabilirsiniz: Windows XP'de »Başlat | Çalıştır«a tıkladıktan veya doğrudan Windows Explorer'ın adres satırına girdikten sonra, Vista ve Windows 7'de ise doğrudan Başlat menüsünün arama alanında. Enter tuşuna bastıktan sonra doğrudan ilgili sistem dizini açılır.

Pratik: shell komutu otomatik olarak dizin yapısı içerisindeki dizinlerin kısmen farklı kayıt yerlerini dikkate alır. Böylece güvenilir olarak istediğiniz dizine, mesela tanıdık birine PC'sinin konfigürasyonunda yardımcı olsanız ve burada kendi Windows sürümünüzden farklı bir sürümle karlılaşsanız bile, geçebilirsiniz. Sağ sayfadaki tabloda yaygın olarak kullanılan sistem dizinleri için komutları görebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları