Tek bir belgede sayfalar için numaralandırma

İçerik tablosunun yanı sıra geniş belgeler bazen özel numaralandırmaya ihtiyaç duyar. Örneğin kapak sayfasından hemen sonra başlayan sayfa numaraları Romen rakamlarıyla yazılmalıdır.

Tek bir belgede sayfalar için numaralandırma

Word belgeleri, bölümler, kapak sayfası, içindekiler ve metin kısımlarını ayrı numaralandırabiliyor ya da numaralandırmaya bir önceki bölümden devam edilebiliyor. Bu özellik farklı sürümlerde benzer biçimde çalışıyor. İmlecinizi belgenizdeki giriş sayfası ve içindekiler kısmına getirin. Akabinde Word 2007'deki çok işlevli araç çubuğundan »Sayfa Düzeni / Kesmeler / Bölüm Sonları / Sayfa«ya gelin. Daha önceki Word sürümlerinde ise »Ekle« kısmından »Kesme«ye tıklayın ve açılan pencereden »Sonraki Pencere«yi işaretleyip »Tamam«a tıklayın. Eğer gerekirse manuel olarak tüm sayfa kesmelerini iptal edin ve sonra içindekiler kısmını metinden başka bir kesme ile ayırın. Daha sonra imleci dosyanızdaki »Ekle« kısmına götürüp »Altbilgi« ya da »Üstbilgi«ye tıklayın. Daha önceki sürümlerde bunu »Görünüm« sekmesinden »Altbilgi/ Üstbilgi«ye tıklayarak yapabilirsiniz. Word ilkin metnin üst kısmına gidecektir. Oysa artık araç çubuğunda görünür konuma gelen »Alt bilgiye git« butonuna tıklayarak alt ve üst kısımlar arasında geçiş yapabilirsiniz. Daha önceki bölümden farklı olarak bir "Üst bilgi" ya da "Alt bilgi" yerleştirmektense, »Öncekine bağla« özelliğini »Tasarım« kısmından iptal edebilirsiniz. Word 2003 ve XP'de »Önceki gibi« seçeneğinden bunu iptal edebilirsiniz. Artık dilediğiniz "Üstbilgi" ve "Altbilgi" komutunu ekleyebilirsiniz. Bunun için imleci sayfa numarasını girmek istediğiniz yere götürün ve çoklu işlev çubuğundaki »Tasarım « sekmesinden »Altbilgi/Üstbilgi«ye tıklayarak »Sayfa numarası«nı girin. Sonra »Sayfa numaraları«na gidin ve »Basit gibi« gibi bir tema seçin. Daha sonra tekrar »Sayfa numarası«na tıklayın ve »Sayfa Numaralarını Biçimlendir«i seçin. Word'ün daha önceki sürümlerinde, sayfa numaralarını kayan çubuktaki »Sayfa numarası ekle«deki komut satırına girin. Bir sonraki pencere hemen tüm sürümlerde aynı. »Sayfa Numaralarını
Biçimlendir«den sayfa numaralarının biçimini, örneğin Arapça mı yoksa Latin harfleri mi olacağını belirleyin. Ayrıca »Başlangıç«ı etkinleştirip takip eden pencereden "1" rakamını seçerek belirlediğiniz bölümün bu rakamdan başlamasını sağlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek de »Bölüm numarası ile birlikte « opsiyonu. »Tamam«a tıklayıp onayladıktan sonra »Kapat«a tıklayarak kapatabilirsiniz. Eğer başka rakam biçimlerini kullanmak istiyorsanız aynı adımlardan yararlanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları