Verilerinizi çarpıcı biçimde göstermek

Şekiller, büyük miktardaki veri tablolarınıbasitçe göstermede en etkili yöntem.Ancak veri dosyalarında çok fazla yerkaplıyorlar.

Verilerinizi çarpıcı biçimde göstermek

Excel, sunum sırasında değerlerinizi gösterebilmeniz için sınırlı sayıda veri hücresini destekliyor. Şimdiye değin oldukça sınırlı seçeneğiniz bulunuyordu ancak 2007 sürümüyle birlikte Excel, bu sınırlı biçim sayısını arttırarak sizi fazladan şekil arama derdinden kurtardı. Excel'de belirli bir alanı farenizle işaretleyin ve görev çubuğundaki »Stiller«den »Koşullu Biçimlendirme«ye tıklayın. Fare imlecini »Renk Ölçekleri«ndeki renklerden birinin üzerine getirip tıklayın. Tüm seçili hücreler verdiğiniz sayı değerine göre farklı renklerle derecelendirilecektir. Excel otomatik olarak gereken rengi bu bölgeye atayarak renk farklılıklarıyla pek çok farklı değeri birbirinden ayırmanıza yarıyor. Koşullu biçimlendirme özelliği oldukça fazla renk seçeneğiyle, veri çubukları ve simge kümeleri gibi uygulamalarda da kolaylıkla kullanılabiliyor. Bu yüksek sayıdaki renk çeşitliliği sunumunuzu karmaşık bir hale getirene değin istediğiniz kadar kullanılabilir. Sadece tek ya da birkaç sütunluk tablolarda renk skalasının standart ayarları yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda »Koşullu biçimlendirme«yi seçin ve şu adımları takip edin: »Renk ölçekleri / Diğer kurallar ». Yeni Biçimlendirme Kuralı penceresi tüm ayarlara ulaşmanıza yarayacak. Şimdi "Kural Türü Seçin"den »Değerlerine bağlı olarak tüm hücreleri biçimlendir« seçeneğini işaretleyin. "Kural Açıklamasını Düzenleyin"
kısmından "Biçim Stili"ni "3-Renk Ölçeği"ne getirin. Böylelikle diğer tüm seçenekler verdiğiniz değere göre değişecektir. Şimdi biraz daha ileri ayarlamalar olan "En Az", "Orta Nokta" ve "En Fazla" değerlerine bakalım. Orta nokta için "Yüzde" değerini "50" olarak seçmek çoğu zaman yeterlidir.

Okuyucu Yorumları