XP veya Vista OEM sürümünden terfi etmek

XP'den Windows 7'ye terfi ettiğinizde yeni kurulum gerekir. Yani verilerinizi yedeklemeli ve sabit diski biçimlendirmelisiniz. Ancak bu işlemden sonra kuruluma başladığınızda Windows 7, XP kurtarmaCD'sini eski bir sürümün ispatı olarak kabul etmiyor. Ne yapmalı?

XP veya Vista OEM sürümünden terfi etmek

Windows terfisi ancak kurulum sırasında başka bir disk bölümünden eski Windows XP'ye erişim imkanı olduğunda veya eksiksiz bir XP kurulum CD'sine (kurtarma CD'si değil) sahip olduğunuzda otomatik olarak gerçekleşir. Aksi durumlarda terfi ancak bir hileyle mümkün olabilir. Bunun için Windows 7'yi yeni diskte öncelikle deneme sürümü olarak kurun ve herhangi bir ürün anahtarı girmeyin. Ayrıca Windows'un hiçbir şekilde ürün etkinleştirme denemesinde bulunmasına izin vermeyin. En iyisi bilgisayarı bu sırada internete hiç bağlamayın. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra registry'de bir anahtarı düzenlemeniz gerekecek. Bu anahtar, Windows'un mevcut bir Windows sürümünün üzerine kurulduğunu ispat etmeye yarıyor. Bunun için Başlat menüsünün giriş alanına »regedit« girin ve Enter tuşuna basın. Çıkan kullanıcı hesabı denetimi sorgusunu »Evet« diyerek onaylayın. Şimdi »HKEY_ LOCAL_MACHINE\SOFTWAR \Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup\OOBE« anahtarına geçin. Pencerenin sağ tarafında »MediabootInstall« kaydına çift tıklayın, DWORD değerini »0« olarak değiştirin ve »Tamam« ile onaylayın. Registry'den çıkın. Şimdi etkinleştirme durumunu geri almanız gerekiyor. Bunun için Başlat menüsünün arama alanına »cmd« girin, sağ fare tuşuyla »cmd.exe« programına tıklayın ve »Yönetici olarak çalıştır« kısayol komutunu seçin. Komut satırında ise şu komutu girin:

slmgr –rearm

Pencereyi kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Denetim Masası'nda »Sistem ve Güvenlik« kategorisinde sistemi etkinleştirme seçeneğine tıklayın. Şimdi problemsiz bir şekilde terfi sürümünün ürün anahtarını girebilir ve etkinleştirmeyi tamamlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları