Yedekleme dosyalarını silin, boş alan kazanın

Bir Servis Paketi veya güncelleme kurulduğunda Windows, yapılan değişikliklerin geri alınabilmesi için güvenlik kopyaları oluşturur. Eğer ilerleyen zamanlarda her şey düzgün bir şekilde çalışmaya devam ederse bu dosyalar sadece disk alanı harcamış olur.

Yedekleme dosyalarını silin, boş alan kazanın

Disk kemirgenlerini ortadan kaldırın! Bu iş için "Başlat | Bilgisayarım"ı açın ve sistemin yüklü olduğu disk bölümüne (örneğimizde "C:\") çift tıklayın. Windows kurulum klasörüne geçiş yapın: normalde bu klasör "C:\Windows" tur. Uzun süreli bir kullanımdan sonra bu klasörde birçok sıkıştırılmış klasör birikir. Bu klasörleri isimlerinin başındaki Dolar işaretinden anlayabilirsiniz. Genellikle isimleri "$NtUninstall" ile başlar. Bazı şartlar altında bunları "$MSI" veya "$NtServicePack" tanımlamalarıyla da görebilirsiniz. Fakat tüm bu klasörlerin isimlerinde "Uninstall" ibaresi ortaktır. Eğer bu dosyaları hiçbir şekilde bulamıyorsanız "Araçlar | Klasör seçenekleri | Görünüm" yolunu takip ederek "Gelişmiş ayarlar" listesinde "Gizli dosya ve klasörleri göster" seçeneğini etkinleştirin. Ayrıca aynı listedeki "Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle" seçeneğinin tikini de kaldırmanız gerekebilir. Yukarıda belirtilen dosyalar kurulan güncelleştirmeler veya hizmet paketlerini kaldırmaya yönelik bilgiler içerir. Bu dosyalar tarafından doldurulan alanı geri kazanmak için bunları seçin ve [Del] tuşuna basın. Çıkan güvenlik sorgusunu "Evet" ile yanıtlayın. Şu istisnaya dikkat: "$hf_mig$" klasörünü asla silmemelisiniz! Keza isminde "Uninstall" ibaresi de yok.

Dikkat: Dizinleri sildiğinizde artık kurulu güncelleştirmeleri ve hizmet paketlerini kaldıramazsınız. Bu sebeple kaldırma seçeneğinden cidden vazgeçmek istediğinizde bu hamleyi yapın. Dikkatli kişiler oluşturulma tarihini göz önünde bulundurarak örneğin sadece altı aydan eski dosyaları silebilir.

Okuyucu Yorumları