Yüksek kontrastlı çekimleri düzenlemek

Dijital fotoğraf makinenizin ekranından manzara parlak ve renkli görünüyor. Ancak eve gittiğinizde yerini hayal kırıklığına bırakıyor: Gölgeler PC ekranında kaybolmuş, görüntü sararmış, çıktısı ise berbat.

Yüksek kontrastlı çekimleri düzenlemek

Sadece doğru pozlamayla nesnelerin rengini olduğu gibi yansıtabilirsiniz. Bunu her zaman küçük fotoğraf makinesi ekranlarında yakalamanız mümkün değil. Üzülmeyin: Eğer pozlama tam ortada değilse daha sonra Photoshop Elements sayesinde düzeltebilirsiniz.

HISTOGRAM'I OKUMAK: "Window / Histogram"ı açın. Grafik, siyah – beyaz arasındaki ton değerlerini gösteriyor. Örneğimizde, en fazla parlaklık değerini makinedeki pozlamadan sağlamadık.

LEVEL AYARLARI: Katman paletindeki yarım ay simgesine tıklayın. Buradan "Levels"ı seçin. Highlight kayar çubuğunu "input levels" grafiğinde sola kaydırın. Bu genel olarak resmi aydınlatacaktır. Karanlık alanlarda ton ayarlaması yapmak için de siyah çubuğu sağa kaydırın.

COLOR CHANNELS'DAN RENK GÜÇLENDİRME: Güzel bir akşamüstü atmosferi için histogram'ın yanı sıra color channels'ı kullanabilirsiniz. Biz kendi örneğimizde, menüden "Red"i seçtik ve highlight ile parlaklığını arttırdık. "Blue" kanalından genel bir ton ayarlaması da yapmak mümkün. Böylelikle limandaki sararmış gökyüzünüzün rengini açmaya başlayabilirsiniz. "Green" kanalında renk bulunmuyorsa, pas geçebilirsiniz.

GÖLGE/PARLAKLIK AYARLARI: Levels sayesinde vurgulanan gökyüzünün renkleri oldukça parlaklaşacak. Bunun için arka planda çalışabileceğiniz bir katman kurtarıcı olabilir. "Image / Adjustments / Shadow/ Highlight"ı seçin. Açılan diyalog penceresinde gölgelere dokunmayın ve highlights'ı yavaşça arttırın.

Okuyucu Yorumları