YKS saat kaçta? Sınav kaç dakika? YKS için gerekli belgeler 2022

2022 YKS heyecanı başlıyor... YKS'de bu yıl ilk kez baraj uygulanmayacak. 18-19 Haziran'da düzenlenecek YKS sınavının saat kaçta başlayacağı, kaç sorunun olacağı merak ediliyor. YKS için getirilecek belgeler, YKS'deki değişiklikler de merak edilenler arasında. İşte soru ve cevaplarla YKS 2022:

YKS saat kaçta? Sınav kaç dakika? YKS için gerekli belgeler 2022

Bu hafta sonu YKS heyecanı yaşanacak. 2022-YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 18-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'de 1 milyona yakın kontenjan bulunduğunu İfade ederek, "Bu kontenjan için 3 milyon 250 bin adayımız üniversite sınavında yarışacaklar. Öncelikle genç kardeşlerimize, adaylarımıza şunu ifade etmek isterim. Sınav, başarı sıralamasına dayalı bir sınavdır. Yani bu sınavda kim daha fazla soru çözer, kim daha fazla başarılı olur ise sınav sıralaması buna göre teşekkül edecektir. Bu açıdan sınavın başarı sıralamasına dayalı olduğunu unutmamaları lazım." diyor. Yüz binlerce adayın katılacağı sınav ile ilgili detaylar merak ediliyor. YKS saat kaçta başlıyor? Sınavlar kaç dakika ve kaç soru var? YKS için gerekli belgeler neler gibi soruların yanıtlarını derledik... (Sınav öncesi ne yemeli, ne yememeli? Zihin açan 9 besin başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

YKS Saat Kaçta Başlıyor ve Kaçta Bitiyor?

yks

Öncelikle YKS saat kaçta başlıyor? YKS’nin ilk oturumu ve en çok adayın katıldığı Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) 135 dakika olan sınav süresi, bu yıl 30 dakika artırıldı. Ve sınavın süresi 165 dakika oldu. TYT, 18 Haziran cumartesi günü saat 10.15’te başlayacak.

TYT'de Kaç Soru Var?

TYT'de Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya felsefelerinden 5'er olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve dünyadan 6 problem yer alacak bilimleri testinde de 20 soru yöneltilecek.

yks

İkinci Oturum Saati ve Süresi

  • Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT), 19 Haziran’da saat 10.15’te başlayacak, adaylara 160 soru için 180 dakika verilecek.

  • AYT’de “Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1” testi 40 sorudan oluşacak. Bu testte adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, tarih-1’den 10, coğrafya-1’den 6 soru yanıtlayacak.

  • AYT’nin sosyal bilimler-2 testi 40, matematik testi 40, fen bilimleri testi de 40 sorudan oluşacak. Sosyal bilimler testinde tarih-2’den 11, coğrafya-2’den 11, felsefe grubundan 12, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer alacak. Fen bilimleri testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde olacak.

Üçüncü Oturumun Saati ve Süresi

  • 19 Haziran’da yapılacak üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45’te başlayacak ve adayların 80 soru için 120 dakika süreleri olacak. AYT ve YDT oturumlarının süresinde herhangi bir değişiklik olmadı. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak.

  • Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00, öğleden sonra oturumlarında saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

Bu Yıl Sınavda Neler Değişti?

Bu yıl YKS'de SAY, SÖZ, EA ve DİL türlerinde sınav puanının değerlendirme için puan TYT puan puan 150 puan alma ile yerleştirme puanlarının puanlanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

Bu bölümden oluşan puan türlerinde puanlar hesaplanan tüm adaylar için başarı puanı eklenerek tahmin edilecek. Adaylar, çevredeki gibi bir sınav puanına ortaöğretim puanı eklenerek projelendirilmek üzere genel olarak değerlendirilebilecek yerler.

TYT sınav veya puanın sınav için temel matematik testi Türkçe testi 0,5 daha fazla ham puan almış olma durumu uygulanmaya devam edecek. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya YDT'ye ulaşılsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak.

2022 YKS'den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvuru yapabilmek için adayın TYT'yi değerlendirmeye istekli olmak. Ayrıca özel yetenek sınavında taban puan şartında aranacak ise en az kaç puan almışların başvurabileceklerine ilgili üniversiteler karar verecek.

Bazı Programlardaki Başarı Sırası Koşulu Uygulaması Devam Ediyor

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mühendislik, ve öğretmenlik programlarını tercih etmek için gerekli olan en düşük başarı planlarına uygun planlamalar. Buna, en küçük 100 bininci, mühendislik programlarına yerleştirilme işlemi, SAY en küçük 300 bininci, mimari programlarına yerleştirme yerleştirmek SAY en düşük 250 bininci, tıpa programlarına yerleştirmek için SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirmeye en düşük 50 bininci, öğretmenlik programına yerleştirmek için buraya, bu yılki hukuk programlarına puanla en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirmek SAY en düşük bininci programlarına, yerleştirmek SAY en düşük 80 bininci olmak.

– Geçen yılın TYT puanlarının kullanımında son yıl

2021-TYT puanı 200 ve olanlar, 2021-TYT puanının 200 ve üzerinde olanlar, 2021-TYT'nin üzerinde doldurulmadan-YKS'ye yerleştirilebilecekler, ancak bu adayların 2022-YKS'ye başvurması gerekiyor. 2021-TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar, 2022 YKS'de dönüştürülerek puanlar. Ancak 2022 YKS'den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir yıl kullanılamayacak.

YKS İçin Gerekli Belgeler 2022

yks

Peki, YKS için gerekli belgeler 2022 neler? ÖSYM Başkanı Halis Aygün, adayların sınava gireceği salon ve bina bilgilerini içeren sınav giriş belgelerinin 1 Haziran’da “ais.osym.gov.tr” sayfasından ve AİS Mobil uygulamasından adayların erişimine açıldığını hatırlatarak adaylara şu uyarılarda bulunmuştu:

“Adaylar, sınava gelirken sınav giriş belgeleri ile fotoğraflı nüfus cüzdanlarını veya fotoğraflı T.C. kimlik kartlarını yanlarında bulundurmak zorundadır. Nüfus cüzdanında fotoğrafı olmayan adayların mağdur olmamaları için ivedilikle nüfus müdürlüklerine giderek fotoğraflı yeni kimlik kartlarını almaları gerekmektedir. T.C. kimlik kartını, nüfus cüzdanını sınav günü kaybeden veya nüfus cüzdanında fotoğraf, T.C. kimlik numarası bulunmayan adaylar için il veya ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık tutulacaktır.”

2022-YKS İçin Sınav Günü Açık Tutulacak İl/İlçe Nüfus Müdürlükleri

ÖSYM’den yapılan açıklamada ise şu bilgiler veriliyor:

18-19 Haziran 2022 tarihlerinde uygulanacak 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2022-YKS) girecek adaylardan, T.C. Kimlik Kartını kaybeden, T.C. Kimlik Kartında fotoğrafı bulunmayan, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, fotoğraf, soğuk damga bulunmadığı için sınava kabul edilmeyecek durumda olanlar için sınav yapılacak merkezlerdeki ekte sunulan İl/İlçe Nüfus Müdürlükleri, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce 18 Haziran 2022 Cumartesi günü 07.00 ile 17.00 saatleri arasında ve 19 Haziran 2022 Pazar günü 07.00 ile 15.30 saatleri arasında açık tutulacak ve söz konusu Müdürlüklere başvuran adaylara, müdürlük personeli tarafından fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu veya fotoğraflı, barkodlu-karekodlu “Geçici Kimlik Belgesi” düzenlenecektir.

Bu amaçla, sınav günü Nüfus Müdürlüğüne başvuran adaylar, Nüfus Müdürlüğü personeli ile birlikte ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinde yer alan ilgili sınavın başvuru bilgilerine T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile erişebileceklerdir. Nüfus Müdürlüğü personelince adayın bilgilerinin kontrolü yapılarak adaya fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu veya fotoğraflı, barkodlu-karekodlu“Geçici Kimlik Belgesi” düzenlenecektir. Adaylar, Nüfus Müdürlüklerince düzenlenen fotoğraflı, imzalı-mühürlü, barkodlu-karekodlu veya fotoğraflı, barkodlu-karekodlu Geçici Kimlik Belgeleri ile sınava girebileceklerdir.“Geçici Kimlik Belgesi” dışında verilen belge, form vb. sınava giriş için kabul edilmeyecektir. Bu amaçla, Nüfus Müdürlüğüne başvuran adayın, ilgili sınavın Sınava Giriş Belgesi ve biyometrik fotoğrafının yanında olması gerekmektedir.

Adaylar, sınav günü açık tutulacak İl/İlçe Nüfus Müdürlüklerinin adresine ve açık oldukları saatlere aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. (Bu bağlantıdan bakabilirsiniz)

Sınava getirilecek belgelerle ilgili YKS 2022 kılavuzunda ise şu bilgiler yer alıyor:

  • Sınava giriş belgesi: Adaylar sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar, sınav binasına alınmayacaklardır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar, internetten yenisini edinebileceklerdir.

  • Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve fotoğraflı geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı: YÖK kılavuzunda, “Adayların sınava girebilmeleri için 2022-YKS’nin ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesinden başka, fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. Kimlik Kartı veya fotoğraflı geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını yanlarında bulundurmaları zorunludur” deniliyor. (Geçerli sayılan diğer belgeler için bu linki bakabilirsiniz)

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
YKS sonuçları, 20 Temmuz’da açıklanacak.

SINAVA GETİRİLMESİ YASAK OLAN EŞYALAR

ÖSYM, adayların sınavda yanında bulundurması yasak olan eşya ve gereçleri şöyle sıralıyor:

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına;

  • Çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, kağıt/madeni para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

  • Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

  • Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

  • Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

  • Bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,

  • Kutu/şişe içerisinde ilaçla gelmeleri kesinlikle yasaktır (Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan sınava engeli/sağlık sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, bu kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.).