Cep üreticileri "insanlık için" bir arada...

Genellikle atışan cep üreticileri bu kez anlaştı, insanlık için (!) önemli karara imza attı...

İşin içinde iş varmış!

İşe geldiniz ve şarjınızın azaldığını farkettiniz... Bir arkadaşınızdansınız ve bataryanız bitmek üzere... "Bilmemne şarjınız var mı?" diye sormaktan sıkılmadınız mı? Doğrusu biz de bıktık artık cep telefonu markamıza uygun şarj cihazı aranmaktan. Kablosuz elektrik gelse pek güzel olacak; ama ne yazık ki o teknolojinin gelmesine daha çok var. Üstüne üstlük her markanın şarj cihazının evimizde oluşturduğu yığından, kablo karmaşasından da sıkıldık. Bununla kalsa iyi, şarj cihazlarındaki çeşitliliğin ergonomi ve konfor açısından yarattığı sıkıntının daha büyüğü çevre açısından geçerli. Her yıl çöplükleri dolduran bu şarj cihazı yığınları çevremize inanılmaz bir zarar veriyor, sağlığımız için tehdit oluşturuyor. Neyse ki bütün bu sorunları çözecek, mutlu bir haberimiz var...

Cep telefonu üreticileri Avrupa Birliği için tek bir şarj cihazı standardı oluşturmak için karar verdiler. Bu standar bir mini- USB olacak. Avrupa pazarının neredeyse tamamını elinde tutan ve bu kararı veren grupta Apple, Sony Ericsson, Nokia, Samsung, LG ve NEC gibi firmalar yer alıyor.

İnsanlık için birlikte hareket ettiler

İnsanlık için birlikte hareket ettiler

Uyum kararı alan bu firmalar, tek bir şarj cihazı standartına geçerek çevreye büyük oranda faydalı olacak. Elbette biraz daha bencil düşünürsek, hem evlerimizdeki şarj cihazı çöplüğü temizlenecek, hem her yerde uyum sorunu olmadan şarj cihazı bulup işimizi görebileceğiz, böylece de çok daha az masraf edeceğiz.

Her yıl Avrupa Birliği'nde satılan 185 milyon telefon inanılmaz bir rakam. Bir bu kadar da şarj cihazı olduğunu unutmamak gerek. Bazen aynı marka telefon aldığımızda bile yeni modelin şarj cihazını almak zorunda kalıyoruz. İsrafın boyutları inanılmaz, akla, mantığa ve vicdana aykırı bir şey bu. İşte şimdi cep telefonu firmaları büyük bir toplumsal sorumluluk örneği göstererek bir mini-USB standardı üzerinde anlaştılar. Ne mutlu bize! Peki firmaların bu işten kazancı ne? Biraz şüpheci bir insan doğal olarak bu soruyu soracaktır. Firmaların kazancı şu: şarj cihazını telefonlar birlikte vermeyecekler, ayrıca satacaklar. Zaten tek model uyumlu olacağı için tüketiciler her halükarda karlı çıkıyor. İnşallah dünyanın kalanı da bu standarda uymaya karar verir de biz de rahat bir soluk alırız.

Okuyucu Yorumları