iOS 6 ve fazlası resmen tanıtıldı

Apple, bugünkü geliştirici etkinliğinde iOS 6'yı ve çok daha fazlasını tanıttı! İşte tüm bombalar...

iOS 6 ve çok daha fazlası

Apple, bugünkü WWDC etkinliğinde yeni MacBook'larının ve yeni OS X'in ardından önemli yenilikleri beraberinde getiren iOS 6'yı da resmen tanıttı.

Mobil işletim sisteminin yeni sürümünde ilk dikkat çeken yeniliklerden bir tanesi, geliştirilmiş Siri entegrasyonu. Uygulamaları sesli tanıma ile direkt olarak açmak artık mümkün. Bunun yanında Siri artık otomobillere özel işlevler de sunuyor. Bir süredir duyduğumuz "Siri iPad'e gelecek" dedikoduları da gerçeğe dönüştü: Üçüncü jenerasyon iPad, artık Siri'yi destekleyecek.

Yeni haritalar: Apple'ın sıfırdan meydana getirdiği uygulamanın sunduğu en önemli yenilik, navigasyon özellikleri. Siri ile entegre olan navigasyon özellikleri sayesinde iPhone'unuza yoldayken sorular sorabiliyorsunuz.

Fly Over adındaki diğer bir yeni özellik ise şehirlerin 3 boyutlu modelleri üzerinde dolaşmanıza izin veriyor. Apple'ın yeni harita uygulaması da Google'ınki gibi vektör tabanlı olduğundan yakınlaşıp uzaklaşmak oldukça kolay.

Facebook entegrasyonu: iOS 6'da Facebook'a erişmek artık daha kolay (öncesinde Twitter'da olduğu gibi). Uyarı merkezi ile entegre edilen işlev, tek bir kaydırma ile Facebook ve Twitter durumunuzu güncellemenize izin veriyor.

Yeni telefon işlevleri ve diğer yenilikler

Yeni telefon işlevleri ve diğer yenilikler

Yeni telefon işlevleri: iOS 6'daki yeni denetimler, gelen bir çağrı olduğunda bir hatırlatıcı ayarlamanıza veya arayan kişiye bir kısa mesaj göndermenize izin veriyor. Yeni "beni rahatsız etme" modu ise telefonunuzun ses ve ışık çıkarmasına ve gece yarısı sizi uyandırmasına engel oluyor. "Beni rahatsız etme" modu için kişi grupları oluşurmanız ve sadece cevap vermek istemediğiniz kişilerin uyarılarını kapatmanız mümkün.

Facetime'daki yenilikler: FaceTime, artık Wi-Fi bağlantısının olmadığı yerlerde 3G üzerinden de çalışabilecek. Bunun yanında Apple ID'niz ile entegre edilen hizmet, aramaları iPad gibi farklı bir cihazdan cevaplamanıza da izin verecek.

Paylaşımlı Photostreams: Bu özellik sayesinde belirli arkadaşlarınızla fotoğraf paylaşmak kolay hale gelecek. Fotoğrafları bir Apple TV, Mac veya farklı bir Apple cihazıyla paylaşmak mümkün olacak.

Passbook ile bilet depolama: iOS 6'nın yeni bir işlevi sayesinde tüm biletlerinizi ve kuponlarınızı tek bir yerde toplamanız mümkün olacak. Sinema biletleri, uçak biletleri ve mağaza kartları aynı yerde toplanabilecek.

Diğer yenilikler: Guided Access adındaki yeni özellik, ebeveynlerin sadece bir uygulamaya erişim izni vermesini veya belirli özelliklerin devre dışı kalmasını sağlayacak. Bir iOS cihazını kaybettiğinizde ekranınıza göndereceğiniz telefon numarası, bir dokunuş ile otomatik olarak aranabilecek.

iOS 6'nın Eylül ayında iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2 ve yeni iPad, dördüncü jenerasyon iPod touch için yayınlanması bekleniyor.

OS X 10.8 Mountain Lion da tanıtıldı

OS X 10.8 Mountain Lion da tanıtıldı

Apple, Temmuz ayında yayınlamaya hazırladığı OS X 10.8 Mountain Lion'u da bugünkü geliştirici etkinliğinde tanıttı. Lion ve Snow Leopard kullanıcıları bu sürüme 19.99 dolar karşılığında yükseltme yapabilecekler. Bugünden itibaren yeni Mac alanlar ise ücretsiz güncelleme hakkı kazanacaklar.

İşletim sisteminin yeni sürümündeki detaylar, genel olarak Şubat ayında ortaya çıkan önizleme sürümüyle aynı, ancak bazı yeni özellikler de var: PowerNap adındaki yeni bir sessiz güncelleme sistemi, uyarıların sesini kapatmaya yarayan yeni bir işlev, konuşarak yazmanızı sağlayacak dikte etme özelliği.

Yeni Facebook entegrasyonu ise sistem içerisinden Facebook'da paylaşım yapmanıza izin verecek. Kişilerinizi ve takviminizi eşitleyebilecek, iTunes ve App Store'daki öğeleri beğenebileceksiniz.

İlginç bir özellik olan PowerNap ise sistem uyurken onu güncelleyecek. App Store uygulamaları, sistem güncellemeleri ve yedeklemeler, uyku sırasında gerçekleştirilecek. Apple'a göre bu işlem, oldukça az güç tüketiyor. PowerNap sadece ikinci jenerasyon MacBook Air ve bugün tanıtılan yeni Retina ekranlı MacBook Pro ile çalışacak.

Okuyucu Yorumları