LG'nin 360 derecelik kamerası testte!

LG'nin 360 derecelik video çekebilen kamerası 360 CAM'i inceliyoruz.

CHIP Online Notu 77
  • Harika kompakt tasarım
  • Kolayca 360 derece çekim imkanı
  • 4 GB dahili hafıza
  • Arttırılabilir hafıza desteği
  • Dahili mikrofonlar çok başarılı
  • Batarya kolay tükeniyor
  • Mikrofon girişi yok
  • Aktarma zahmetli

Bu yıl sanal gerçeklik teknolojisinde büyük yeniliklere şahit olduk. Özellikle uzun zamandır beklenen sanal gerçeklik gözlüklerinin birer birer hayatımıza girmesi, üreticileri olduğu kadar teknoloji severleri de bir hayli heyecanlandırmış durumda. Bu yenilikçi ürünler arasında elbette tüketim noktasında olduğu kadar doğal olarak üretim için de çeşitli cihazlara ihtiyaç doğuyor. Sanal gerçeklik gözlüklerine içerik sağlamak için uygun kameraların kullanıcılar arasında yaygınlaşması, kuşkusuz bizleri bu sürece daha iyi adapte edecek. Buna ilişkin ürünlerden biri de, LG'nin yeni amirali G5'in tanıtımında "LG G5'in arkadaşları" arasında yer alan 360 CAM. Bu incelememizde, LG'nin 360 derecelik görüntüler kaydedebilen video kamerası LG 360 CAM'i inceleyeceğiz.

360 derecelik video kaydı

360 derecelik video kaydı

LG'nin G5'le beraber tanıttığı 360 CAM, adı üstünde 360 derecelik videolar kaydedebilen bir kamera. Fazlasıyla kompakt yapıda olan ve gayet de kolay bir kullanım sağlayan kamera, çektiği görüntüleri illa ki en basitinden Google Cardboard gibi bir sanal gerçeklik gözlüğüyle izlemenizi şart koşmuyor. Cep telefonu üzerinden ve yine YouTube üzerinden kaydettiğiniz 360 derecelik videoları görüntüleyebiliyorsunuz. Nasıl yapıldığından bahsedeceğiz, ancak önce cihazın tasarımına bir göz atalım.

LG CAM 360, fazlasıyla kompakt yapıda. Avucunuzun içinde tutup havaya kaldırarak çevrenizin 360 derecelik videosunu rahatlıkla çekebiliyorsunuz. Beraberinde kutu içeriğinde gelen koruma kılıfını cihaza ters takarak, elinizin kadraja girmediği daha rahat bir kullanım biçimini de tercih edebiliyorsunuz.

Üzerinde ortada yer alan butona basarak kaydı başlatabiliyor ve tekrar bu yolla durdurabiliyorsunuz. Bir kez bastığınızda 360 derecelik fotoğraf çeken kamera, basılı tuttuğunuzda ise video kaydını başlatıyor. 180 derecelik kayıt yapabilen çift taraflı lensleriyle 360 derecelik video kaydedebilen CAM 360, halihazırda 4 GB dahili hafızaya sahip olsa da, hemen alt tarafta yer alan kapak altında microSD kart desteğini de bizlere getiriyor. Yine bu kapağın yanında, kamerayı tripod veya selfie çubuğuna yerleştirebilmek için bir yuvaya da yer verilmiş. Bunların dışında cihazın üzerinde bir de kenarında kamerayı açmak için güç butonu bulunuyor.

CAM 360, üzerinde halihazırda 3 adet mikrofon bulunduruyor ve bu mikrofonlarıyla çok başarılı ses alabiliyor. Biz yaptığımız çekimlerde, kayıt sırasında sesimizin çevresel faktörlerden olabildiğince arındığını gördük. Elbette yine de kamera üzerinde harici bir mikrofon girişini de görmek iyi olabilirdi.

Nasıl kayıt yapıyor?

Nasıl kayıt yapıyor?

CAM 360, Full HD ve 2K çözünürlüklerinde kayıt yapabiliyor. Yine illa ki bu kamerayla 360 derecelik video kaydetmek zorunda değilsiniz. İsteğe bağlı olarak 180 derecelik kayıt da alabiliyorsunuz. Burada seçenekler size bırakılmış. Kamerayı kontrol etmek içinse 360 CAM Manager uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekiyor.

Uygulama üzerinde ayrıca farklı modlarda çekim olanağı sağlandığı gibi bunlara ek olarak çevre şartlarına uygun olarak daha iyi bir çekim yapmak için manüel mod seçeneği de sunuluyor. Bu büyük kazanç zira, bu yolla görüntüyü daha iyi hale çekebiliyorsunuz. Mod seçenekleri arasında ise gece çekimi, hareketli çekim, manzara çekimi ve ışık altında çekim gibi farklı otomatik modlar yer alıyor.

Uygulamayı tanıdıktan sonra kamerayla nasıl çekim yapacağınıza ve yaptığınız çekimi nasıl göreceğinize gelelim. CAM 360 ile kayıt yaptıktan sonra verileri telefonunuza uygulama üzerinden kablosuz olarak alıyorsunuz. Wi-Fi üzerinden yapılan aktarım sırasında aynı zamanda videolar işlenerek bütünleşik 360 derecelik videolar haline geliyor. Bu şekilde ister telefonunuzdan isterseniz bilgisayarınızdan video içinde fare yoluyla veya dokunarak 360 derece dolaşabiliyorsunuz. Elbette YouTube'a aktararak 360 derecelik videoları çevrenizle paylaşmanız da mümkün. Buna ek olarak LG'nin kendi sanal gözlüğü 360 VR, Google Cardboard veya Gear VR sahipleri de bu videoları sanki içindeymiş gibi görüntüleyebiliyorlar.

İsteğe bağlı olarak Full HD ve 2K kayıt yapabilen kamerayla biz de incelememiz sırasında kuşkusuz pek çok 360 video kaydettik. Misal bir basın daveti için gittiğimiz Kuşadası gezimizin tamamını vLOG olarak YouTube kanalımız için 360 CAM ile çektik. Kayıt kısmı çok keyifli, onu yekten söyleyebiliriz. Öte yandan çevrenizden bir hayli ilgi de görüyorsunuz, zira elinizde tuttuğunuz kamera, şimdilik pek de görülmüş bir şey değil. Ancak iş aktarıma geldiği zaman çektiğiniz videoların uzunluğuna bağlı olarak aktarım ve işleme süresi de uzuyor. O nedenle işin bu kısmı biraz sıkıcı ve zahmetli.

Videoların kalitesine gelecek olursak, elbette bahsi geçen Full HD ve 2K çözünürlük, bildiğimiz Full HD ve 2K demek değil. Zira burada 360 derecelik bir alandan bahsediyoruz. O nedenle görüntü kalitesi bir hayli düşüyor. Küçük ekranlarda bu pek problem değil, görüntüler net şekilde görünüyor, fakat görüntü alanı büyüdükçe pikselleri saymaya başlıyorsunuz. Bu elbette LG CAM 360'ın suçu değil, şu an piyasadaki 360 derecelik kameraların –elbette Nokia OZO'yu burada tenzih etmek gerekir- bütünü için bu sorun geçerli. Zamanla bu handikap da aşılacaktır. O zaman sanıyoruz ki normal video kaydı yapmanın pek bir anlamı kalmayacak.

Özetle

LG 360 CAM, fazlasıyla keyifli bir cihaz. 360 derecelik video kaydetmenin kolay ve erişilebilir yolu olarak bulduğumuzu söyleyebiliriz. Cihazın fiyatı da uçuk değil, 200 Dolar civarında. O nedenle teknolojiye meraklı kullanıcılar tarafından rahatlıkla edinilebilir kanaatindeyiz. Kullandığımız süre boyunca oldukça memnun kaldık, fakat aktarım noktasında uzun süreler beklemek can sıkmıyor değil doğrusu; onu da söyleyelim.

Kameraya ilişkin bir diğer söyleyeceğimiz şey ise, bataryasının çabuk tükenmesi. Yoğun kullanırsanız birkaç saat içinde bataryayı tüketebiliyorsunuz. Bu da onu aktif olarak kullanacağınız zamanlarda yanınızda bir mobil şarj cihazı taşımanız gerektiği anlamına geliyor. Fakat günün sonunda vardığımız sonuç, LG 360 CAM'in bizlere ilginç bir deneyim yaşattığı oluyor. LG, güzel ve eğlenceli bir cihaz yapmış. Bu tür teknolojilere meraklı kullanıcılar tarafından incelenmesini öneriyoruz.

Kimler Almalı

Teknolojiye meraklı ve 360 derecelik video kaydıyla tanışmak isteyen kullanıcılar LG 360 CAM'i severek kullanabilirler.

Alternatifleri

LG 360 CAM'e alternatif olarak bizim de ofisimizde kullandığımız RICOH THETA'yı önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG 360 CAM
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
77
Kamera Dual 13 MP
Bağlantılar Wi-Fi, Bluetooth
Batarya 1200 mAh
Mikrofon 3 adet
Hafıza 4 GB
Arttırılabilir Hafıza microSD kart
Okuyucu Yorumları