En küçük PC'lerden biri testte!

"Bir bilgisayar ne kadar küçük olabilir?" sorusunun cevabını veren Redrock Stick Computer incelemede

CHIP Online Notu 80
  • Kompakt çözüm
  • Sessiz çalışıyor
  • İdeal performans
  • Kolay kullanım
  • Taşıma kılıfı
  • Fiyatı rakibine göre az da olsa yüksek
  • Kutudan AirMouse çıkmıyor

Eskiden bilgisayar dendiğinde devasa bir odayı kaplayan bileşenler, şimdilerde yalnızca cebe girecek boyutlara değin indirgenmiş durumda. Bunlar arasında son dönemde popüler hale gelen flaş bellek biçimindeki cihazlar, üzerlerindeki HDMI bağlantısı yoluyla televizyon veya monitörün HDMI slotuna takılarak, ekranı pratik biçimde bir bilgisayara dönüştürebilme yeteneği taşıyorlar. Buna örnek olarak daha önce Rikomagic markasının MK802-IV ve MK802-IIIS modellerini incelemiştik. Android işletim sistemini bize getiren bu iki ürünün yanında, bugün inceleme konumuz olan Redrock Stick Computer ise Windows işletim sistemini bizlere sunuyor.

Hatırlarsanız kısa bir süre önce yine Dark'tan benzer bir atak görmüştük. Her ne kadar tasarım olarak Redrock Stick Computer'dan farklı olsa da az sonra değineceğimiz özellikleriyle birebir aynı olan Dark XSW200 modeli de Windows tabanlı bir cihazdı. Şimdi Redrock Stick Computer'a dönelim ve bize Aydın Bilgisayar tarafından iletilen bu küçük cihaz neler sunuyor, yakından bakalım.

Kompakt bilgisayar

Kompakt bilgisayar

Redrock Stick Computer, boyutlarıyla küçük ve kompakt bir bilgisayar. USB bellekten biraz büyükçe yapıda olan cihaz, üzerinde HDMI çıkışı bulunduruyor. Bunu kullanarak cihazı monitör veya televizyonunuza bağlıyor ve onu bir bilgisayara dönüştürebiliyorsunuz.

Bir kenarında güç butonunu bulunduran cihaz, aynı kenarda bir tam boyutlu USB, bir de microUSB yuvası taşıyor. Buradaki microUSB'yi cihazın güç girişi olarak kullanıyorsunuz. Kutu içeriğinde cihazı çalıştırmak için bir adaptör de sunuluyor.

Diğer yüzde de bir microUSB görüyoruz. Ayrıca burada bir microSD kart slotu bulunuyor. Cihazın etrafındaki her şey bu kadar. Ayrıca kutu içeriğinde ek bir USB dongle bulunduğunu da söyleyelim. Bu USB dongle'ı kullanarak microUSB'yi tam boyutlu USB'ye çevirmek mümkün.

Uygun performans

Uygun performans

Redrock Stick Computer, Windows 8.1 işletim sistemini çalıştırıyor. Teknik kadro olarak kısa bir süre önce incelediğimiz Dark XSW200 ile tamamen aynı yapıda olan Redrock Stick Computer, bu tip cihazlar için uygun olan Intel Atom işlemciyle çalışıyor. 1.33 GHz frekansta çalışan bu işlemcinin yanında 2 GB RAM bulunuyor. Intel HD Graphics grafik işlemci ve 32 GB'lık depolama alanı da Redrock Stick Computer'ın diğer birimleri. 32 GB'lık depolama alanının 22 GB'lık kısmı kullanılabilir durumda. Fakat microSD kart slotuyla 128 GB daha bu alanı arttırmak mümkün. Veya diğer bir seçenek olarak cihazın üzerindeki USB slotlarını kullanabilirsiniz.

Cihaz, rahat ve ferah bir kullanım sağlıyor. Televizyon veya monitörünüze bilgisayar formu kazandırabilmek için yeterli bir performans sağlayan cihaz, internette dolaşıp sosyal medya hesaplarınızı takip edebileceğiniz, ofis uygulamalarını çalıştırabileceğiniz ve küçük çapta oyunlarla vakit geçirebileceğiniz minik bir bilgisayar performansı sağlıyor. Performans noktasında Dark XSW200'le aynı ölçüde olan cihaz, bir noktada yine bu modelle aynı kaderi paylaşıyor. Cihazın kutusundan herhangi bir AirMouse uzaktan kumanda çıkmıyor. Yani cihazı kontrol edebilmek için ya ayrı bir AirMouse alacaksınız veya klavye ile fareye yöneleceksiniz. Bunun için tercihinizi ister kablolu ister kablosuzdan yana kullanabilirsiniz. Cihaz, ikisine de destek veriyor.

Özetle

Redrock Stick Computer, pratik bir bilgisayar çözümü. Fazladan bir bilgisayar satın almadan, halihazırda sahip olduğunuz televizyon veya monitörü bilgisayara dönüştürebilen güzel bir çözüm olan Redrock Stick Computer, performansıyla da uygun. Bu türde bir ürün arayanlar yakından inceleyebilirler. 686 TL civarında fiyat etiketiyle pazarda bulunabilecek olan Redrock Stick Computer, bu anlamda Dark XSW200'e göre biraz daha pahalı kalıyor. Ancak iki ürün arasında form farkı olduğunu da göz önünde bulundurmak gerek.

Kimler Almalı

Redrock Stick Computer, Windows tabanlı pratik bir bilgisayar sahibi olmak isteyenlerin beğenebileceği bir ürün.

Alternatifleri

Redrock Stick Computer'a alternatif olarak Dark XSW200 de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Redrock Stick Computer
Ürün Markası REDrock
CHIP Online Notu
80
İşletim Sistemi Windows 8.1
İşlemci Intel Atom Z3735F
Çekirdek 4
Frekans 1.33 GHz
Bellek 2 GB DDR3
Depolama 32 GB
Grafik İşlemci Intel HD Graphics
Bağlantılar HDMI, USB 2.0, microUSB (2 adet), Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microSD
Boyutlar 113 x 38 x 13 mm
Ağırlık 60 gr.
Okuyucu Yorumları