Samsung Galaxy TabPro S, ne kadar iyi?

Samsung'un 12 inç ekranlı profesyonel tableti TabPro S, ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 89
  • Çok ince
  • Canlı Super AMOLED ekran
  • İyi pil ömrü
  • Örnek performans
  • Fiziksel bağlantı desteği sınırlı

Tablet piyasası eskisine nazaran artık daha yavaş. Birkaç yıl öncesinde teknoloji devleriyle beraber irili ufaklı pek çok markanın da dahil olduğu piyasa, küçük markalar çabuk yorulunca şimdilerde artık neredeyse tamamen devlerin eline geçti. Bunda şaşılacak bir şey yok, öte yandan halen daha çok uygun fiyatlı tabletleri küçük markalardan edinmek de mümkün, ancak eskisi kadar çok göz önünde değiller.

Neyse biz konumuza dönelim. Bugün Samsung'un profesyonel tableti Galaxy TabPro S'i inceleyeceğiz. Windows 10 işletim sistemiyle ve beraberinde klavye aksesuarını da getirerek Surface Pro 4 ve iPad Pro'nun karşısında sağlam duran TabPro S, Intel Core M altyapısını kullanıyor ve kuşkusuz Super AMOLED ekranıyla oldukça dikkat çekici duruyor. Özellikle ekranın 12 inç boyutunda olduğunu da düşünürseniz, karşımızda profesyonel bir tablet olduğu kadar, aynı zamanda notebook biçiminde de kullanılabilecek 2'si 1 Arada PC olduğunu da söyleyebiliriz. Şimdi TabPro S'e daha yakından bakalım.

Premium tasarım

Premium tasarım

Önce TabPro S'in tasarımına bakalım. Zaten ilk intibada bunu atlamak neredeyse imkansız, zira TabPro S fazlasıyla ince bir tablet olarak karşımıza çıkıyor. Sadece 6.3 mm kalınlığında olan tablet, bu sayede en ince tabletler arasında kendine yer buluyor. TabPro S'in ağırlığı ise yalnızca 696 gram seviyesinde.

Metalik tasarımıyla üst düzey görünen ve bunu elinizde tuttuğunuzda da yansıtan TabPro S, 12 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Elimizdeki modeliyle siyah renkli yapıda olan tablet, çevresinde çok fazla detay bulundurmuyor. Böylece sade ama güçlü bir tasarıma sahip olmayı başaran tablet, ön yüzünde ekranın altında ve sırtında Samsung logolarını taşıyor.

Arka yüzde üst kısımda kamera çıkıntısını görüyoruz. Bariz biçimde çıkıntı oluşturan kamera, 5 megapiksel çözünürlük sunuyor. Tabletin kenarlarına geldiğimizde, burada metalik çerçeveye rastlıyoruz. Kenarlarda çok fazla girişi çıkış yok. Hatta tabletin tek fiziksel bağlantılarını sağ alt kenarda yer alan kulaklık ile USB Tip C portu oluşturuyor. Bu da açıkçası her ne kadar kompakt bir çözüm olsa da, seçenekleri daraltması anlamında kısıtlayıcı.

Son olarak tabletin sağ ve sol kenarlarına yerleştirilen hoparlörlerin bulunduğunu da söyleyelim.

Klavye kılıfıyla beraber

Klavye kılıfıyla beraber

Galaxy TabPro S, beraberinde klavye kılıfını da getiriyor. Mıknatıslı dock yuvası üzerinden klavye aparatına oturan TabPro S, böylece bir dizüstü bilgisayar şeklinde de kullanılabiliyor. iPad Pro'yla olan rekabeti noktasında kutu içeriğinde klavyesiyle birlikte sunulmasıyla önemli avantaj yakalayan tablet, ek olarak bir kalem ise getirmiyor.

Klavye setinden bahsetmemiz gerekirse hem tasarım hem ergonomi noktasında fazlasıyla beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Malzeme kalitesi yerli yerinde, öte yandan klavye iyi de bir yazım deneyimi sağlıyor. Klavyenin altında bir touchpad de düşünülümüş. Böylece bu ikiliyi kullanarak bir dizüstü bilgisayar deneyimi sağlayabiliyorsunuz. Zaten cihazda kullandığınız işletim sistemi Windows 10.

Ekran ve teknik kadro

Ekran ve teknik kadro

TabPro S'in ekranı 12 inç boyutunda demiştik. Ekran tahmin edilebileceği gibi Super AMOLED panelden oluşuyor. 2560x1440 piksel çözünürlük sağlayan ekran fazlasıyla keskin görüntü kalitesi sunuyor. 216 ppi piksel yoğunluğu 264 ppi'lık iPad Pro'ya göre biraz daha az olsa da görüntü muazzam.

Tablette Windows 10 işletim sistemi bulunuyor. İşlemci hanesinde Intel'in 6'ıncı nesil Core M3-6Y30 platformunu görüyoruz. Çift çekirdekli bu işlemci Turbo modda 2.2 GHz hızında çalışıyor. Böylece yeterli işlem gücü sunan tablet, 4GB RAM desteğinin de sahibi.

128 GB SSD depolama alanıyla hem hızlı hem yeterli depolama çözümünü üreten TabPro S, grafik noktasındaki çözümü de Intel HD Graphics 515'le sağlıyor.

Tabletin performans adımına az sonra geçeceğiz, ancak o zamana kadar üzerinde bulunan bataryanın 5200 mAh kapasitesinde olduğunu belirtelim. Samsung'un iddiası bu kapasiteyle TabPro S'in 10.5 saate kadar pil performansı sunduğu yönünde.

TabPro S'te kameralar da unutulmamış. Ön ve arka yüzde olmak üzere iki kameraya yer veriliyor. Bu kameraların her ikisi de 5 megapiksel seviyesinde.

Son olarak kablosuz bağlantılardan da bahsedelim. Tablette 802.11 ac Wi-Fİ desteği ile Bluetooth 4.1 unutulmamış. Özellikle Wi-Fi'da MIMO desteğinin ihmal edilmemiş olması sevindirici. Yine NFC de bu tablette yer alıyor.

Performans

Performans

TabPro S'le aldığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşalım. Yaptığımız testler arasında tipik olarak 3DMark, Cinebench, GeekBench ve PCMark yer alıyordu. Daha önce iPad Pro ve Surface Pro 4'e de uyguladığımız testler, bakalım TabPro S'da ortaya nasıl bir tablo çıkartıyor:

3DMark: - Cloud Gate: 3,561 - Sky Diver: 2,097 - Fire Strike: 496

Cinebench - CPU: 201 puan - Graphics: 29 FPS

GeekBench: 2,378 (tek çekirdek); 4,713 (çok çekirdek)

PCMark 8 (Home Test): 2,092 puan

PCMark 8 Battery Life: 4 saat 40 dakika

Bu sonuçlar ışığında TabPro S'in iPad Pro ve Surface Pro 4 modellerinden işlem kabiliyet bakımından bir nebze de olsa geride kaldığını görmek zor değil. Daha önce yaptığımız testlerde iPad Pro'nun 5472 puan, Surface Pro 4'ün ise 6649 puan topladığını hatırlamak gerekiyor. Ancak burada kuşkusuz şunu da hesaba katmak gerek: iOS ekosistemindeki tüm uygulamalar iPad'e özel hazırlanıyor ve diğer taraftan Surface Pro 4'te kullanılan işlemci de Core i5 platformuna dayalı. Hal böyle olunca, TabPro S kendi çizgisi için gayet iyi sonuçlar alıyor.

Batarya konusuna gelecek olursak, PCMark testini bir kenara koyalım ve gerçek zamanlı aldığımız sonuca geçelim. 90 dakikalık Full HD video testimizde 9 saati gören TabPro S, çevrim içi çalışma süresiyle ise bize 6 saati gösterdi. Tabletin şarj süresini ise 3 saat 21 dakika olarak belirledik.

Özetle

Galaxy TabPro S, hatlarıyla güzel ve gösterişli olduğu kadar kullanım noktasında da fazlasıyla pratik bir cihaz oluyor. Kompakt dizüstü bilgisayar ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilen cihaz, ötesinde tablet olmasıyla da mobil ihtiyaçlara cevap veriyor. iPad Pro ve Surface Pro 4'e farklı bir bakış açısı getiren ve bu kategoride alternatifleri çoğaltan Galaxy TabPro S'i biz beğendik. Fiyatıyla da iki rakibine göre daha uygun olan tablet, şu an piyasada 2488 TL'ye bulunabiliyor.

Kimler Almalı

Tablet ve dizüstü bilgisayar ihtiyaçlarını cevaplayacak güçlü ve şık bir cihaz arayanlar Galaxy TabPro S'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Alternatifleri

Galaxy TabPro S'e altenatif olarak elbette Windows platformunda Surface Pro 4, iOS'ta ise Apple iPad Pro 12.9'u önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Galaxy TabPro S
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
89
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core M3-6Y30
İşlemci Hızı2.2 GHz
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu12.0 inç
Ekran Çözünürlüğü2160 x 1440 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 515
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera5.0 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi5200 mAH
Pil Ömrü10.5 saat
Boyutlar290 x 198 x 6.3 mm
Ağırlık693 gr.
Okuyucu Yorumları