Android L, hangi cihazlara, ne zaman gelecek?

Android L hangi cihazlara, ne zaman gelecek? İşte marka marka bilinenler ve tahminlerimiz!

Android L kimlere?

Android'e yeni özellikler ekleyen, görünümünü elden geçiren, pil yönetimini iyileştiren Android L tanıtılmış olsa da, henüz herkesin kullanımına hazır değil. Dahası hazır olduğunda bile, eğer bir Nexus sahibi değilseniz, üreticinizin güncellemeyi hazırlamasını beklemeniz gerekecek.

Peki Android L, cebinize ne zaman gelecek? İşte bildiklerimiz ve tahminlerimiz.

Android L, hangi cihazlara, ne zaman gelecek?

Google

Android L, Google tarafından geliştirildiği için Nexus cihazlarının bazılarının onu ilk alanlardan olacağından emin olabilirsiniz. Android L'nin geliştirici önizleme sürümü, Nexus 5 ve yeni Nexus 7 için kullanılabilir durumda. Bu yüzden ilk güncellenecek cihazlar, muhtemelen Nexus 5 ve yeni Nexus 7 olacaklar.

Bunun ne zaman olacağını Google bize söylemese de firma, Android L'nin "bu sonbaharda" hazır olacağını söylemişti.

Google'ın önemli Android güncellemeleriyle birlikte yeni Nexus'lar tanıtmayı sevdiğini de unutmayalım. Yani Nexus 6 ve Nexus 8'in aynı anda Android L partisine katıldığını görebiliriz.

Google, cihazlarını yaklaşık 18 ay boyunca desteklediği için Nexus 7, Nexus 10 ve Nexus 4, güncellemeyi almayabilirler. Ancak Google'ın bu cihazlar için Android L kaynak kodunu yayınladığı için, güncellemeyi alma ihtimalleri yüksek.

HTC One Play Edition ve Samsung Galaxy S4 Play Edition gibi Google Play Edition cihazları, 18 aylık dönemin içinde kaldıklarından, Android L'ye güncellenmeleri muhtemel.

HTC

HTC

HTC

HTC, yaptığı bir açıklamada HTC One M8 ve HTC One M7'nin Google'ın final yazılımı yayınlamasının 90 gün ardından güncelleneceğini duyurmuştu. Yani her iki amiral gemisinin de yıl sonunda veya önümüzdeki yılın Ocak ayında Android L'ye güncellenmesini bekleyebiliriz.

HTC'nin geçen sene ve sonrasında piyasaya sürdüğü telefonların da Android L'ye güncelleneceğini tahmin ediyoruz. HTC One Mini 2, HTC One Mini ve HTC One Max'in (ve belki yeni Desire'ların) güncellemeyi almaları muhtemel. Ancak bu, muhtemelen One M7 ve M8 güncellendikten sonra gerçekleşecek.

Samsung

Samsung

Samsung

Samsung, Android L ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadığından, burada tahmin gücümüzü kullanacağız.

Galaxy Note 4, Android L tanıtımından sonra geleceği için kutusundan Android L ile çıkabilir; çıkmasa bile hızla güncellenebilir. Ancak telefonun Eylül'deki IFA'da tanıtılması halinde Android L için erken olacağı açık.

Galaxy S5 ve Note 3'ün Android L güncellemesini çok kısa bir zaman içinde almaları olası. Diğer cihazlar ise biraz beklemek zorunda kalabilirler. Ancak son 18 aylık dönem içinde piyasaya sürülen Galaxy S4, S4 Mini ve piyasaya yakında sürülecek olan Galaxy S5 Mini'nin Android L'ye güncelleneceğini düşünüyoruz.

Galaxy S3 ve daha eski telefonların Android L'ye güncelleneceğini ise sanmıyoruz. 2 yıldan daha eski olan Galaxy S3, Android 4.4 güncellemesini bile almadı.

Samsung, tabletlerini güncelleme konusunda da çok iyi sayılmaz. Note Pro ve Tab S serilerinin ve Galaxy Note 10.1 2014'ün güncellenme ihtimali yüksek, ancak bunlardan daha eski olan tabletler için bizce olasılık oldukça düşük.

Sony

Sony

Sony

Sony'den bir yetkili, TechRadar'a yaptığı açıklamada Android L'yi mümkün olan en çok Xperia'ya getirmeye çalışacaklarını söylemişti. Sony Xperia Z3'ün piyasaya Android L ile çıkma olasılığı var. Android 4.4 ile satışa sunulan Xperia Z2'nin güncelleneceğinden de şüphemiz yok ve Sony, muhtemelen kullanıcılarını çok fazla bekletmeyecektir.

Sony Xperia Z1 ve Xperia Z1 Compact'ın da ilk birkaç ay içinde Android L'ya yükseltilmesini bekliyoruz. 18 ay sınırına yaklaşan Xperia Z'nin de Android L güncellemesini alma ihtimali var; ancak bu güncelleme telefonun alacağı son büyük güncelleme olabilir.

Tabletlere gelirsek, Xperia Z2 Tablet'in güncellenmesi neredeyse garantili. Ancak Xperia Tablet Z'nin Android 4.4 güncellemesini ancak 7 ayda almış olması, Z2 Tablet sahiplerinin muhtemelen biraz sabırlı olması gerektiğini gösteriyor. Xperia Z tabletin de Android L'ye güncellenme şansı var.

LG ve Motorola

LG ve Motorola

LG

LG, güncellemeyle ilgili sorulara verdiği bir cevapta "Android L'nin LG G3'e ne zaman geleceği konusunda sizinle paylaşacak herhangi bir bilgi yok" demiş ve bu açıklama bizi elbette heyecanla dolup taşırmamıştı. Ancak firmanın amiral gemisinin güncellemeyi almaması bizi şaşırtır.

LG G2'nin Android 4.2'den Android 4.4'e güncellendiğini ve bunun güncelleme yayınlandıktan 4 ay sonra olduğunu düşünürsek, aynı şeylerin tekrarlaması halinde G3, güncellemeyi önümüzdeki senenin başında alabilir.

Bizce LG G2, G2 Mini ve G3 Beat'in de güncellemeyi alma ihtimali var.

Motorola

Motorola'nın ürün yönetimi başkan yardımcısı Punit Soni, Google Plus'ta Moto X'in Android L güncellemesini alıp almayacağıyla ilgili bir soruya, kısa ve öz "yup" cevabını vermişti. Yani en azından Moto X'in Android L'ye güncelleneceğini biliyoruz, ancak bunun ne zaman olacağı soru işareti.

AndroidOrigin ise bir müşteri hizmetleri yetkilisinden Moto G ve Moto X'in Android L güncellemesini alacağını öğrendiğini söylemiş, ancak Moto E hakkında bilgisinin olmadığını iletmişti. Ancak "müşteri temsilcisinden" gelmesine alışık olmadığımız bilginin ne kadar güvenilir olduğu tartışmalı bir konu.

OnePlus, Huawei, ZTE ve Nvidia

OnePlus, Huawei, ZTE ve Nvidia

OnePlus

Davetiye yoluyla dağıtılan OnePlus One, OnePlus forumlarında bir çalışanın yaptığı açıklamaya göre Android L'nin yayınlanmasının sadece 3 ay ardından güncellemeyi alacak ve güncellenen ilk telefon olabilecek.

Huawei

Huawei, çoğu üretici gibi Android L planlarını açıklamadı. Firma, güncelleme konusunda pek hızlı davranmamasıyla tanınıyor. Android 4.4 ile gelen Ascend P7'nin Android L'ye güncellenmesi muhtemel, ancak bunun yakın zamanda olacağını sanmıyoruz. Firmanın diğer telefonlarının Android L'ye güncelleneceğinden oldukça şüpheliyiz.

ZTE

ZTE Blade V ve ZTE Blade Q Mini gibi telefonlar, Android'in eski sürümleriyle çıktığından Android L'yi alacakları konusunda pek ümitli değiliz.

Nvidia

Nvidia'dan gelen açıklamalar, Shield'ın güncelleneceğini garantilemese de, bu olasılığın yüksek olduğunu gösteriyor. Shield, Android L yayınlandıktan kısa bir süre sonra güncellenebilir.

Okuyucu Yorumları