Android L'de neler var, ne zaman geliyor?

Android'e şimdiye dek gelen en büyük güncelleme ve diğer Google bombaları hakkında her şey!

Android L hakkında her şey!

Android L, 100 binin üzerinde kişinin internetten canlı olarak takip ettiği Google I/O etkinliğinde detaylarıyla geliştiricilere ve tüm dünyaya gösterildi.

Android L'nin en çok merak edilen detaylarından birinin sürüm numarası olduğunu biliyoruz. Ancak baştan söyleyelim, yeni sürümün 4.5 mi, yoksa Android 5.0 mı olduğunu Google da henüz açıklamadı. Bu detaylar ve Android'in meşhur "tatlılı" ismi, muhtemelen önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. Ancak sayının çok fazla önemi yok, çünkü Android L hepimizi heyecanlandırmaya yetecek kadar önemli ve sayıca çok yenilikle geliyor.

L'nin en çabuk fark edilen, en önemli yeniliği, yeni tasarım dili "Material Design". Android'in yanında Chrome OS'u da etkileyecek bu yeni arayüz tasarımı, henüz tamamlanmamış olsa da etkinlikte onu fazlasıyla görebildik. Google'ın bu alanda yaptığı en önemli değişiklik, ekran geçişlerini animasyon ve 3 boyutlu efektlerle daha belirgin hale getirip, ekrandan ekrana "ışınlanmayı" ortadan kaldırmak. Yeni tasarım dilinin bir başka amacı, tasarımı uygulamalar arasında daha tutarlı bir hale getirmek.

Android L'de neler var, ne zaman geliyor?

Bir sonraki büyük yenilik, uyarılarla ilgili. Uyarılar artık ekranın üzerinden içeriye doğru akıyorlar - bu, örneğin siz oyun oynarken gerçekleşebiliyor. Oyun sırasında bir çağrı geldiğinde bu, tam ekran gösterilmiyor, oyununuz kaldığı yerden devam ediyor. Ekranın üst kısmında gösterilen kart şeklindeki uyarıyı kullanarak isterseniz çağrıyı cevaplayabiliyor, isterseniz dışarıya doğru sürükleyerek oyununuzu sürdürebiliyorsunuz. Aynı işlev, mesajlar için de geçerli.

Uyarılardaki yenilikler, kilit ekranı ve fazlası

Uyarılardaki yenilikler, kilit ekranı ve fazlası

Uyarılarda yapılan bir başka yenilik sayesinde, sadece ilgilendiğiniz uyarılar karşınıza çıkarılıyor. Uyarı merkezi, kilit ekranıyla birleştirildiği için telefonunuzu elinize aldığınız gibi neler olup bittiğine göz atabiliyorsunuz.

Kilit ekranı demişken, Google burada başka yenilikler yapmış. Örneğin belirli bir konumdayken veya bir Bluetooth cihazı giyerken, telefonunuz sizi tanıyıp, ekran kilidini PIN girmenize gerek kalmadan açabiliyor. Bluetooth cihazınız sizden uzak olduğunda ise, parolayı girmeniz gerekiyor.

Chrome yeni eklenen API'lar, yeni web sitelerinin işini kolaylaştırıyor ve onları daha akıcı bir hale getiriyor. Uygulamalar Chrome içinde çalışabildiği için Android uygulama geliştiricileri, uygulamalarını Chrome ile entegre edebiliyorlar.

Android L'de Google'ın bahsettiği diğer yenilikleri madde madde şöyle sıralayabiliriz;

- Uygulamalar arasındaki bağlantı artık daha güçlü. Bu sayede örneğin bir uygulamada baktığınız bilgiler, arama çubuğunda karşınıza yine çıkabiliyor.

- Android, yeni ART altyapısı sayesinde artık 64-bit'i tam anlamıyla destekliyor. Bu muhtemelen, en az 4GB RAM'li cihazları göreceğimiz anlamına geliyor.

- Yeni, üst seviye Android'li tablet ve cepler, yapılan geliştirmeler sayesinde konsol seviyesi grafiklerle karşımıza çıkacaklar.

Android L'de neler var, ne zaman geliyor?

Entegre pil tasarrufu özelliği ve diğerleri

Entegre pil tasarrufu özelliği ve diğerleri

- Entegre pil tasarrufu özelliği, kullanımınızı 90 dakikaya kadar uzatabilecek.

- Project Volta sayesinde geliştiriciler, pil kullanım bilgilerine erişebilecek ve deneyimi nelerin kötü etkilediğini görebilecekler. Bu, bize daha iyi bir pil ömrü olarak yansıyacak.

- Geliştirici önizleme sürümü, bugünden itibaren (25 Haziran) Nexus 5 ve Nexus 7'li geliştiriciler için kullanıma açılacak.

- Google'dan Sundar Pichai'ye göre Google Play, her 6 haftada güncelleniyor ve çoğu kişinin düşündüğünden daha güvenli. Google, bunu söylerken iOS'un güncelleme döngüsüne dokundurmadan geçmedi.

- Android L, "içeriksel farkındalığa" sahip olacak ve ses komutlarının önemi büyük olacak.

- Android Wear, yuvarlak ve kare saat ekranlarını destekleyecek. Google Now sayesinde kartlar arasında geçiş yapabilecek ve bilgi edinebileceksiniz. Saat, ses komutlarınızı algılayacak...

- Google Maps, size kolunuzdan yol tarifi yapabilecek.

Android L'de neler var, ne zaman geliyor?

- Android L, aynı zamanda TV'leri de destekleyecek ve ekranda bilgiler sunabilecek. Bu özelliklerin ismi, Android TV olacak. Android TV, muhtemelen bir gamepad ile oyun oynamanıza da izin verecek.

- Android L'nin yayınlanma tarihi, "sonbahar".

Android One, Android Wear'lı yeni saatler

Android One, Android Wear'lı yeni saatler

Android One

Android One projesi, uygun fiyatlı telefonları gelişmekte olan piyasalara ulaştırmayı amaçlayan bir Google projesi. Google tarafından yönetilecek olan bu proje, kullanıcılara tutarlı bir deneyim sunmanın yanında, tüm Android One ceplerinin aynı biçimde çalışmasını sağlayacak. Android One telefonları, çeşitli bölgelerdeki ihtiyaçlara göre özel olarak oluşturulacak. Bu cihazlar, stok android deneyimi sunacaklar, otomatik güncellemeler alacaklar.

Google'ın Android One'lı telefon ortakları arasında şu an Micromax, Karbonn ve Spice bulunuyor. İlk Android One telefonlarının ne zaman çıkacağı henüz bilinmiyor, ancak Google, fiyatlarının 100 dolar civarında olacağını söylüyor.

Android L'de neler var, ne zaman geliyor?

Samsung ve LG'den Android Wear'lı saatler

Android Wear'la bir süre önce tanışmıştık, ancak onu kullanan saatleri henüz tam anlamıyla görememiştik. LG ve Samsung ise bu bilinmezliği ortadan kaldırarak yeni saatlerini tanıttılar.

LG G Watch ve Samsung Gear Live, Google Play Store üzerinden bugünden itibaren satışa sunulacaklar. Motorola'nın Wear'lı saati ise önümüzdeki haftalarda satışa sunulacak.

Okuyucu Yorumları