Büyük Dosyaları Transfer Etmek

Dev dosyaları bilgisayarlar arasında taşımak için kullanabileceğiniz depolama canavarları.

Temel Bilgiler: 48

Büyüklükleri KB değeri ile ölçülen dosyaları diskete kopyalayabilir ve farklı bir bilgisayara aktarabilirsiniz. Peki ama söz konusu daha büyük bir dosya olduğunda ne yapacaksınız? İşte bu iş için kullanabileceğiniz alternatifler...

Disket sürücüler, bilgisayarların vazgeçilmez bir bileşeni olmayı sürdürüyorlar. Sizin de bilgisayarınızda mutlaka bir disket sürücü vardır. Ancak dikkatli bir kullanıcı, bu sürücüye her geçen gün biraz daha az baş vurduğunun da farkına varmıştır. Kapasiteleri 1.4 MB ile sınırlı olan disketler, günümüzde kullanılan büyük dosyaları depolayamazlar. Bu yüzden, dosya transferi için farklı cihazlardan yardım almamız gerekli.

Normalden biraz daha büyük boyutlara sahip olan ve bunun dışında standart bir diskete benzeyen ZIP kartuşları, bahsettiğimiz alternatifler arasında önemli bir yere sahip. Tek bir ZIP kartuşu, 1 GB'lık veriyi kendi bünyesinde depolayabilir. Fiyatları son derece uygun bir seviyeye gerileyen CD yazıcılar da, transfer işlemlerinde CD kullanmamızı sağlamaktadırlar. DVD'ler ise, ortalama 6 GB'lık kapasiteleri ile geleceğin depolama ünitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorlar. CD'lerin kapasitesi, sizin de bildiğiniz gibi 700 MB ile sınırlı.

Zamanda Yolculuk

Zamanda Yolculuk

ZAMANDA YOLCULUK

Günümüzde kullanılan en küçük sabit disk bile, 10 GB gibi büyük bir kapasite sunabilmektedir. Zaten üreticiler de, 20 GB'ın altındaki sabit diskleri piyasaya sürmüyorlar. Büyük kapasiteli bir sabit disk, bilgisayarınızda büyük programları, sayısız metin dosyasını ve resmi saklamanıza yardımcı olur.

Sabit disklerin her geçen gün biraz daha büyümeleri, programcıları da cesaretlendirmiştir. Geliştirilen bir program için herhangi bir büyüklük sınırlaması olmadığından, daha kaliteli ve zengin içerikli uygulamalarla tanışma olanağı bulabiliyoruz.

Buraya kadar her şey normal gibi görünüyor. Ancak konu dosya transferi olduğunda, kendinizi çaresizlik içerisinde hissetmeye başlamanız işten bile değil. Bu iş için kullanabileceğiniz tek alternatif disket olsaydı, pek çok veriyi farklı bir bilgisayara aktarmanız da mümkün olmayacaktı. Ancak hemen ümitsizliğe kapılmayın. Yüzlerce MB'lık veriyi transfer etmek için kullanabileceğiniz çok sayıda alternatife sahipsiniz.

Eskiden böyle sorunlar yoktu. Bir sabit diskin kapasitesi en fazla 10 MB'tı. Profesyoneller ise 30 - 40 MB'lık sabit diskleri tercih ediyorlardı. O dönem kullanılan programların büyüklükleri de son derece düşüktü. Çünkü programlarda grafik öğelerine yer verilmiyordu. 1.4 MB kapasiteli disketler de, işte bu dönemde altın çağlarını yaşadılar. Bir sabit diskin tümünü yedeklemek istediğinizde, 30 adet diskete sahip olmanız fazlasıyla yeterliydi ve bu işlem en fazla yarım saat sürüyordu.

Zaman ilerledikçe ihtiyaçlar da arttı ve ortaya, giderek büyüyen program ve dosya boyutları çıktı. İlk baş vurulan yöntem, bu verileri sıkıştırarak daha az yer kaplamalarını sağlamaktı. Bugün bile kullanılan WinZIP programı sayesinde veriler sıkıştırılabiliyordu ve daha az yer kaplamaları sağlanabiliyordu.

Diğer bir sorun da verilerin saklanma süresi ile ilgiliydi. Disketlerin çok da sağlam olmayan yapıları, depolanan verilerin güvenliğini tehdit ediyordu. Aslında bu sorun, günümüzde kullanılan disketler için de geçerliliğini koruyor. Dış etkilerden çok çabuk etkilenen disketler, üzerlerindeki verileri bir anda kaybetmenize neden olabilirler.

Farklı Yedekleme Ürünlerine Genel Bir Bakış

Farklı Yedekleme Ürünlerine Genel Bir Bakış

FARKLI YEDEKLEME ÜNİTELERİNE GENEL BİR BAKIŞ

Bu bölümde farklı yedekleme alternatiflerini sizler için inceliyoruz. CD'leri zaten yakından tanıdığınız için, bu teknolojiyi konunun dışında bıraktık. Listelediğimiz alternatiflerden hangisinin daha iyi olduğuna karar vermek ise tamamen size kalmış.

MANYETİK ŞERİTLİ ÜNİTE

Giderek artan veri büyüklükleri ile baş edebilmek için yapılan ilk denemedir. Kaseti andıran depolama birimleri kullanılır ve kayıt işlemi de normal kasetlerde olduğu gibi gerçekleşir. Bilgisayar kasalarının içine normal bir disket sürücü gibi yerleştirilmiş olarak karşımıza çıkabilirler. Eskiden 40 MB'lık kapasiteleri ile pek çok kullanıcının göz bebeği olan bu üniteler, günümüzde kendilerini geliştirmiş ve GB'lar ile ölçülen kapasitelere ulaşmışlardır. Fiyatları pek çok farklı alternatife göre daha uygundur; fakat veri işleme hızları oldukça yavaştır. Kaydedilmiş programlar manyetik şerit üzerinden çalıştırılamaz. Ayrıca kasetlerin sık sık temizlenmeleri de şarttır. CD'lerin yaygınlaşması ile birlikte, manyetik şeritli ünitelerin kullanımı da büyük oranda azalmıştır.

Süper Disk (LS210)

Süper Disk (LS210)

SÜPER DİSK (LS 210)

Süper disk ünitesi, ilk bakışta sıradan bir disketten farklı değildir. Ama aslında aralarında çok önemli farklılıklar vardır. Lazer teknolojisinden faydalanan bu sistem, 120 MB'a kadar olan verileri tek bir diskete kaydetmeye olanak tanır. Bir avantajı da normal disketleri kullanabilmesidir. En büyük dezavantajı ise kayıt işleminin çok uzun sürmesidir. Günümüzde çok fazla kullanılmayan süper disk teknolojisi de, yakın gelecekte tamamen ortadan kalkacak gibi görünüyor.

ZIP

ZIP

ZIP

Kapasiteleri her geçen gün biraz daha artan ZIP teknolojisi, özel disketlerin kullanımı temeline dayanır. Kayıt yüzeyinin her iki tarafı da depolama işlemleri için kullanılabilir. ZIP disketlerinin içeriğine ulaşmak için özel ZIP sürücülerine ihtiyacınız olacak. Bu sürücü harici ya da dahili olabilir. Harici sürücüler, bilgisayar bağlantısı için genellikle USB girişlerine ihtiyaç duyarlar. Dahili sürücüler ise daha çok standart bir disket sürücüye benzetilebilirler.

ZIP kartuşları son derece dayanıklıdır ve kaydedilen verinin üzerine yeninden kayıt yapmanız mümkündür. Ancak veri transfer hızlarının son derece düşük olduğunu bilmenizde de yarar var.

USB Bellek

USB Bellek

USB BELLEK

Taşınabilirliği kolaylaştırmak için yedekleme ünitelerinin az yer kaplaması fikri, son zamanlarda giderek daha çok tercih edilen bir özellik olmaya başlamıştır. Bu yüzden boyutları ancak bir kalem kadar olan USB belleklere olan talep de her geçen gün artmaktadır. Veri kapasiteleri 64 MB'tan başlar ve GB'lar seviyesine kadar çıkabilir. Kolay taşınabilir olmaları ve hızlı veri transferi yapmaları nedeniyle beğeni toplamaktadırlar.

Bir USB belleği hazır hale getirmek için, üniteyi boş bir USB girişine takmanız yeterli olacaktır.

Taşınabilir Sabit Diskler

Taşınabilir Sabit Diskler

TAŞINABİLİR SABİT DİSKLER

Geçmişi çok eskilere dayanmayan bu üniteler, 20-60 GB'lık kapasiteleri ile dikkat çekmektedir. Taşınabilir sabit disk, aslında gerçek anlamda bir sabit diskten hiç farklı değildir. Ancak alıştığımız sabit diskler gibi "sabit" de değildirler. Bilgisayar bağlantısı için kasayı açmanıza gerek yoktur. Çünkü bu işi USB veya firewire girişlerinin yardımıyla tamamlarlar.

Taşınabilir sabit diskler, bir bilgisayardan diğer bir bilgisayara aktarılacak veri boyutu 10 GB'ın üzerine çıktığında son derece yararlı olacaklardır.

Terimler

... TERİMLER ...

ÜNİTE Bu sayfalarda sıklıkla karşınıza çıkacak olan bu terim, teknik olarak "verileri saklamak için kullanılan herhangi bir düzenek" şeklinde açıklanabilir. Yani ünite, daha önceden kaydedilmiş verilere daha sonra tekrar erişiminizi sağlayan araçlara verilen genel addır.

KAPASİTE denildiğinde, verileri depolamak için kullanılacak ünitenin saklayabildiği en yüksek veri miktarı anlaşılır. Kapasite, byte, MB veya GB birimleri ile ifade edilir. Yüksek kapasite terimi ise, normal bir disket kapasitesinin üzerindeki veri büyüklüklerini tanımlamak için kullanılır.

Okuyucu Yorumları