Daha Kolay Bir Not Defteri

Bulabileceğiniz en basit kelime işlemci ile tanışın.

Windows: 14

Windows işletim sistemlerinin "Donatılar" menüsü, birçok küçük ve faydalı program içerir. Bu programlardan bazıları, çok geniş bir kullanım alanına sahip oldukları için ilk sürümlerden günümüze kadar her zaman ön plana çıkmayı başarmıştır. İşte size güzel bir örnek: Not Defteri.

Windows'un Not Defteri, normal bir not defteri gibi çalışır. Bu programın yardımıyla notlarınızı yazabilir, kaydedebilir ve üzerlerinde kolayca değişiklikler yapabilirsiniz. Kısacası Not Defteri, bir kelime işlemcinin tüm temel işlevlerini bünyesinde barındırır. "Kes", "Kopyala", "Yapıştır" gibi komutları, Not Defteri'nde de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca tek bir tıklamayla metne tarih-saat eklemeniz veya metnin içinde belli bir kelimeyi ya da cümleyi aratmanız bile mümkündür.

Not Defteri'ni çalıştırmak için şu yolu takip etmelisiniz: "Başlat" menüsü / "Tüm Programlar" satırı / "Donatılar" menüsü.

Not Defteri ve Kullanım Alanları

Not Defteri ve Kullanım Alanları

NOT DEFTERİ VE KULLANIM ALANLARI

Bu küçük kelime işlemciyi, unutmamanız gereken herhangi bir konuyu not alarak bilgisayarınıza kaydetmek için kullanabilirsiniz. Başka bir deyişle Not Defteri, bir kağıt parçasına yazabileceğiniz her türlü bilgiyi PC ortamına taşımanıza yardımcı olur.

Program, hızlıca bir metin taslağı hazırlamanız gerektiğinde veya "TXT" uzantılı düz metin dosyaları ile çalışmak istediğinizde son derece faydalıdır. Ayrıca web sayfalarının program kodları üzerinde değişiklik yaparken de, bu küçük programdan yardım alabilirsiniz.
Ancak konu resim ve grafikler olduğunda, Not Defteri'nin size sunabileceği çok fazla özellik yoktur. Not Defteri sadece düz metin dosyaları ile baş edebilir; grafik ve resimlerle süslenmiş metinler oluşturmak için uygun değildir.

WordPad

WordPad

WORDPAD

Windows'un "Donatılar" menusu içerisinde yer alan farklı bir kelime işlemcidir. Word gibi kapsamlı uygulamalar ile karşılaştırıldığında çok basit kalır; ama Not Defteri'nden de daha üstündür. Üstelik farklı biçimdeki metinlerin yaratılmasına da olanak tanır. Harf tipini değiştirmeye ve paragraflara özel biçimler vermeye müsaittir.

Windows XP'nin Not Defteri de farklı yazı tipleri ile çalışmanıza izin verir. Ancak bu program ile sadece düz metin dosyaları ("TXT" uzantılı) oluşturabilirsiniz. WordPad ise farklı dosya türleri (".RTF" gibi) yaratmak için kullanılabilir. Ayrıca, WordPad ile metinlerinize resim eklemeniz bile mümkündür.

Bir Sürü Kelime İşlemci

BİR SÜRÜ KELİME İŞLEMCİ!

Özetleyecek olursak, Windows XP işletim sisteminde birden fazla kelime işlemci program bulunur. Not Defteri bunlar arasında en basiti ve aynı zamanda en az özelliğe sahip olanıdır. Daha özel metinler hazırlamak istediğinizde, gelişmiş programları kullanmanız gerekir. Microsoft Office paketi içinde yer alan Word, bu tip programlara verilebilecek güzel bir örnektir.

Sisteminizde yer alan çok sayıda kelime işlemci program gereksiz bir kalabalık gibi algılanmamalıdır. Önemli olan ihtiyacınıza en uygun olanını seçip, yeri geldiğinde gereken programı doğru bir şekilde kullanabilmektir.

Hangisinde Ne Var?

Hangisinde Ne Var?

HANGİSİNDE NE VAR?

Burada gördükleriniz, üç ayrı programın araç çubuklarıdır. (İki Not Defteri'ne (1), İkincisi WordPad'e (2) ve üçüncüsü de Word'e (3) aittir, özellikler ve İşlevler açısından ne kadar farklı olduklarını, bu araç çubuklarına göz atarak kolayca anlayabilirsiniz.

İpucu: Ufak Notlar

İpucu: Ufak Notlar

İPUCU: UFAK NOTLAR

Not Defteri uzun ve karmaşık metinler İçin uygun değildir. Ancak kısa yoldan not almak ve telefon numaralarını hızla kaydetmek konularında İdealdir. Onu her zaman elinizin altında bulunan gerçek bir not defteri gibi düşünmeli ve bu şekilde kullanmaya çalışmalısınız.

Bilgi: Tarih ve Saat

BİLGİ: TARİH VE SAAT

Basit bir metin İşlemci olmasına rağmen, Not Defteri'nin ilginç özellikleri de vardır. Bunlardan biri klavyedeki "F5" tuşu İle tarih ve saat eklenebilmesidir. Not Defteri'nde bir şeyler yazarken tarih eklemeniz gerektiğinde hemen "F5" tuşuna basın ve tarihle saati kolayca metninize ekleyin.

Okuyucu Yorumları