İş, eğlence ve oyun artık tek pakette

Vista, komple bir sistem olan Media Center Edition'ın özelliklerini artık standart olarak sunuyor.

Windows Media Center

Yakın zamana kadar bilgisayar denildiğinde, çalışma odanızda ya da sirkelinizde masa başında e-posta'larınıza ulaşmak, günlük yazışmalarınızı yapmak ve internette gezinmek için kullanılan cihazlar akla geliyordu. Ancak bilgisayarın vazgeçilmez bileşenlerinden olan geleneksel klavye ve farenin yerini uzaktan kumanda çoklan aldı. Dolayısıyla bilgisayarlar da çalışma odasından kurtulup salonların başköşesinde duran birer eğlence cihazı haline dönüştü.

Kullanımı kolaylaştırmak için Microsoft, XP sürümlerine Media Center'ı zaten eklemişti. Artık bu sürümün tüm özellikleri Vista içinde hazır olarak geliyor. Bu şekilde bir Windows Media Center PC, tek bir cihazdan canlı veya kaydedilmiş TV programlarının, müziğin, fotoğrafların, videoların ve diğer çevrimiçi eğlence türlerinin keyfini rahat kolluğunuzdan hiç kalkmadan çıkarabilmenizi sağlıyor.

Hatta artık PC'nizin bile oturma odasında olması gerekmiyor. Yakında Türkiye'de de salışa sunulacak olan Microsoft'un oyun konsolu Xbox 360 gibi Windows Media Center Extender cihazları ile Media Center deneyiminin keyfine evinizin her odasından ulaşabileceksiniz.

Eğlence üssü için Home Premium sürümü yeterli

Eğlence üssü için Home Premium sürümü yeterli

HANGİ SÜRÜMÜ ALMALI?
Eğlence üssü için Home Premium sürümü yeterli

Daha Önce de belirttiğimiz gibi eskiden Media Center'in olanaklarından yararlanmak için üzerinde XP Media Center sürümü olan bir PC satın almanız gerekiyordu ve bu ürün sürümü sadece belirli ülkelerde sunuluyordu. Ancak arlık Windows Vista'nın ayrılmaz bir parçası olan bu özelliğe Vista'nın Home Premium ya da Ultimate sürümlerini satın alarak ücretsiz ulaşabiliyorsunuz.

Kolay gezinti özelliklerine sahip görüntü, TV ekranına aktarılmış olsa bile rahatlıkla kullanılabilen arabirimiyle Media Center fotoğraflar ve müzik gibi her ekranda daha fazla içeriği görme ve bunlara erişme olanağı gibi birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Aynı zamanda arlık TV programlarının DVD'ye arşivlenmesini de mümkün oluyor.

Çok geniş medya kütüphaneleri ile çalışırken daha yüksek performans sağlayan bu özellik, kullanıcılara yönelik üçüncü parti uygulamalar geliştiren firmalar için de artık daha gelişmiş bir platform sunuyor.

Plazma ve LCD'nizi tam performans kullanın

Plazma ve LCD'nizi tam performans kullanın

EĞLENCE ZAMANI
Plazma ve LCD'nizi tam performans kullanabilirsiniz

Aynı Movie Maker yazılımında okluğu gibi Media Center da arlık geniş ve yüksek çözünürlüklü (HD) ekranlar için destek sunuyor. Dolayısıyla geniş ekranda bir önceki sürüme kıyasla üç kal daha fazla içerik görüntülenebilmesi de mümkün hale gelmiş oluyor.

Windows Aero masaüstü arabirimi ile uyum içinde çalışan program, uzaktan kumanda, fare ve klavye ile olduğu kadar dokunmatik ekran ve hatta Tablet PC ile de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Normal sürümlerden farklı olarak tam ortada konumlandırılmış bir nevi Başlat Menüsü olarak nitelendirilebilecek menü sistemi, dikey ve yatay olarak kolaylıkla gezinmenize olanak tanıyor ve tüm fotoğraflarınızı sırayla göstermek veya tüm müziklerinizi sırayla çalmak gibi sık kullanılan seçenekleri daha kolay kullanım için ön plana getiriyor.

En sevdiğiniz parçalardan kendi CD'nizi hazırlayın

En sevdiğiniz parçalardan kendi CD'nizi hazırlayın

MÜZİĞİN KEYFİNİ ÇIKARTIN
En sevdiğiniz parçalardan kendi hit CD'nizi hazırlayın

Media Center içinde yer alan Müzik bölümünün arabirimine bakmanın, kitaplığınıza dizdiğiniz CD koleksiyonuna bakmaya benzediğini söylesek herhalde yanılmış olmayız. Kod seviyesinde gerçekleştirilen performans arlısı sayesinde arlık büyük müzik koleksiyonlarıyla da performanslı bir şekilde çalışan Media Center, listeleri hızlıca ekrana getirebiliyor. Geniş ekran desteği sayesinde daha önce de söylediğimiz gibi tek ekranda arlık çok daha fazla bilgi görüntülenebiliyor.

Sanatçı, şarkı, albüm ismi, tür, besteci ya da yıla göre şarkılar arasında, uzaktan kumandanıza birkaç kez tıklayarak hızlı arama yapabilirsiniz. İnternet bağlantısının olması durumunda ise Media Center albüm kapak resimlerini otomatik olarak indirerek dinlemek islediğiniz albümleri çok daha görsel bir şekilde sunuyor. Bu noktada müzik parçalarım karışık olarak ya da tekrar tekrar dinleyebileceğiniz gibi, şarkı listeleri oluşturup sadece bir düğmeye tıklayarak bunları CD ya da DVD'ye de yazdırabiliyorsunuz.

Media Center'da sadece bilgisayarınızda depolanmış şarkıları değil, eğer gerekli donanımınız varsa, FM radyonuzu ya da internet radyo kanallarını dinleyebilmeniz de mümkün. Ek olarak evinizdeki başka bir Windows yüklü bilgisayarda yer alan şarkıları da aratıp ekleyebiliyorsunuz. Bilgisayarınızın müzik ve video sistemleriyle aynı odada bulunamayacağı durumlarda ise, tüm arşivi Xbox 360 ya da benzeri bir Media Center Extender aygıtına yönlendirerek müzik keyfini evinizdeki diğer odalara da dağıtabiliyorsunuz.

Fotoğraflarınızı tozlu albümlerde kalmasın

Fotoğraflarınızı tozlu albümlerde kalmasın

SAYISAL ANILAR
Fotoğraflarınızı tozlu albümlerde kalmasın

Fotoğraflarınız ve kişisel videolarınız dâhil sabit diskinizdeki tüm medya içeriğine kolayca erişmenizi sağlayan Vista, içindeki Media Center özellikleri ile kullanım alışkanlıklarını değiştiriyor. Eskiden bilgisayara aktarılan fotoğraflar genelde içeriklerine göre farklı farklı klasörler allında toplandığından bunları izlemek islediğimizde ya tek tek klasörleri dolaşmamız ya da bir resim izleme yazılımı kullanmamız gerekiyordu. Şimdi ise arlık Media Center sayesinde fotoğraf koleksiyonunuzu sinematografik bir slayt gösterisine dönüştürüp oturma odanızdaki rahat kolluğunuzdan TV'den izleyebiliyorsunuz.

Media Center'ın kendine has Başlat menüsündeki Tümünü Oynat seçeneği, tek bir tıklamayla fotoğraflarınızdan oluşan bir slayt gösterisi başlatabiliyor. Ek olarak islerseniz bu slayt gösterisine bilgisayarınızda, şarkı arşivinizde bulunan şarkıların eşlik etmesini de sağlayabiliyorsunuz. Üstelik bu muhteşem görsel şöleni sevdikleriniz ile paylaşmak için içinde fotoğraflarınız ve müziklerinizden oluşan bir oynatma listesi oluşturup DVD'ye yazdırabilirle imkânınız da bulunuyor.

Media Center ile anılarınız tarih sırasında

Media Center ile anılarınız tarih sırasında

GEÇEN YAZ NERDEYDİN?
Media Center ile anılarınız tarih sırasına diziliyor

Klasörlerine ya da çekildikleri tarihlere göre fotoğraflarınız içinde kolayca geçinebilmenize imkân tanıyan Media Center resim kütüphanesi, küçük resimleri ve içerik bilgileri yardımıyla görmek islediğiniz fotoğrafları ve klasörleri kolayca belirlemenize yardımcı oluyor.

Ek olarak fotoğrafları döndürmek ve rötuş yapmak gibi temel fotoğraf işlemleri de sunuluyor. Bu düzenleme işlemlerine hem resim kütüphanesinde hem de slâyt gösterisi sırasında erişmek de mümkün.

Media Center'daki sayısal anılarınızın önemli bir kısmını oluşturduğunu tahmin elliğimiz kişisel videolara ise video kütüphanesi yardımıyla ulaşabiliyorsunuz ve video kameranızdan aktardığınız videoları kolaylıkla oynatabiliyorsunuz. Media Center'ın HD videoları da desteklemesi, yüksek çözünürlüklü video kameraların giderek yaygınlaştığı düşünüldüğünde gerçeklen bir avantaj.

Media Center, aynı fotoğraflardan hazırlanan slâyt CD/DVD'leri gibi, videolarınızı da CD/DVD'lere yazdırabiliyor. Üstelik bunun için sadece uzaktan kumandanız yeterli oluyor. Media Center'ın şu anda özellikle profesyonel fotoğraf makinelerin kullandığı RAW biçimindeki fotoğrafları desteklemediğini de unutmamak gerekiyor.

PC'niz kişisel bir video kaydediciye dönüşüyor

PC'niz kişisel bir video kaydediciye dönüşüyor

TV VE SİNEMA DENEYİMİ
PC'niz kişisel bir video kaydediciye dönüşüyor

Bilgisayarınıza bağlı bir TV kartı yoksa, Media Center'dan yeleri kadar keyif alamayacağınızı söylersek herhalde yanılmış olmayız. Media Center'ın olmazsa olmaz donanımlarından TV kartı sayesinde, TV yayınlarını seyredip, duraklatabilir ve hatla en beğendiğiniz programların bir bölümünü ya da tüm sezon bölümlerini otomatik olarak kaydedebilirsiniz. Birden fazla TV kartına sunulan destekle, farklı kanatlardaki TV yayınlarını eş zamanlı olarak kaydetmenize ya da seyrelmenize olanak tanıyan Media Center, beş adede kadar Media Center Extender aygıtını destekliyor.

Media Center'ın Başlat menüsünü kullanmanızın gerekliği durumlarda bile yayınları kaçırmanızı önlemek için menü, o an oynayan programın üzerine şeffaf bir biçimde yerleştiriliyor ve böylece hiçbir anı kaçırmıyorsunuz. Benzer şekilde mini TV rehberi de, seyrettiğiniz programa ara vermeden kanallar arasında gezinebilmenizi sağlıyor. Bu esnada kanallar ekranın altında görüntüleniyor. Daha önce kaydettiğiniz TV programları arasında gezinirken ise Media Center size yardımcı olmak için her TV programının logosunu veya önemli bir Özelliğini göstererek izlemek islediğiniz programa daha hızlı bîr şekilde erişmenizi sağlıyor. Kaydettiğiniz TV programlarının sabit diskinizde alan kaplamasını engellemek için ise DVD'ye yazdırabilmeniz de mümkün oluyor.

Elektronik program rehberi: Televizyonda ne var?

Elektronik program rehberi: Televizyonda ne var?

TELEVİZYONDA NE VAR?
Elektronik program rehberi size yardımcı olabilir mi?

Vista içinde yer alan Media Center, Türkiye'de sadece özel bir dijital yayın platformunda bulunan ancak birçok ülkede izleyicilerin o an kanallarda neler olduğunu görmek ve gelecekle hangi programlan kaydedeceklerine karar vermek için kullandıkları elektronik program rehberine erişimi de mümkün kılıyor.

Bu şekilde izleyiciler uzun bir süre evde olmasalar bile bilgisayarlarını açık bırakmak kaydı ile beğendikleri bir televizyon programının ya da dizinin o sezonki tüm bölümlerini kaydetme şansına kavuşuyorlar.

Ancak şu anda ülkemizde de kullanılmakla olan PAL TV yayın standardının olduğu ülkelerde, yayın akışlarının sık sık değişmesinden dolayı elektronik program rehberi gerçek yayın saatleriyle uyuşmayacağı için etkin kullanmanın mümkün olmayacağını da unutmamak gerekiyor. Ancak yine de Media Center, PAL TV standardının kullanıldığı ülkelerde mevcut kanalların elektronik program rehberi ile doğru şekilde evlenebilmesi için bazı gelinmeler içeriyor. Sadece televizyonda yayınlanan filmler ile ilgilenenler ise TV'de o an oynayan veya gelecekte oynayacak filmleri takip edebileceğiniz film rehberini kullanabilirler.

DVD filmler için ise sistemle gelen DVD çözücü desteği ile Media Center her zamankinden çok daha kolay bir deneyim sunuyor. Bu noktada DVD'yi takıp Oynat düğmesine basmaktan başka bir şey düşünmeniz gerekmiyor. Hatta geniş bir DVD arşivine sahipseniz, desteklenen bir harici DVD değiştirici cihaz yardımıyla tüm DVD arşivinize Media Center arabirimi sayesinde Film Kitaplığından erişmeniz de mümkün olabiliyor.

Media Center extention aygıtlar burada da kullanılabiliyor. Ancak Xbox 360 hariç, önceki sürüme ait Windows Media Extender aygıtların Vista ile uyumlu olmadığını da unutmamak gerekiyor. Bunun yerine Vista ile piyasaya çıkacak yeni cihazların alması gerekiyor.

Ek olarak www.windowsmarketplace.com/mediacenter adresinde Media Center için çeşitli ek uygulamalar da bulunuyor, indirilebilir olanlara ek olarak çevrimiçi içeriklere erişebilmenize de imkân tanıyan Media Center'ı islerseniz Vista ile yüklü gelen oyunlara erişmek için de kullanabiliyorsunuz.

Media Center Ebeveyn Denetimleri

Media Center Ebeveyn Denetimleri

Media Center Ebeveyn Denetimleri

Media Center, imalı diyaloglar, kaba bir dil, cinsel içerik gibi TV içeriğini engellemenizi sağlayan ebeveyn denetimlerini de bünyesinde barındırıyor. Media Center'a sadece özel bir PIN numarası yardımıyla erişilebiliyor. Ebeveyn denetimlerine çocuğunuz bilgisayara yönetici yetkileriyle giriş yapmış olsa bile erişemiyor.

Bunun nedeni ise iki ebeveyn denetimi ayarlarının entegre bir biçimde çalışmaması. İlk bakışta bu bir sorun gibi gözükse de iki katmanlı bir koruma sağlaması bir anlamda avantaja dönüşüyor. PIN numarasını girmeden Media Center'ın ebeveyn denetimleri değiştirilemiyor. Benzer şekilde, filmlerde ve DVD'lerde, sınıflandırılmamış tüm filmleri engellemek ya da PG-13 gibi minimum bir sınıflandırma seçebilmek de mümkün oluyor.

Okuyucu Yorumları