Microsoft'un eli güçlendi

Vista, Microsoft'un duyurduğu ilk "Windows" ürününden bugüne, en heyecan verici duraklardan birinde.

Windows'un Tarihi

Bilgisayarı Windows'un grafik arayüzü ile tanımış olanlar için siyah MS-DOS ekranları tarih öncesinden kalmış arkeolojik bir bulgu, kitaplarda bahsi geçen bir efsane gibidir ancak siyah komut satırı üzerinden program çalıştırıp dizinlerin arasında dolaşan, dosyalarını düzenlemeye çalışan bir nesil için MS-DOS ne kadar gerçek bir işletim sistemiyse, Microsoft'un Windows işletim sistemi de o kadar önemli bir gelişmedir.

Aslında MS-DOS altında çalışan bir arayüz programı olarak ortaya çıkan Windows'un gerçek anlamda bir işletim sistemi olarak kişiliğini bulduğu tarih 1990 Mayıs ayına denk gelir. Windows 3.0 ile dünya çapında büyük sükse yapan Windows, özel olarak geliştirilen ofis yazılımlarının, oyun ve eğlence programlarının ardından, vazgeçilmez bir ürün haline gelmişti. Bilgisayarı siyah bir komut satırının korkutucu soğukluğundan, üzerinde müzik ve video çalıştırılabilen bir multimedya cihazına çeviren Windows 3.0'ın, dünya dillerine uygun yükseltmesi Windows 3.1 ise daha büyük bir ilgiyle karşılaşmıştı. İki ay içinde 1 milyondan fazla satılan yeni Windows artık Microsoft'un, Windows'un geleceğini ve haliyle dünyanın geleceğini de şekillendirmişti.

Windows 95, Rolling Stones konseri ile duyuruldu

Windows 95, Rolling Stones konseri ile duyuruldu

Artık kullanıcılar daha azına razı olmayacak, konforsuz, kullanıcısıyla iletişim kurmayan, öğrenmesi zor, ancak bilgisayar uzmanlarının hâkim olduğu İşletim sistemlerine yüz vermeyecekti. 1993 yılında lisanslı Windows kullanıcılarının sayısı 25 milyonu geçtiğinde Microsoft da müşterilerinin bu taleplerinin farkına varmış ve işletim sistemi kavramını bir adım ileriye taşımak için, Windows 95'in temellerini atmıştı.

Windows 3x ile büyük bir deneyim kazanan Microsoft, yeni sürprizi Windows 95'i o güne kadar kimsenin düşünemeyeceği kadar büyük, sansasyonel bir tanıtım kampanyası çerçevesinde, tüm dünyada aynı anda yayınlanan dev bir Rolling Stones konseri ile duyurdu ki, Rolling Stones'in Start Me Up şarkısı, Windows 95'in de sloganı olan "start" kavramı İle çok güzel uyuşuyordu. Windows 3x'e rağmen, o güne kadar bilgisayarları iş makineleri gibi gören ve eğlence kavramı İle bilgisayarı örtüştüremeyenler, bilgisayar oyunlarından keyif alanları küçümseyenler, teknolojiye ön yargıyla yaklaşanlar bir anda bilgisayarın insan hayatının önemli bir parçası haline geldiğini fark ettiler.

Hem Rolling Stones hem de Windows 95'in etkileyici özellikleri, bilgisayarlara karşı duran önyargıya büyük bir yenilgi yaşatmıştı. Windows 95'in ve arkasından gelen Windows 98'in gelişmiş multimedya özellikleri ve kolay kullanımı, Microsoft'un ofis yazılımlarının sağladığı performans artışı ve internetin de hayatın ayrılmaz bir parçası olması, Microsoft'un ürünlerini artık vazgeçilmez bir standart olarak hayatımıza yerleştirdi.

"Longhorn" olarak beklendi, Vista olarak geldi

2000 yılında yayınlanan Windows 2000 ve Windows ME, Windows'un gelişiminin olağan bir parçası gibi kullanıcılar tarafından kabul görse de, Microsoft'un Windows 95'den sonraki en önemli atılımı, Windows XP oldu. Kullanıcıların yıllardır alıştığı arayüzleri ve çalışma biçimlerini, daha etkin bir sistemle değiştiren ve İngilizce deneyim anlamına gelen eXPerience kelimesinden esinlenerek isimlendirilen Windows XP, tüm kullanıcılar kadar, Microsoft için de önemli bir deneyimdi. 16 bit'den 32 bit'e geçişi temsil eden Windows XP, ömrünün sonuna doğru, 64 bit'e de destek vererek Windows'un teknoloji dünyasındaki hızlı gelişmelere de hızla adapte olabildiğini gösterilmiş oldu.

Ve son olarak, uzun süredir "Longhorn" kod ismi ile beklediğimiz yeni Windows, 23 Temmuz 2005 tarihinde resmen Windows Vista olarak duyuruldu. 2006 Kasım ayında ilk sürümü duyurulan Vista bu satırları okuduğunuz sırada, Türkiye'de de Türkçe sürümü ile kullanıcıya sunulmuş olacak.

Bilgi için: www.microsoft.com

Okuyucu Yorumları