Paint ile Yeni Renkler Yaratmak

Paint'in sunduğu hazır renkler size yetmiyorsa, kendi renklerinizi kendiniz yaratmalısınız.

Windows: 23

Paint programı ile, farklı renkleri karıştırarak kendi zevkinize uygun yeni renk tonları yaratabilirsiniz. Üstelik bu işlem, hiç de sanıldığı kadar zor değildir.

Eğer Paint programında sunulan hazır renkler sizin için yeterli değilse, ilk iş olarak kendi tercihlerinize uygun bir renk paleti hazırlamalısınız. Bu bölümde, farklı renkleri kullanarak yeni renk tonları yaratmayı öğreniyoruz.

Renk Paleti Penceresini Açın

Renk Paleti Penceresini Açın

1- Paint programını başlatın ve menü çubuğunda göreceğiniz "Renkler" menüsünden "Renkleri Düzenle" seçeneğine tıklayın.

2- Karşınızda renk paleti penceresi belirecektir. Bu penceredeki "Özel Renk Tanımla" düğmesine tıklayın.

Yeni Bir Renk Yaratın

Yeni Bir Renk Yaratın

3- Pencerenin sol bölümünde, mevcut tüm renkleri bir arada görebileceğiniz renk paleti yer alır. Yeni bir renk yaratmak içinse, sağ bölümde göreceğiniz renk matrisi üzerinde gezinmeniz gerekli. Farenin sol tuşunu kullanarak bu alanın içerisine tıklayın ve istediğiniz rengin üzerine gelinceye kadar hareket ettirin. Bu sırada, matrisin altındaki "Ton" ve "Doygunluk" değerleri de otomatik olarak değişecektir.

4- Matrisi kullanarak renginizi seçtikten sonra, bu kez de rengin koyuluğunu belirlemelisiniz. Koyuluğu belirlemek için, pencerenin en sağındaki uzun renk çubuğu üzerin de yer alan oku faren in sol tuşuyla kaydırmanız yeterli.

Özel Renkler'e Ekleyin

Özel Renkler'e Ekleyin

5- Oluşturduğunuz rengi beğendiyseniz, "Özel renklere ekle" düğmesine tıklayın. Renginiz, "Özel Renkler" başlığı altındaki boş kutulardan birisine yerleştirilecektir.

6- Böylece zevkinize uygun bir renk tonunu yaratmış oldunuz. "Tamam" düğmesine basarak çizim penceresine geri dönebilirsiniz. Yeni renginiz, resimlerde kullanılmaya hazır bir şekilde sizi bekliyor olacak.

RGB Renk Düzeni

RGB Renk Düzeni

RGB RENK DÜZENİ

Pencere içerisinde gördüğünüz rakamlar, RGB (Red, Green, Blue - Kırmızı, Yeşil, Mavi) renk düzenine ait sayısal tanımlamaları sembolize ederler. Bu düzende oluşturulacak her yeni renk; aslında üç temel rengin belli oranlarda karıştırılması ile yaratılır. Değerler 0 ile 255 arasındadır. Pek çok profesyonel grafiker, renklerle oynarken bu değerleri kullanarak çalışır. Eğer her renk için tanımlanan doğru değerler biliniyorsa, bu şekilde yeni tonlar yaratmak da son derece kolay olacaktır.

Okuyucu Yorumları