Resimleri Bilgisayara Aktarmak

Dijital resimleri bilgisayara aktarmak hakkında bilmeniz gerekenler.

Windows: 33

Resimler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan programlan artık tanıyorsunuz. Ancak öncelikle, resimlerin bilgisayara nasıl aktarıldıklarını bilmelisiniz.

Bilgisayara resim aktarmak için pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Tarayıcıları kullanabileceğiniz gibi, dijital fotoğraf makinesi gibi cihazlarda kayıtlı olan resimleri doğrudan sabit diske kopyalamanız da mümkündür. Biraz sonra, bu işin püf noktalarını ve inceliklerini öğreneceksiniz.

Tarayıcı

Tarayıcı

TARAYICI

Kağıt üzerinde (bir gazete sayfasında ya da dergi sayfasında) basılı olan resimleri dijital ortama aktarmak için tarayıcıya ihtiyacınız olacak. Tarayıcı konusunu geçen sayımızda öğrenmiştiniz. Yine de kısa bir özet yapmakta yarar var.

Tarayıcıların kullanımı hiç zor değildir ve tecrübeli olmayan kullanıcılar bile kısa sürede bu cihazların mantığını çözebilirler. Günümüzde düz (flatbed) tarayıcılar tercih edilmektedir. Çünkü bu tip taratıcıların kullanımı el tarayıcılarından çok daha kolaydır ve yetenekleri de oldukça üstündür. Başka bir deyişle düz tarayıcılar, fiyat-performans konusunda gerçek birer uzmandır.

Programlar

Programlar

PROGRAMLAR

Basılı bir resmi tarayıcı kullanarak bilgisayara aktarmak istiyorsanız, öncelikle bu iş için kullanabileceğiniz uygun bir yazılıma ihtiyacınız olacak. Birçok tarayıcı üreticisi, ürünleri ile birlikte gerekli programı da sunmaktadır. Ancak dilerseniz, piyasada farklı fiyatlarla satılan ve bu iş için size yardımcı olabilecek çok sayıda program arasından seçim yapabileceğinizi bilmenizde de yarar var. Bazı programlar, çok fazla özelliği olmayan basit programlardır. Bazıları ise çok gelişmiş özellikler sunabilirler.

Resim aktarmak için kullanabileceğiniz en basil program ise, şu anda sisteminizde yüklü olan Paint'tir. Paint, bir resmi bilgisayara aktarmak için yeterli seçenekleri sunmaktadır. Ama özellikleri sınırlı olduğu için Photoshop, Paint Shop Pro veya Corel Photo Paint gibi daha gelişmiş programları tercih etme yoluna gitmenizde yarar var. Bu programlar hem resimleri bilgisayara aktarmanıza yardımcı olurlar, hem de aktarılan resimler üzerinde değişiklik yapmanıza izin verirler.

CD'deki Resimler

CD'deki Resimler

CD'DEKİ RESİMLER

Piyasada pek çok multimedya CD'si bulabilirsiniz. Bu CD'ler genellikle kategorilere ayrılmıştır ve pek çok farklı konudaki resimleri içerebilirler. CD içerisindeki resimleri amatör veya profesyonel amaçlarla kullanmanız mümkün.

Bu gibi CD'ler, bazen özel grafik programlarının yanında da dağıtılabilirler. Resimler zaten dijital formatta olduğundan bilgisayara aktarmak çok kolaydır. Bir disketteki dosyaları sabit diske nasıl aktarıyorsanız, CD İçerisindeki resimleri de aynı şekilde aktarabilirsiniz.

Resimleri CD'ye Aktarmak

Resimleri CD'ye Aktarmak

RESİMLERİ CD'YE AKTARMAK

Hazır resim CD'leri satın alabileceğiniz gibi, siz de resimlerinizi CD'ye aktarabilirsiniz. Böylece hem sabit diskte gereksiz yere alan kaplamalarını önlersiniz, hem de daha sonra dilediğiniz başka bir bilgisayara kopyalamanız mümkün olur. Bazı fotoğraf stüdyoları da, çektikleri fotoğrafları saklamak İçin CD'leri kullanırlar. Çünkü CD'ler, veri güvenliği açısından son derece üstündürler ve ömürleri oldukça uzundur.

Dijital Fotoğraf Makinesi

Dijital Fotoğraf Makinesi

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ

Tarayıcı veya CD'lerin dışında, bilgisayarınıza resim aktarmanın en kolay yollarından birisi de dijital fotoğraf makinesi kullanmaktır. Dijital fotoğraf makinelerinden önce, normal bir makine ile fotoğraf çekip filmi fotoğraf stüdyosuna götürmek ve tab ettirmek zorunda kalıyorduk. Ama artık bu süreç çok gerilerde kaldı. Yapmanız gereken, dijital bir fotoğraf makinesi ile çekim yapmak ve çekilen fotoğrafları evinizdeki yazıcı ile basmak.

Dijital fotoğraf makineleri genellikle yanlarında gelen özel bir kablo ile kolayca bilgisayara bağlanabilirler. Çekim sırasında çok güzel gibi görünen bir fotoğraf aslında kötü mü çıkmış? Hiç sorun değil... Resmi bir grafik programı yardımıyla düzeltebilir veya tamamen silebilirsiniz. Çünkü işin ucunda filmin bitmesi gibi bir sorun söz konusu olmayacaktır.

Windows XP, bilgisayara bağladığınız herhangi bir dijital fotoğraf makinesini hemen tanır ve işleme hazır hale getirir. Makine belleği üzerinde kayıtlı olan resimleri bilgisayara aktarmak, CD'den ya da disketten resim aktarmak ile aynı süreci gerektirir. Yani karmaşık işlemlerle boğuşmak zorunda değilsiniz.

Uygun Yazılımlar

Uygun Yazılımlar

UYGUN YAZILIMLAR

Bilgisayara aktarılan resimler her zaman mükemmel olmayabilir. Hem çekim, hem de aktarma sırasında doğabilecek sorunları en aza indirmek veya tamamen ortadan kaldırmak için iyi bir grafik programı kullanmanızda yarar var. Uygun programı kullanarak renkleri kötü çıkmış veya solgun bir fotoğrafı dijital ortamda yeninden canlandırabilirsiniz. Eskiden sadece fotoğraf ustalarının yapabildiği rötuş işlemleri de, bu tip programlar sayesinde büyük oranda kolaylaşmıştır. Yaygın olarak kullanılan grafik programları Adobe Photoshop, Paintshop Pro ve Corel Photo Paint'tir. Bu programlar ile resimlere özel etekler eklemeniz ve onlara bambaşka bir görünüm kazandırmanız da mümkündür.

Algılayıcı Türleri: CCD ve CIS

İPUCU: Piyasadaki tarayıcılarda iki farklı algılayıcı türü kullanılır. CCD algılayıcılar, sundukları kalite ile ön plana çıkmayı başarıyorlar. CIS adı verilen farklı bir algılayıcı türü ise, daha çok ucuz modellerde kendine yer bulabiliyor.

Okuyucu Yorumları