Sözlük: A Harfi

A harfi ile başlayan terimler ve açıklamaları.

Sözlük: 1

A: A sembolü: PC'nin birinci disk sürücüsü. Her bilgisayarın farklı disk sürücüleri mevcuttur ve her biri ayrı bir harfle ifade edilir. Birinci sürücü (A:) Floppy disketler için ayrılmıştır. Onu sabit disk (C:) takip eder. CD ve DVD gibi diğer sürücüler daha sonraki harflerle belirtilir (D:, E:, F: vb.). Eğer bilgisayar bir ağ ortamındaysa, bu harfler bağlı olunan ağın sürücülerini ve bölümlerini de gösterebilir.

@: Klavyede Q ve ALT GR tuşlarına birlikte basıldığında ortaya çıkan karakterdir. E-posta adreslerinde yaygın olarak kullanılır. Görevi ise kullanıcı ismi ve sunucu ismini birbirinden ayırmaktır. ([email protected] gibi)

ACCOUNT: Telematik bir sistemin kullanılmasına yetki veren kayıtın İngilizce ifadesidir. Türkçe'ye "hesap" şeklinde çevrilebilir. Bir hesap genellikle "kullanıcı adı" ve "şifre"den oluşur. Önceleri iş ortamlarındaki yerel bir ağın kullanıcılarıyla sınırlıyken internet ile beraber bu ağı kullanan herkesi kapsamıştır. Artık ağa bağlanmak için mutlaka bir hesap sahibi olman.z gerekmektedir.

ACPI: "Advanced Configuration and Power Interface"i temsil eder. Bilgisayarlarda ve modern donanımlarda bulunan enerji tasarrufuna ilişkin verileri ve özellikleri temsil eden standarttır.

ACTIVE DESKTOP: Windows işletim sistemi tarafından sunulan bir özellik. Masaüstünün web sayfasına benzer bir görünüm ve davranış sergilemesidir.

ADSL: "Asymmetric Digital Subscriber Line"ı temsil eder. Telefon hattından dijital haberleşme sistemidir. ADSL temelli telefon hattı kurularak İnternet bağlantısının çok daha hızlı ve her zaman için aktif olması sağlanabilir.

AGP: Hemen hemen tüm anakartlar üzerinde yer alan ve özellikle grafik kartlarının sisteme bağlanması için kullanılan bağlantı yuvası. AGP, diğer bağlantı tiplerine göre çok daha yüksek bir hıza sahip.

AĞ: Bir grup bilgisayar ve yazıcı gibi aygıtın birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan yapı. Ağlar, küçük veya büyük, kablolarla kalıcı olarak bağlı veya telefon hatlarıyla yada kablosuz iletişimlerle geçici olarak bağlı olabilir. En büyük ağ, dünya çapında ağlardan oluşan internettir.

AĞ BAĞDAŞTIRICI: Bir bilgisayarın yerel ağa bağlanmasını sağlayan aygıta verilen isim.

AKTİF PENCERE: Masaüstünüzde aynı anda birden fazla pencere açık olabilir. Ancak o an hangi pencere ile çalışıyorsanız, ona aktif pencere ismi verilir. Aktif pencere diğer tüm pencerelerin üzerinde görülür ve çerçevesi diğer pencerelerin çerçevelerine oranla çok daha canlı bir renge sahiptir.

ALTAVISTA: İlk arama motorlarından birisidir. Günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

AMD: Intel'le birlikte dünyanın en büyük iki işlemci üreticisinden birisi. AMD işlemciler, Intel'in işlemcilerine oranla daha uygun fiyatlara sahip. Özellikle son dönemde piyasaya sürülen Athlon XP ve yeni teknolojiyi temsil eden Athlon 64 işlemcilerin, AMD'nin yakaladığı başarıda önemli bir rolü vardır.

ANA BİLGİSAYAR: Ağa bağlı tüm sistemler tarafından kullanılan herhangi bir uygulamayı veya hizmeti çalıştıran bilgisayar.

ANAKART: Anakart, bir bilgisayar sisteminin en temel bileşenidir. Üzerinde çeşitli elektronik devreler, birçok farklı yonga ve bağlantı noktaları bulunur. Bilgisayara eklenecek her türlü donanım, bu bağlantı noktalarının yardımıyla anakart üzerine takılır. Piyasada sayısız marka ve modelde anakart bulunabilir. Ancak anakartın bilgisayarın performansını en çok etkileyen donanımlardan birisi olduğu da unutulmamalıdır. Bu yüzden anakart seçiminde ucuz ürünlere değil, kaliteli ve yüksek performans sunan ürünlere yönelmelisiniz.

ANALOG (VERİ): Frekansında ve boyutunda farklılık olabilen elektik sinyallerine veya yazı, ses, görüntü biçimindeki bilgilere analog veriler denir. Bu veriler standart bir telefon hattı üzerinden iletilirler.

ANİMASYON: Tek karelerin çok hızlı bir biçimde art arda gösterilmesiyle ortaya çıkan görüntü. Eğer bu görüntülerin arasında çok az fark varsa ve yeterli hızla gösterilirlerse (saniyede yaklaşık 20 görüntü) insan gözü sürekli bir hareketin olduğu fikrine kapılır.

ANTİ-VİRUS: Görevi bilgisayarları virüslere karşı korumak olan programlar. Anti-virüs programları sistemdeki virüs kapmış dosyaları bularak silerler yada temizlerler. Bazı anti-virüs yazılımları PC açık olduğu sürece aktif kalarak çalışır ve virüslerin bilgisayara saldırmasına karşı önleyici tedbirler alırlar.

APPLE MACINTOSH: Apple şirketi tarafından geliştirilmiş bir bilgisayar tipi. Bu bilgisayarlar PC'lerle çok uyumlu değildirler ve MAC OS isimli özel bir işletim sistemine gereksinim duyarlar. Macintosh bilgisayarlar, daha çok kitap ve dergi sayfalarının düzenlenmesi gibi grafik uygulamaları için kullanılırlar.

ARAÇ ÇUBUĞU: Bir programın başlıca fonksiyonlarına karşılık gelen grafik sembollerin oluşturduğu bölüm. Bunlar arasında karakter (alfabenin harflerini temsil eden şekiller) secimi, stil secimi (koyu, italik, altı çizili), boyut seçimi, renk seçimi, metnin yerleştirilmesi vb. işlevler yer alır.

ARKA PLAN: Grafik arayüzüne sahip işletim sistemlerinde ekranın arka plan görüntüsü. Herhangi bir desen veya resim, ekran arka planı olarak ayarlanabilir. Bu resimler kullanıcıların isteğine göre değiştirilebilir.

ARPANET: Dünyada kurulan ilk ağa verilen isim. Arpanet, internetin temeli olarak değerlendirilebilir. Amerikan ordusuna uzun süre hizmet veren bu ağ, günümüzde tamamen hizmet dışı kalmış durumda.

ASCII: "American Standard Code for Information Interchange"i temsil eder. "ASCII tablosu" her harfe belli bir nümerik kod atar. Önceleri aksanlı karakterlere karşılık gelen kodları öngöremeyen "7 bitlik" bir tablo kullanılmaktaydı. Daha sonra genişletilmiş bir tablo geliştirildi. Bu tablonun ikinci sayfası özel karakterleri ve aksanlı ulusal olanları içermekteydi. Kod sayfası adı verilen bu türde birçok tablo oluşturuldu. Farklı kod sayfalarının varlığı avantaj getirmek yerine birçok karmaşaya neden olabiliyor. Bu nedenle tüm alfabelerin karakterlerinin bulunduğu daha genişletilmiş bir tablo kullanımı tercih ediliyor: Unicode. Unicode derlemesi Windows işletim sistemleri tarafından destekleniyor.

AVATAR: Grafik arayüzüne sahip gelişmiş sohbet odalarında, önceden hazırlanmış yada kullanıcının kendisi tarafından yaratılan şekillere verilen isim. Bu isim Hindu dinine ait "avatara" kavramından türetilmiştir ve "iniş", daha doğrusu doğa üstü bir varlığın insan haline gelmesi anlamına gelir.

AVI: "Audio Video Interleave". Windows ortamında kullanılan gelişmiş bir görüntü formatı. Windows'la gelen Media Player AVI formatını oynatabilir.

AYGIT YÖNETİCİSİ: Bilgisayarınızdaki donanımları yönetmek için kullanabileceğiniz bir yönetim aracı. Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak mevcut donanımlarınızı görüntüleyebilir ve kaldırabilir, aygıt sürücülerini güncelleştirebilir, aygıt ayarlarını yapılandırabilir ve aygıtları değiştirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları