Sözlük: N ve O Harfleri

N ve O harfleri ile başlayan terimler ve açıklamaları.

Sözlük: 20

NO-NAME: Markasız olarak satışa sunulan donanımlara verilen genel addır. Eğer toplama bir bilgisayar satın aldıysanız, bu bilgisayara "no-name" demek mümkündür. Aynı şekilde üzerlerinde herhangi bir marka bulunmayan donanımlar için de aynı terim kullanılabilir.

No-name ürünler, genellikle markalı ürünlerden daha ucuzdur. Ancak bu fiyat farkı, kaliteye de doğrudan yansır. Markasız ürünlerin sunduğu kalite, markalı ürünlere oranla daha düşüktür.

NOTEBOOK: PC sınıfına giren taşınılabilir bilgisayarlara verilen genel addır. Çoğu zaman "dizüstü" ya da "laptop" isimleriyle de anılan notebook bilgisayar sistemleri, günümüzde oldukça güçlendiler ve standart multimedya bilgisayarlarının kapasitesine ulaşmayı başardılar. Üstelik fiyatları da birkaç yıl öncesine oranla son derece uygun. Ancak bu durum sizi yanıltmasın. Notebook salın almak isleyen bir kullanıcı, masaüstü PC salın almak isleyenlerden çok daha fazla bir ücreti ödemek zorunda. Çünkü notebook üretiminde kullanılan özel teknolojiler, maliyeti de önemli oranda arttırmaktadır.

NTFS: Yüksek performans, ileri seviyede güvenlik ve FAT / FAT32 dosya sistemlerinde bulunmayan gelişmiş özelliklerle donatılmış dosya sistemine verilen addır. Örneğin NTFS dosya sistemi ile çalışan bir bilgisayar, sistemde çıkan sorunları "geri yükleme" özelliği ile kolayca giderebilir. Ayrıca bu dosya sisteminin sahip olduğu güvenlik seçenekleri, diğer dosya sistemlerine oranla çok daha başarılıdır. FAT dosya sistemi, Windows 95 ve Windows 98'in ilk sürümlerinde kullanılmaklaydı. FAT 32'ye geçiş ise Windows 98'in son sürümleri ile başladı ve Windows Me ile devam elli.

NTFS ile tanışmamız, Windows 2000 ile birlikle gerçekleşti. Günümüzde yoğun olarak kullanılan Windows XP de NTFS dosya sistemini kullanmaktadır. Ancak bu durum, XP'nin FAT32 ile çalışamayacağı anlamına da gelmez.

NÜMERİK TUŞLAR: Klavyenin sağ bölümünde toplanan ve genellikle üzerlerinde rakamlar bulunan tuşlara nümerik tuşlar adını veriyoruz. Bu tuşlar, özellikle Excel ve benzeri hesap programlarında veri girişi yaparken kullanıcıya hız sağlarlar. Nümerik tuşların aktif hale gelmesi için "NumLock" tuşunun basılı olması gerekir. "NumLock" tuşuna bir kez bastığınızda, klavye üzerindeki ilgili led de yanmaya başlar. Tuşa bir kez daha basmak ise bu ışığın sönmesini sağlayacaktır.

Nümerik tuşların birer örneğini de, klavyenin sol kısmında bulunan tuşlar arasında görebilirsiniz. Yani klavye üzerinde, rakam yazmak için kullanabileceğiniz iki farklı alternatif bulunmaktadır.

ORG: Devlet kuruluşu olmayan organizasyonların ya da kar amacı gütmeyen birlik ve kuruluşların internet adreslerinde kullanılan son ektir. Açılımı "organization"dır.

Örneğin Türkiye Futbol Federasyonumu ele alalım. Bu kurum, kar amacı gütmez ve özerk bir yapıya sahiptir. Bu yüzden, internet sitesinin sonuna ".org" eki eklenmiştir (www.tff.org.tr).

OCR: İngilizce'deki "Oplical Character Recognition" teriminin kısalmasıdır ve metin tanıma yazılımlarını temsil eder. Bir tarayıcının yardımıyla bilgisayara aktarılmış metinlerin karakterlerini tanıyan ve bunları işleme konulabilecek şekilde elektronik metin belgelerine dönüştüren yazılımlara OCR adı verilir. Bu tip yazılımlar, metin içerisindeki karakterleri okur ve bütün karakterleri deşifre eder. Deşifre edilen karakterler, daha sonra elektronik sözlükteki karakterlerle karşılaştırılır ve belge ortaya çıkar.

Taranmış bir dergi sayfasında yer alan metinleri, OCR yazılımları ile Word belgelerine dönüştürebilirsiniz. Üstelik bu belgeler üzerinde değişiklik yapmanız ya da metinlere yeni cümleler eklemeniz mümkündür.

OEM: İngilizce'deki "Original Equipment Manufacturer" teriminin kısaltmasıdır. Pratikle, bir bilgisayar ile birlikle satılan yazılımı ya da donanımı belirtmek için kullanılır. OEM ürünlerin en büyük dezavantajı, çoğu zaman kutusuz olmaları ve beraberlerinde gelen aksesuarların kısıtlanmasıdır.

Gelelim avantajlara... OEM donanım ve yazılımların fiyatları, perakende satılan ürünlere oranla çok daha düşük olabilir. Hatla bazı durumlarda, fiyat farkının yarı yarıya olduğunu görmeniz bile mümkün.

OFFICE: Genellikle ofis işleri için kullanılan Microsoft uygulamalar paketidir. Bu paketin içerisinde Access, PowerPoint, Word, Excel, Outlook ve Publisher yazılımları bulunmaktadır.

OFFLINE (ÇEVRİMDIŞI): İnternete ya da yerel bir ağa bağlı olmama durumunu belirtmek için kullanılır. Offline terimi, bazı durumlarda CD-ROM gibi medyalar üzerindeki içeriği tanımlarken de karşınız çıkabilir. Örneğin bir bilgisayar oyunu, genel olarak "offline" içerik olarak kabul edilebilir.

ONLINE (ÇEVRİMİÇİ): İnternete ya da yerel bir ağa bağlı olma durumunu belirtmek için kullanılır. Ağ üzerindeki bir hizmet ya da internet üzerinde yapılan tüm işlemler, genel olarak "online" terimi ile belirtilmektedir.

OPAC: İngilizce'deki "Opac Online Public Access Catalogue" teriminin kısaltmasıdır. Internet yoluyla serbest giriş yapılabilen kütüphane kataloglarını İfade eder.

ORTAM: Verileri depolamak için kullanılan her türlü sabit veya taşınabilir cihaza verilen genel addır. Sabit disklerin, CD'lerin, DVD'lerin ya da disketlerin hemen hepsi, ortam tanımının içeriğini oluşturmaktadır.

OS/2: Microsoft ve IBM tarafından ortaklaşa geliştirilmiş bir PC işletim sistemidir. Microsoft, daha sonra projeden çekildi ve tamamen kendi tasarımı olan Windows işletim sistemleri serisi üzerine çalışmaya başladı. Bu kararın altında yatan neden ise, büyük oranda ticari kaygılardı. OS/2, bazı kullanıcılar tarafından daha başarılı bir işletim sistemi olarak görülmektedir. Ancak bu işletim sisteminin günümüzde yaygın olarak kullanıldığınız söylemek son derece zor.

OVERCLOCK: Bir bileşeni (CPU, ekran kartı ya da bellek modülleri), üreticinin belirttiği hızın daha üzerindeki hızlarda çalıştırma işlemine overclock adı verilir. Örneğin 2.0 GHz'lik bir işlemci, overclock ile 2.66 GHz'lik çalışma hızına ulaşabilir. Ancak üreticiler, ürünlerinin belirtilen hızlardan farklı bir hızda sorunsuz çalışacağını asla garanti etmezler. Hatta bir bileşeni overclock ile hızlandırmak, o bileşenin garanti kapsamı dışında kalmasına bile neden olacaktır. Yani donanım üreticileri, overclock konusuna hiç de sıcak bakmıyorlar.

Üreticiler desteklesin ya da desteklemesin, overclock ile yüksek performans değerlerine ulaşabileceğiniz gerçeği asla değişmez. Ancak işin içinde çok büyük risklerin bulunduğunu da asla unutmayın.

OYUN BAĞLANTI NOKTASI: Bilgisayara joystick, direksiyon ya da bunlara benzer bir oyun kontrol cihazını bağlamak için kullanılan ve bazı durumlarda "Game-Porf olarak da adlandırılan girişe verilen addır. Bu giriş genellikle ses kartı üzerinde bulunmaktadır. Ancak yeni nesil oyun kontrol cihazlarının hemen hepsi, bilgisayar bağlantısı için USB girişlerini kullanıyorlar. Yani oyun bağlantı noktası, son zamanlarda geçerliliğini büyük oranda yitirmiştir. Yine de, bu bağlantı tipini destekleyen cihazları piyasada bulma şansınız var.

Okuyucu Yorumları