Vektör Grafik

Vektör grafik nedir ve ne işimize yarar?

Temel Bilgiler: 28

Vektör kelimesi, pek çok kişi için bir anlam ifade etmeyebilir. Ama bu sayfalarda, vektörlerin grafik oluşturmada ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

Vektör terimini en basit haliyle, iki nokta arasında çizilen çizgi olarak tanımlayabiliriz. Başka bir deyişle bu tip grafikler; koordinatları belirlenmiş, başlangıç ve bitiş noktaları belirtilmiş çizgilerden oluşur. Bilgisayar, bu yöntem ile çizilmiş çizgilerin tümünü yan yana koyarak resmi oluşturur.

Bulmaca dergilerinde rastladığımız "noktaları birleştirme" oyunlarını hatırlayın. Bu oyunlar, başlangıçta sayfa üzerine dağıtılmış noktalardan oluşurlar. Biz bu noktaları sırayla birleştirdiğimizde ise, resim ortaya çıkar. İşte vektör grafikler de, biraz bu oyunlara benzer. Grafiği hazırlayan kişinin, koordinatları sayısal olarak girmesine gerek yoktur. Bilgisayar, bu koordinatları çizgi çizilirken kendisi oluşturur.

Ortaya çıkan resim, farklı renk ve büyüklükteki çizgilerin bir araya getirilmesi temeline dayanır. Bu çizgiler, teknik olarak "nesne" adıyla tanımlanırlar ve konumları da isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Çünkü resmi oluşturan her çizgi, aslında diğerlerinden bağımsızdır.
Bitmap grafiklerin noktalardan oluştuğunu geçen sayımızda öğrenmiştiniz. Bu yüzden büyütüldüklerinde noktalar da büyür ve resimde bozulmalar meydana gelir. Fakat vektör grafikte resim geometrik şekillerden oluştuğu için, büyütüldüğünde benzer sorunlar yaşanmaz. Bu özellik, vektör grafiğin bu kadar çok tercih edilmesinin temel nedenidir.

Küçük Resim (Clipart) ve Diğerleri

Küçük Resim (Clipart) ve Diğerleri

KÜÇÜK RESİM (CLIPART) VE DİĞERLERİ

Eğer bilgisayarınızda MS Office programı yüklüyse, Word belgelerinize önceden hazırlanmış küçük resimleri ekleyebilirsiniz. Bunun için Word penceresinden "Ekle / Resim / Küçük Resim" yolunu izlemeniz, "küçük resim" klasöründen beğendiğiniz resmi seçmeniz ve "Tamam" düğmesine basmanız yeterli olacaktır.

Word belgesine eklediğiniz bu resim, ".wmf" uzantısına sahip bir "Windows Meta Dosyasıdır. WMF, vektör grafiklerle yaratılmış dosya türlerinden biridir. Örnek olarak bu sayfalardaki gitar resmine dikkat edin ve onu oluşturan parçalara göz atın. Resim, işte bu parçaların bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur.

Vektör grafik dosyası oluşturabileceğiniz ve oluşturduktan sonra üzerinde değişiklikler yapabileceğiniz farklı programlar vardır. Bunlardan en önde gelenleri ise; Corel Draw, Adobe lllustrator ve Macromedia Freehand'dir. Bu programların sahip olduğu özellikler sayesinde, kısa sürede güzel ve orijinal resimler yaratabilirsiniz.

Önceden hazırlanmış küçük resimler, sadece MS Office programına özgü bir özellik değildir. Örneğin Corel Draw'un yeni versiyonlarında yaklaşık 40.000 adet küçük resim bulunmaktadır ve hepsi, konularına göre kategorilere ayrılmıştır. Kategoriler, aradığınız resmi bulmanızı büyük oranda kolaylaştırır. Yeni bir resim yaratmakla uğraşmak istemediğiniz zamanlarda, bu küçük resimlerin çok işinize yarayacağını asla unutmayın.

VEKTÖR GRAFİĞİN KULLANIMI

Vektör grafiklerin pek çok farklı kullanım alanı vardır. İşte size basit bir örnek; her gün okuduğumuz gazetelerdeki harfler aslında birer vektör grafiktir. Ayrıca bu tip grafikler, . pek çok teknik çizim alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Vektör Grafikler ve Ev Dekorasyonu

Vektör Grafikler ve Ev Dekorasyonu

VEKTÖR GRAFİKLER VE EV DEKORASYONU

Vektör grafik ile yapabilecekleriniz, aslında saymakla bitmez. Diyelim ki evinizi yeninden dekore edeceksiniz ama hangi eşyanın nerede, nasıl duracağından emin değilsiniz. Bütün bir gününüzü eşyaları sağa sola çekiştirerek geçirdiniz; fakat hala istediğiniz sonucu alamadınız. Öyleyse eşyaları şimdilik yerlerinde bırakın ve bilgisayarınızın karşısına oturun.

Uygun bir yazılımın yardımıyla, gerçek ölçüleri de göz önünde bulundurarak evinizin basit bir planını çizin. Kuş bakışı bir görüntü olsun ve kolaylık sağlaması açısından farklı odalara farklı renkler verin.

Vektör grafiklerle çalışan pek çok program, temel eşyaların öncenden hazırlanmış resimlerini kullanıcılarına sunarlar. Bu eşyaları evinizin planına yerleştirin. Böylece sizi tatmin edecek bir dekorasyon oluşturmanız da kolaylaşacaktır. Ekranda hoşunuza giden bir dekorasyon yarattığınızda, artık eşyaları çekiştirmeye geri dönebilirsiniz. Ama bu kez işiniz çok daha kısa sürecek.

Vektör Grafiğin Avantajları

Vektör Grafiğin Avantajları

VEKTÖR GRAFİĞİN AVANTAJLARI

Vektör grafik, bazı avantajları nedeniyle bitmap grafiğin yerine kullanılabilir;

• Vektör grafik, bitmap'e göre sabit diskte daha az yer kaplar.
• Büyütme ve küçültme işlemleri sırasında resimde bir bozulma olmaz.
• Resim çok kolay bir şekilde değiştirilebilir ve İstenen parçaları, başka bir resimde rahatlıkla kullanılabilir.
• Resmi oluşturan çizgilerin rengini, kalınlığını ve yerini değiştirmek çok kolaydır.

İpucu: Word ile Resim Üzerinde Oynamak

İPUCU: WORD İLE RESİM ÜZERİNDE OYNAMAK

Resim üzerinde değişiklik yapmak İçin, mutlaka özel bir yazılım kullanmanıza gerek yok. Bu işlemi Microsoft'un ünlü kelime işlemcisi Word İle de yapabilirsiniz. Belgenize bir resim ekledikten sonra, resmin üzerine çift tıklayın. Karşınıza "Resim Biçimlendirme" penceresi gelecektir. Artık resmi oluşturan çizgileri dilediğiniz gibi değiştirmeniz ve resim üzerinde her türlü değişikliği yapmanız mümkün. Üstelik bu İşlemler İçin çok tecrübeli bir kullanıcı olmanıza da gerek yok.

İpucu: İnternette Vektör Grafik

İPUCU: İNTERNETTE VEKTÖR GRAFİK

Internet üzerinde yayınlanmak üzere animasyon hazırlayan profesyoneller de, amaçlarına ulaşmak İçin vektör grafiği tercih etmektedirler, örneğin İnternet sayfalarının oluşturulmasında kullanılan en yaygın animasyon programı Macromedia Flash'tır. Bu program, vektör grafiklerin yardımıyla küçük boyutlu ve çok güzel görünen animasyonlar yaratılmasına olanak tanır.

BİLGİ: Vektör grafikle yaratılmış resimler üzerinde farklı denemeler yapmaktan korkmayın. Çünkü bu tip grafikleri anlamak, ancak deneme-yanılma yöntemiyle mümkün olabilir. Eğer yaptığınız değişiklikten memnun kalmazsanız, son hareketinizi kolayca geri alabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları