Windows Bileşenleri

Sadece birkaç saniye içinde, Windows'a yeni özellikler ekleyebilirsiniz.

Windows: 19

Windows, PC ile çalışmak için ihtiyaç duyduğumuz temel programdır. Peki ama bu programın, aslında bir araya gelmiş sayısız programdan oluştuğunu biliyor musunuz?

Windows, "bileşen" adını verdiğimiz pek çok küçük programdan oluşan gelişmiş bir yazılımdır. Bu bileşenleri dilediğiniz gibi yükleyebilir ya da sisteminizden kaldırabilirsiniz.

Bileşenler

Bileşenler

BİLEŞENLER

"Bileşen" dendiğinde lam olarak ne anlıyoruz? Bir örnekle açıklayalım... Ekstra özellikleri olmayan bir araba düşünün. Böyle bir arabaya, isteğiniz doğrultusunda klima, teyp, hava yastığı gibi farklı amaçlara hizmet eden özellikler ekleyebilirsiniz. Aynı durum Windows için de geçerli. İşletim sisteminize dilediğiniz Windows bileşenini ekleyebilir ve bu sayede bilgisayarınıza ekstra yetenekler katabilirsiniz.

Normal bir Windows kurulumu sırasında tüm bileşenler sisteme yüklenmez. Bunun nedeni, sabit diski kısıtlı kullanıcıların sorun yaşamasını engellemektir. Ayrıca bazı ek bileşenler tüm kullanıcılara hitap etmeyebilir.

Windows bileşenleri arasında hem iş için kullanabileceğiniz, hem de eğlenceli dakikalar geçirmenizi sağlayacak birçok farklı program yer alır. Örneğin daha önce ayrıntılı olarak bahsettiğimiz Hesap Makinesi, Windows'un standart bileşenlerinden biridir. Bileşenlere verilebilecek diğer bir örnekse, Windows altında çalışan Mayın Tarlası, Tavla, Tilt ya da Solitaire gibi küçük ve eğlenceli oyunlardır.

Nasıl Eklenir, Nasıl Çıkartılır?

Nasıl Eklenir, Nasıl Çıkartılır?

NASIL EKLENİR, NASIL ÇIKARTILIR?

Bileşenleri eklemek için şu yöntemi izlemelisiniz; öncelikle "Başlat" düğmesine basın. Ardından "Denetim Masasını seçin. Açılan pencereden "Program Ekle veya Kaldır" simgesine tıklayın. Karşınıza gelecek yeni pencerede, bilgisayarınızda yüklü olan tüm programların bir listesini göreceksiniz. Siz, sol kısımdaki "Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır" seçeneğine tıklamalısınız. Bu sayede, bilgisayarınızda yüklü olan ve olmayan tüm bileşenlerin listesini görebilirsiniz. Eğer bir bileşenin yanındaki küçük onay kutusu işaretlenmişse, bu bileşenin daha önce sisteminize yüklenmiş olduğunu anlayabilirsiniz. İşaretlenmemiş bileşenlerse, ihtiyacınız olduğunda yüklenmeyi bekleyenlerdir.

Bu pencerede göreceğiniz seçenekler, aslında birçok farklı alt bileşeni içerirler. Örneğin "Donatılar ve Hizmet Programları" satırı seçiliyken "Ayrıntılar" düğmesine tıklarsanız, karşınızda "Donatılar" ve "Oyunlar" olmak üzere iki farklı seçenek çıkar. Bu seçenekler de alt başlıklara ayrılmıştır. "Oyunlar"! seçin ve tekrar "Ayrıntılar" düğmesine basın. Böylece istediğiniz oyunu kurma ve istemediğinizi kurmama gibi bir lükse sahip olabilirsiniz.

Eğer "Donatılar ve Hizmet Programları" satırının yanındaki kutucuğu işaretlerseniz, bu grup altında yer alan tüm programlar sisteme yüklenecektir. Ama "Ayrıntılar" düğmesi ile alt başlıkları açıp; burada da sadece "Donatılar" kutusunu işaretlemeniz, Windows oyunlarının sisteme yüklenmeyeceği anlamını taşır. Bir grupta yer alan tüm alt bileşenler yüklenmemişse, yanındaki küçük kutunun rengi gri olur. Tüm bileşenlerin yüklü olduğunu ya da yüklenmek üzere seçildiğiniz ise beyaz rengin yardımıyla anlıyoruz.

Kısa Bir Özet

Kısa Bir Özet

KISA BİR ÖZET

Eğer grubun yanındaki kutucuk işaretli değilse, o gruba ait hiçbir bileşen yüklenmemiş demektir. Kutucuk işaretlenmiş ama gri ile gösteriliyorsa; bu durum bazı bileşenlerin yüklenmiş olduğunu gösterir. İşaretlenmiş beyaz bir kutucuk ise, bize tüm bileşenlerin
yüklü olduğunu gösterir.

Grup adının yanındaki kutucuğa bir kez tıklarsanız, altındaki tüm bileşenler de seçilmiş olur. Bu işlem esnasında, sabit diskinizde ne kadar yer kaldığına bakmanızı tavsiye ederiz. Eğer yeriniz azsa, bu bileşenler PC'nizin çalışmasını da yavaşlatacaktır.

Windows'un Temel Bileşenleri

Windows'un Temel Bileşenleri

WINDOWS'UN TEMEL BİLEŞENLERİ

• DONATILAR VE HİZMET PROGRAMLARI: En yaygın ofis programlarını içerir. Hesap Makinesi, Not Defteri, Paint ve Karakter Haritası gibi uygulamaların hemen hepsi, bu başlık altında toplanır.

• DİĞER AĞ DOSYASI VE YAZIRMA HİZMETLERİ: Bilgisayarınız ve ağ üzerindeki diğer bilgisayarlar arasında dosya / yazıcı paylaşımını sağlayan araçlar.

• INTERNET EXPLORER: İnternette sörf yaparken kullanacağınız Internet Explorer'ı bu seçenek yardımıyla kaldırabilir veya sisteminize tekrar yükleyebilirsiniz.

• INTERNET INFORMATION SERVICES (ISS): Internet üzerinde gezinme ve dosya indirme hızınızı arttırır.

• AĞ HİZMETLERİ: İleri seviye ağ ayarlarını içerir.

• FAKS HİZMETLERİ: Bilgisayarınıza, faks gönderme ve alma yeteneklerini kazandırır.

• DİZİN OLUŞTURMA HİZMETİ: Kaydedilmiş bilgileri arama ve organize etme konularında kolaylıklar sunar.

Okuyucu Yorumları