Windows'un Sesleri

İşletim sisteminizin kullandığı farklı ses efektleri.

Windows: 22

Windows'un klasik ses düzeni üzerinde değişiklik yapmak, aslında hiç de zor değildir. Böylece bir pencereyi büyütür veya küçültürken, sistemi başlatırken ya da Geri Dönüşüm Kutusu'nu boşaltırken dilediğiniz ses efektini dinlemeniz mümkün olabilir.

Windows altında yapılan her işleme bir ses efekti eklemeniz mümkündür. Örneğin Windows başlatılırken kısa bir melodi duyarsınız. Bilgisayarı kapatma komutunu verdiğinizde de, kapanma işlemi bir ses efekti ile desteklenir. Eğer sisteminize yazıcı, tarayıcı ya da oyun kontrol cihazı gibi bir harici donanım bağlarsanız, işletim sistemi yine bir ses efektiyle sizi uyaracaktır.

Windows Ses Ayarlarına Ulaşalım

Windows Ses Ayarlarına Ulaşalım

Kısacası ses efektleri, gerçekleşen işlemlerin daha rahat algılanmasını sağlarlar. Windows, başlangıçta önceden tanımlanmış kendi ses efektlerini kullanır. Bu ses efektlerini kendi zevkinize göre değiştirmeniz, son derece kolaydır. Ama önce, efektlere nasıl ulaşabileceğimizi görelim:

1- "Başlat" menüsünden "Denetim Masası" seçeneğine tıklayın.

2- Bu pencereden "Ses, Konuşma ve Müzik Aygıtları" satırını seçin.

3- Ardından "Sistem Ses Ayarını Yapın" seçeneğine tıklayın. Yeni bir pencere açılacaktır.

Ses Düzeni

Ses Düzeni

SES DÜZENİ

Açılan yeni pencerede göreceğiniz "Ses Efekti" sekmesinde, Windows'un kullandığı ses efektlerini düzenlemek için gerekli her türlü seçeneğe yer verilmiştir. "Ses Düzeni" menüsünden "Sessizi seçerseniz, Windows ses efekti kullanmadan, yani tamamen sessiz bir biçimde çalışır. Eğer ses kartınız yoksa veya sessiz bir ortamda çalışmanız gerekiyorsa, bu seçeneği tercih etmenizde yarar var.

Aynı menü içerisinde, "Windows Varsayılan" seçeneği de yer alır. Bu seçenek, Windows'un önceden belirlenmiş standart ses efektlerini kullanması anlamını taşır. Yani işletim sisteminizi ilk kez kullanmaya başladığınızda duyduğunuz sesler, tekrar devreye girecektir.

Ses Efektleri

Ses Efektleri

SES EFEKTLERİ

Windows'un kullanıcılarına sunduğu ses efektleri oldukça zengindir. Ancak dilerseniz, bu efektleri size sunulan farklı seslerle değiştirmeniz de mümkün. Önce "Program Olayları" bölümünde listelenen eylemlerden birisine tıklayın. Böylece ses efektini değiştirmek istediğiniz eylemi seçmiş olacaksınız. Burada, Windows'un gerçekleştirdiği her türlü işlemi bulmanız mümkün. Örneğin sistem açılışında duyulan melodiyi ya da Geri Dönüşüm Kutusu boşaltılırken çıkan ses efektini farklı bir efektle değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Daha sonra, alt kısımdaki "Ses Efekti" menüsünü açın ve Windows'un sunduğu farklı alternatiflerden birisini seçin.

Seçtiğiniz ses efektlerini, tek bir tıklama ile rahatça dinleyebilirsiniz. Bunun için, alt kısımdaki "Ses Çal" düğmesine tıklayın. Düğme, sağa doğru küçük bir ok simgesi ile işaretlenmiştir ve müzik setlerindeki "Play" tuşunu andırır.

İpucu: Düzeni Kaydedin

İPUCU: DÜZENİ KAYDEDİN

Ses efektlerini kendi zevkinize göre değiştirmeyi tamamladığınızda, oluşturduğunuz düzeni sabit diske kaydedebilirsiniz. Bunun için, "Ses Düzeni" menusunun altında yer alan "Farklı Kaydet" düğmesine tıklamanız ve oluşturulan düzene bir isim vermeniz yeterli olacaktır. Artık kendi oluşturduğunuz düzeni de, "Ses Düzeni" menüsü altında görebilirsiniz.

Bilgi: Kendi Ses Efektlerinizi Ekleyin

BİLGİ: KENDİ SES EFEKTLERİNİZİ EKLEYİN

Dilerseniz hazır tüm ses efektlerini, farklı WAV dosyaları ile değiştirebilirsiniz. Önce değiştirmek istediğiniz efekti seçin ve hemen ardından, "Ses Efekti" sekmesinin alt kısmında göreceğiniz "Araştır" düğmesine basın. Artık, açılan pencereyi kullanarak tercih ettiğiniz yeni dosyayı belirleyebilirsiniz. Son olarak 'Tamam" düğmesine tıklayarak değişikliği onaylamanız gerekli.

Okuyucu Yorumları