XP'den Önce Windows

Windows 2000: XP'ye giden yolda parlak bir yıldız.

Temel Bilgiler: 62

Windows 2000 işletim sistemi, Windows XP'nin gelişiminde önemli bir role sahiptir. Sunucu tabanlı bilgisayarlarda uzun süre kullanılan Windows NT işletim sistemi ailesinin güvenlik ve sağlamlık özelliklerini DirectX ve Internet Explorer gibi teknolojilerle harmanlayan Microsoft, ortaya Windows 2000'i çıkardı. Şimdi gelin, XP'den önce fırtınalar estiren bu işletim sistemini birlikte inceleyelim.

Windows 2000, zamanına göre oldukça önemli yenilikler getirmişti. Grafik arayüzüne bakıldığında Windows 9x (95 ya da 98) ailesinin bir üyesi olduğu izlenimini uyandıran Windows 2000, çekirdek özelliklerine bakıldığında ise Windows NT ailesinden gelen bir işletim sistemi olduğunu açıkça ortaya koyar. Peki bu durumda gerçek nedir?

İşin özünde Windows 2000, NT ailesinin önemli bir üyesidir. Buna rağmen, grafik arayüzü ve multimedya özellikleri açısından zenginleştirilen Windows 2000, diğer NT sürümlerinden farklı olarak, Windows 9x'in en avantajlı yönlerine de sahiptir. Uzman kullanıcılara yönelik olan Windows 2000'in en önemli özelliklerinden bir tanesi, kurulum işleminin yeterince kolay olması ve sisteme takılı olan tüm donanımlar ile çevre birim ünitelerini başarıyla tanımasıdır.

Windows 2000 Sürümleri

Windows 2000 Sürümleri

WINDOWS 2000 SÜRÜMLERİ

Windows 2000'in dört farklı sürümü bulunmaktadır. Bunların ilki olan "Professional" sürümü; Windows ME'nin sunduğu standart özellikler dışında, kendi küçük ev veya ofis ağlarını kurmak isteyen orta düzey kullanıcılar için yeterince güvenilir bir çözümdür. Windows 2000'in diğer üç sürümü ise profesyonel bir kullanıma yönelik olup "Server", "Advanced Server" ve "Datacenter Server" adlarını taşımaktadır. Bu üç farklı sürümün hepsi sunucu yönetimi konusunda uzmanlaşmış olsalar da, farklı sürümlerin özelleştiği alanlar, sürüm isimlerinden kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Windows 2000 Neler Getirdi?

Windows 2000 Neler Getirdi?

WINDOWS 2000 NELER GETİRDİ?

Microsoft işletim sistemlerinin NT ailesine üye olan Windows 2000, özellikle grafik ara-yüzünde gerçekleşen yeniliklerle çok sayıda kullanıcıyı şaşırttı. Örneğin Windows 2000, grafik arayüzü açısından ev kullanıcılarına yönelik diğer Windows sürümlerinden çok da farklı görünmüyordu. Üstelik mavi arka plan zemini, yenilenmiş masaüstü simgeleri ve göze hitap eden diğer öğeler de bu yeniliği açıkça ifade ediyordu.

Windows 2000'in kullanıcı arayüzünde yaşanan değişikliklere verilebilecek örnekler sadece bunlarla da sınırlı değil. Örneğin; disket sürücü boş iken ilgili disket sürücü simgesine tıkladığınızda, ekranınıza disket sürücüye bir disket takmanız gerektiğini hatırlatan uyarı mesajı gelir. Bir disket taktığınızda ise ilgili birim anında aktif hale geçer. Oysa eskiden, bu tip bir uyarı mesajı yerine doğrudan hata mesajıyla karşılaşıyordunuz. Çoğu kullanıcının fark etmediği bu tür yenilikler, Windows 2000'i önceki NT sürümlerine göre çok daha "yardımsever" ve "kullanıcı dostu" kılıyor.

Güvenlik ve Sağlamlık

Güvenlik ve Sağlamlık

GÜVENLİK VE SAĞLAMLIK

Windows XP'nin öncüsü olan Windows 2000; ev kullanıcılarına yönelik sistemlerin (Windows 95 / 98 / ME) sahip olduğu kullanım kolaylıkları ile profesyonel dünyaya yönelik sistemlerin (Windows NT) sahip olduğu güvenlik ve sağlamlık özelliklerini birleştiren ilk işletim sistemidir. Nitekim, bilgisayar oyunları ve multimedya düzenekleri gibi son kullanıcı için düşünülen öğelerin Windows 2000 tarafından (kısmen de olsa) desteklenmesi ve donanım uyumluluğunun artırılması bu durumun en güzel örnekleridir. Kısacası, Microsoft o ana kadar çıkardığı en iyi ürünlerini Windows 2000'de bir araya getirmiştir.

Windows NT ailesinden gelen güvenlik ve sağlamlık özelliklerine ek olarak, DirectX tarafından sunulan multimedya özellikleri ve Internet Explorer'ın sağladığı bütünleşik internet özellikleri de Windows 2000'i farklı bir konuma taşımıştır.

Donanım İhtiyaçları

Donanım İhtiyaçları

DONANIM İHTİYAÇLARI

Windows 2000'in ihtiyaç duyduğu donanım özellikleri, çoğu durumda, Windows XP'nin ihtiyaç duyduğu donanım özelliklerinden daha fazla değildir. Bugün, Windows XP kurulu bir sistem üzerinde Windows 2000 rahatlıkla kullanılabilir. Üstelik, Windows XP için yeterli olmayan sistemler bile çoğu kez Windows 2000 için yeterli olmaktadır. Genel bir fikir vermek amacıyla, Pentium 133 MHz işlemci, 64 MB bellek ve 3 GB sabit diske sahip bir sistemin Windows 2000 için yeterli olacağını belirtebiliriz. Tüm bu bileşenler arasında vazgeçilmez olan, hiç kuşkusuz 64 MB kapasiteli bellektir. Bu kapasiteden daha düşük olan bir sistem belleği, Windows 2000 için yeterli olmamaktadır.

İşletim Sisteminin Güncellenmesi

İşletim Sisteminin Güncellenmesi

İŞLETİM SİSTEMİNİN GÜNCELLENMESİ

Bir başka Windows sürümü kurulu olan sisteminize Windows 2000 kurmak istediğinizde ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Windows'un daha önceki sürümlerinde, eski işletim sistemini kaldırmanız ve yenisini kurmanız gerektiği belirtiliyordu. Windows 2000 ise bu durumu değiştiriyor ve Windows NT4.0/95/98 işletim sistemlerinden herhangi birisi üzerine doğrudan kurulabiliyor. Böylece, yeni bir işletim sistemi kurmak için öncelikle eski işletim sistemini silme zorunluluğu da ortadan kalkıyor ve ciddi bir zaman tasarrufu sağlanıyor.

Üstelik bu tür bir işlem sonrasında, eski işletim sisteminiz üzerinde kurulu olan programlar da Windows 2000 içerisinden (çoğu durumda) sorunsuzca kullanılabiliyor. Hatta Windows 95 / 98 için özellikle hazırlanmış ve NT sistemler ile uyumlu olmayan programlar bile Windows 2000 tarafından desteklenebiliyor.

Denetim Masası

Denetim Masası

DENETİM MASASI

Windows 2000'in Denetim Masası, önceki Windows sürümlerine göre belirgin farklılıklara sahiptir. Başka bir deyişle işletim sisteminin tüm ayarlarına ulaşmamızı sağlayan bu panel, daha önceki sürümlere oranla çok daha gelişmiş seçeneklere sahiptir. Örneğin, Denetim Masası içerisinde iki yeni öğe bulunmaktadır. Bu yeni öğeler "Tarayıcı ve dijital fotoğraf makineleri" ile "Yönetim araçları'dır.

Bu iki yeni öğenin ilki, ileri teknoloji ürünlerinin günümüzde sahip olduğu konumun doğal bir sonucudur. Denetim Masası'ndaki bu yeni öğe, dijital fotoğraf makineleri ile bilgisayarlar arasındaki bağlantının sağlanmasına yardımcı olan araçları ve ayarları içerir. Denetim Masası'ndaki ikinci yeni öğe olan "Yönetim araçları" ise, ağların yerel ve uzak düzeneklerinin yönetimi için çeşitli ayarlar sunar.

Kullanıcıya Kolaylıklar

Kullanıcıya Kolaylıklar

KULLANICIYA KOLAYLIKLAR

Windows 2000, Başlat menüsünde bile kullanıcılarına yepyeni kolaylıklar sunuyordu, örneğin en çok kullanılan uygulamalar Başlat menüsünde belirginleşirken, kullanılmayan öğelerde yerden tasarruf sağlamak amacıyla gizleniyordu. İşletim sisteminin kullanım alışkanlıklarınızı İncelemesi ve buna göre bir düzenlemeye gitmesi, sadece Başlat menüsünde veya masaüstünde değil, sistemin bütününde göze çarpıyordu.

Örneğin kurulu programların sistemden kaldırılması son derece kolaylaştırılmıştı ve bu akıllı teknolojilerden nasibini almıştı. Artık İhtiyacınız olmadığını düşündüğünüz bir programı kaldırmak istediğinizde, kurulu programların bir listesiyle karşılaşıyordunuz. Üstelik, bu listede her bir programın kullanım sıklığı ve sistemde kapladığı alan da açıkça gözüküyordu.

Windows Ailesi

Windows Ailesi

WINDOWS AİLESİ

Microsoft cephesinde herşey DOS ile başladı. Günümüz bilgisayar kullanıcıları tarafından neredeyse hiç kullanılmayan bu İşletim sistemi, Windows XP gibi gelişmiş bir grafik arayüze sahip İşletim sistemlerinin ortaya çıkışına yol açtı. Tabii ki DOS'tan başlayarak Windows XP'ye kadar yürünen bu yol oldukça zahmetliydi. Microsoft, Windows İşletim sistemini ilk kez 1983 yılında görücüye çıkardıysa da, bu yeni İşletim sistemi DOS'un mevcut hakimiyetini hiç etkilemedi. 1990yılında ise Windows 3.0'ın çıkışıyla DOS'un direnci kırılmaya başladı. 1993 yılında çıkan Windows 3.1, Windows İşletim sistemlerine karşı duyulan sempatiyi oldukça artırdı.

Windows tarihinin en önemli dönüm noktası İse, hiç kuşkusuz 1995 yılında piyasaya sürülen Windows 95 oldu. Microsoft, bu sayede grafik arayüze sahip işletim sistemlerini tüm dünyada yaygın kılmayı başardı ve ününe ün kattı.

Wİndows95'ten sonra, Microsoft"un İşletim sistemleri iki farklı aileye ayrıldı. Windows 98 İle Windows ME, bu ailelerin ilki ve ev kullanıcılarına yönelik olanıyken; Windows NT İle Windows2000 sürümleri ise İkinci aileyi oluşturuyordu ve profesyonellere yönelik sistemlerdi. Microsoft, daha sonraları bu İki başlılığın bazı sorunlara yol açtığını fark etti ve çeşitli ürünlerini tek bir çatı altında birleştirmeye karar verdi. Bu kararın sonucunda, 2001 yılında Windows XP ortaya çıktı.

Masaüstü sistemlerde yoğun olarak kullanılan Windows XP İşletim sistemi de, aslında kendi içerisinde İkiye (Home ve Professional sürümleri) ayrılıyor.

İpucu: Geçici Dosyalar

İpucu: Geçici Dosyalar

İPUCU: GEÇİCİ DOSYALAR

Windows yüklü sistemlerde sabit diskin belli bir bölümü, İşletim sistemi tarafından gerçekleştirilen çeşitli İşlemler sırasında ortaya çıkan İhtiyacın giderilmesi İçin ayrılmaktadır. Windows 2000, bu amaç doğrultusunda ayrılmış sabit disk alanını kendi İhtiyaçlarınıza göre ayarlamanıza izin verir.

BİLGİ: HEM İŞ HEM OYUN

Windows 2000, profesyonellere yönelik bir İşletim sistemi olarak düşünülse de, son kullanıcılara yönelik Windows İşletim sistemlerinin kullanım kolaylıklarını da bünyesinde barındırmaktadır. örneğin çoğu bilgisayar oyununu bu sistem üzerinde çalıştırma şansına sahibiz. Oysa ki Windows NT, oyun oynamak isteyenler İçin gerçek bir kabus olarak değerlendirilmekteydi.

Okuyucu Yorumları