ICQ ile Sohbet Keyfi

İnternet üzerinde sohbet etmemizi sağlayan ünlü ICQ programının tüm sırları.

İnternet: 60

Yan yana gelen bu üç harfin ne anlam ifade ettiğini biliyor musunuz? Cevabınız hayırsa okumaya devam edin. Biraz sonra ünlü sohbet programı ICQ ile tanışacaksınız.

ICQ, chat yapmayı seven kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen hızlı bir sohbet programının adıdır. İnternete bağlı olduğunuz herhangi bir anda, arkadaşlarınız veya tanıdıklarınızla gerçek zamanlı sohbet yapmanıza olanak tanır. ICQ'yu kullanmaya başladığınızda, öncelikle kendi arkadaş listenizi oluşturmanız gerekli. Bu sayede hangi arkadaşlarınızın o an için internete bağlı olduklarını görebilirsiniz. Böylece kimlerle sohbet edebileceğinizi de bir bakışta tespit etme şansını yakalamış olacaksınız.

ICQ ile sohbet etmenin yanı sıra, dosya transferi yapabilir veya internet sitelerine göz atabilirsiniz. Tabii hepsi bu kadarla da sınırlı değil. İlerleyen sayfalarda bu küçük programın sunduğu tüm özellikleri mercek altına alacağız.

Sahne Arkası

Sahne Arkası

SAHNE ARKASI

ICQ, kurulum aşamasında sabit diskinizde yaklaşık olarak 10 MB'lık boş alana ihtiyaç duyar. Hızlı bir internet bağlantısı gerektirmeyen program, siz diğer işlerinizi sürdürürken arka planda sessiz sedasız çalışabilir.

Uygulama çubuğunun sağ kısmında yer alan Bildirim Alanı'nda görebileceğiniz küçük bir simge, bağlantının ne durumda olduğunu göstermekle görevlidir. Diğer işlerinize devam ederken bu simge yanıp sönmeye başlarsa, bir arkadaşınızın size mesaj gönderdiğini anlayabilirsiniz. Yanıp sönen simgeye bir kez tıkladığınızda, ekranda yeni bir pencere açılır. Bu pencerenin görevi ise, gönderilen mesajı görüntülemektir. Dosya transferi gibi farklı işlemler de bu tip bir pencerenin yardımıyla gerçekleşir.

ICQ çalışırken diğer programları açmanızın hiçbir sakıncası yoktur. Çünkü ICQ, sistemin genel performansını olumsuz yönde etkileyen bir kaynak canavarı değildir.

ICQ'da Herşey Var

ICQ'da Herşey Var

ICQ'DA HERŞEY VAR

ICQ'nun özellikleri arasında sohbet etmekten çok daha fazlası bulunmaktadır. Örneğin programı kullanırken bağlanılan internet sunucusu üzerinde kendi web sayfanızı tasarlayabilir ya da randevularınızı unutmamanızı sağlayacak "online" bir ajanda tutabilirsiniz. Ayrıca yine bu programın yardımıyla e-posta gönderebilir, sayfalar arasında arama yapabilir veya yıllardır konuşmadığınız ve izini kaybettiğiniz bir arkadaşınızı bulabilirsiniz. Dosya transferi ise, ICQ'nun sunduğu kullanışlı özelliklerden bir diğeri olarak listeye eklenebilir.

Eğer ICQ'yu ilk defa kullanıyorsanız, programı bilgisayarınıza yükledikten sonra yeni bir kullanıcı kaydı yapmanız gerekli. Bu sırada bir UIN (Unique Identification Number; yani Özel Tanımlama Numarası) alacaksınız. Bu numara, sizi diğer ICQ kullanıcılarından ayırması açısından oldukça önemlidir. Hiçbir UIN, diğer bir kullanıcının UIN'ı ile aynı olamaz.

Eğer kullanıcı numaranızı aldıysanız, bu numarayı hemen bir yere kaydedin ve unutmamaya çalışın. Çünkü kendi UIN'ınızı kullanarak farklı bilgisayarlardan bile ICQ sunucusuna bağlanmanız mümkündür.

Bilgisayarınıza kurduğunuz ICQ programı, birden fazla kullanıcı tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Her kullanıcı için ayrı bir UIN almak ve ayrı bir profil oluşturmak yeterlidir. Bu şekilde programı kullanmak isteyen kişi, kullanıcı numarasını belirterek sunucuya bağlanabilir ve sohbete başlayabilir.

Arkadaş Listenizi Oluşturun

Arkadaş Listenizi Oluşturun

ARKADAŞ LİSTENİZİ OLUŞTURUN

ICQ'nun temelinde arkadaş listesi yatmaktadır. Bu listeye dilediğiniz tüm arkadaşlarınızı ekleyebilirsiniz. Tabii bunun için onların da belli birer kullanıcı numarasına sahip olmaları gerekir.

Listenize eklediğiniz arkadaşlarınızın hangilerinin internete bağlı olduklarını kolaylıkla anlayabilirsiniz. ICQ penceresi, internete bağlı olanları ve o an için bağlı olmayanları ayrı bölümlerde listelemektedir. İnternete bağlı olmayan bir kişiye mesaj gönderirseniz, o kişi internete bağlanır bağlanmaz bu mesajı görecektir. Ancak aynı durum dosya transferi için geçerli değil. Bir arkadaşınıza dosya göndermek istiyorsanız, o arkadaşınızın da sizinle birlikte ICQ sunucusuna bağlı olması gerekir.

Arkadaş listenizi aile, iş ya da özel gibi belli kategorilere ayırmanız mümkündür. Bu sayede gruptaki tüm kullanıcılara tek bir mesaj hazırlayarak gönderebilir ve zamandan kazanabilirsiniz. Hatta dileyenler, arkadaş listesindeki tüm isimlere sadece birkaç tıklama ile aynı mesajı gönderebilirler.

Bu kadar çok özellik sunan bir programın pahalı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum hiç de sandığınız gibi değil. ICQ tamamen ücretsiz bir programdır ve "www.icq.com" adresinden kolayca indirilebilir. Eğer dilerseniz, programı indirmek için "www.download.com" adresine de baş vurabilirsiniz. Üstelik bu adreslerde ICQ'nun Türkçe sürümünü bulabileceksiniz.

Alternatifler

Alternatifler

ALTERNATİFLER

Tahmin edebileceğiniz gibi, ICO'ya çok benzeyen farklı programlar bulmanız da mümkündür. Örneğin Windows XP ile birlikte gelen Windows Messenger, temelde ICQ ile aynı görevi üstleniyor. Bu programda da arkadaş listesi oluşturabiliyoruz ve kimin "online" olduğunu görebiliyoruz.

Eğer Windows 98 gibi daha eski bir işletim sistemini kullanıyorsanız, yine de Windows Messenger kullanma şansınız var. Bunun için Microsott'un web sitesini ziyaret etmeli ve programı ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirmelisiniz.

Yahoo'nun Messenger'ı da, ICO'ya benzeyen diğer bir sohbet programıdır. Bu programı "www.yahoo.com" adresinden ücretsiz olarak indirmeniz mümkün.

Eğer ICQ'nun nasıl kullanıldığını doğru ve eksiksiz olarak öğrenirseniz, diğer programlarda da zorluk yaşamazsınız. Çünkü üç program da temelde aynı yapıya sahiptirler ve kullanımları neredeyse aynı prensiplere dayanmaktadır.

ICQ İle İlk Adımlar

ICQ İle İlk Adımlar

ICQ İLE İLK ADIMLAR

Sayısız üstün özellik ile donatılmış olan ICQ programını kullanmak için, öncelikle kurulum işlemini tamamlamalı ve sisteme kayıt yaptırmalısınız. Kayıt işleminin sonunda, yukarıda da bahsettiğimiz kullanıcı numarasını elde etmiş olacaksınız. Bu işlem aslında çok da karmaşık değildir; sadece birkaç basit adımı takip ederek UIN'ınızı alabilirsiniz.

1- Aktif internet bağlantısı
ICQ programını internetten indirebilir ya da dergi CD'lerinden edinebilirsiniz. Öncelikle programı sabit diskinize kurun. Kurulum işlemi tamamlandığında, sıra kayıt aşamasına gelecektir. Bu aşamada internet bağlantınızın aktif halde bulunması gerekiyor. Eğer internet bağlantınız yoksa, kayıt yapmanız da mümkün olmaz. Çünkü kayıt işlemi, programın sunucu bilgisayar ile bağlantı kurmasını gerektirir. Size verilecek UIN, bu sunucu tarafından belirlenecektir.

2- Kişisel bilgiler
İlk olarak kişisel bilgilerinizi gireceğiniz yeni bir pencere ile karşılaşacaksınız. Burada adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi ve ICO'da sohbet etmek için kullanacağınız takma adınızı belirleyebilirsiniz. Ama başlangıç için sadece zorunlu alanları doldurarak zaman kazanma şansınız da var.

3- Ayrıntılar
Üçüncü pencerede yaşadığınız kent ve ülke, yaşınız, telefon numaranız, ana diliniz, web sayfası adresiniz ve hobileriniz gibi konular hakkında sorularla karşılaşacaksınız. Bu bilgileri vermek zorunda değilsiniz; ancak ICQ veri bankasına kayıt yaptıran ve benzer ilgi alanlarına sahip "potansiyel" sohbet arkadaşlarının sizi bulabilmeleri için sorulara cevap vermenizde yarar var.

Sohbet Başlıyor

Sohbet Başlıyor

4- Kayıt işleminin tamamlanması
Bir sonraki pencerede kayıt işlemi tamamlanır ve kendinize ait kullanıcı numarası ekrana getirilir. Bu numarayı mutlaka not edin. Çünkü aynı numarayı başka bir bilgisayarda kullanabilir ya da kartvizitinize ekleyebilirsiniz. ICQ programı iş çevrelerinde de yoğun olarak kullanılmaktadır.

5- ICO simgesi
Program çalışırken simgesini Bildirim Alanı'nda göreceğinizi daha önce de söylemiştik. Bu simge, programın hangi durumda olduğunu anlamanızı sağlar. Örneğin "Connected" durumundayken "Invisible" durumuna geçiş yapmak isterseniz, simge üzerine sağ tuş ile tıklayın ve "Durumum" satırından seçiminizi yapın.

6- Bilgilerin kontrolü
ICQ penceresi karşınızda belirdikten sonra, daha önce girdiğiniz bilgileri kontrol edebilir veya değiştirebilirsiniz. Bunun için önce pencerenin alt kısmında göreceğiniz "Temel" düğmesine tıklayın ve açılacak olan menüden "Ayrıntılarımı Görüntüle / Değiştir" satırını seçin. Karşınıza gelecek olan küçük pencerenin yardımıyla her türlü detayı değiştirebilirsiniz.

7- Arkadaş listesi
Artık ICQ'nun kurulum ve kayıt aşaması tamamlandı. Herşey sohbet etmek için uygun durumda Tek yapmanız gereken, "Bul" düğmesini kullanarak arkadaşlarınızı listeye eklemek veya internet üzerinde yeni arkadaşlar bulmak. Listeye ekleyeceğiniz arkadaşınızı UIN numarası ile, takma adı ile ya da e-posta adresi ile aratabilirsiniz.

Bağlantı Durumları

Bağlantı Durumları

BAĞLANTI DURUMLARI (İngilizce karşılıklarına göre)

1- Available/Connect: Bağlandım ve İletişim kurmak ya da dosya göndermek İçin hazırım.

2- Free for Chat: Sohbet etmek İstiyorum.

3- Away: Şimdilik bilgisayardan uzaklaştım. (20 dakika işlem yapılmadığında, ICO otomatik olarak bu duruma geçer)

4- N/A (Extended away): Bilgisayarın başından ayrılıyorum ve uzun süre geri dönmeyeceğim.

5- Occupied (Urgent Msg): Çok meşgulüm ve yalnızca acil mesajları kabul edeceğim.

6- DND (Do not Disturb): Hiçbir nedenle rahatsız edilmek istemiyorum; mesaj göndermeyin.

7- Privacy (Invisible): Arkadaş Listemdeki kullanıcıların İnternete bağlı olduğumu görmelerini istemiyorum (ama ben onlara mesaj göndermeye devam edebilirim).

8- Offline/Disconnect: ICO sunucusuna bağlı değilim; mesaj alıp gönderemem (ve kimin bağlı olup olmadığını göremem).

İpucu: ICQ Sunucusu

İPUCU: ICQ SUNUCUSU

ICO kullanırken de aslında belli bir sunucuya bağlanırız. Bu sunucu, İnternete bağlı bir bilgisayardan başka bir şey değildir ve tüm ICO kullanıcıları arasındaki İletişimi yöneten büyük bir köprü olarak değerlendirilebilir.

BİLGİ: ICQ TERİMİ NE ANLAMA GELİYOR?

ICO terimi, aslında İlginç bir kısaltmadır. Programa İsim verilirken bu terimin seçilmesi, İngilizce'deki 'i seek you" (Seni arıyorum) cümlesini çağrıştırıyor olmasından kaynaklanmıştır. Gerçekten de bu programın yardımıyla aradığınız tüm arkadaşlarınızı bulmanız ve onlarla sohbet etmeniz mümkündür.

Bilgi: Sohbet ve E-Posta

BİLGİ: SOHBET VE E-POSTA

Internet üzerinde sohbet etmek; gerçek zamanlı olarak başka bir kullanıcı ile İletişim kurmak anlamına gelmektedir. Karşınızdaki kişiye bir mesaj gönderdiğinizde, bu kişi mesajı anında görür ve hemen yeni bir mesaj yazarak size cevap verebilir. İşte tam da bu noktada, İnternette sohbet kavramı e-postadan ayrılmaktadır. E-posta göndermek için karşınızdaki kişinin internete bağlı olması gerekmez; mesajınız daha sonra da okunabilir. Sohbet ise iki kişinin karşılıklı konuşmasına benzer.

... TERİMLER ...

UIN "Unique Identification Number" (özel Tanımlama Numarası) teriminin baş harflerinden oluşmuş kısaltmadır. ICO kullanıcılarının her birisi, kendi özel kullanıcı numarasına sahiptir. Kimsenin numarası, diğer bir kullanıcı İle aynı olamaz. UIN verme işlemi, ICO sunucusu tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir.

Okuyucu Yorumları