Fujitsu'dan SSD Flash Bellekli Tablet PCler

Fujitsu iki yeni tablet PC modelinde, sabit disk yerine SSD flash bellekleri kullandı.

Flash Disk'li Tablet PC

Fujitsu yeni tablet bilgisayarları için SSD (solid state disk) flash disklerini seçti. LifeBook P1610 ve LifeBook B6210 tablet bilgisayarlarında, alışılagelmiş sabit diskler yerine 16GB ve 32GB'lık flash bellekler kullanıldı. Her iki model de dokunmatik ekrana sahip tablet PC ya da dizüstü bilgisayar olarak kullanılabiliyor.

SSD Flash Bellek
Solid state drive/disk, yani katı halli disk (katı disk, durgun disk) teknolojisi, alışılagelmiş harddisk yapılarından oldukça farklı sürücülerdir. SSD flash belleklerde, sabit disklerdeki gibi dönen disk yapıları ve okuyucu kafa yerine, veriyi depolayan yongalar bulunmakta. Çok yeni bir teknoloji olmamasına rağmen kişisel bilgisayarlardaki kullanımı günümüzde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan katı disklerin şu an için fiyatları oldukça yüksek.

SSD flash belleklerin en büyük avantajları veriyi daha hızlı okuyabilmeleri, dayanıklılıkları ve hafif olmaları. Zira SSD kullanılan Fujitsu'nun yeni tablet bilgisayarı P1610'un ağırlığı 1kg civarında. Ancak SSD teknolojisinin en büyük dezavantajı ise, bilindik sabit disklerden çok daha pahalı olmaları ve buna bağlı olarak daha düşük veri kapasitelerine sahip olmaları. Yine Fujitsu'nun yeni tablet bilgisayarlarına bakacak olursak 16 ve 32 GB gibi, günümüz sabit disklerin kapasitelerinden oldukça düşük hafıza boyutları gözümüze çarpıyor.

Okuyucu Yorumları