• İnceleme
    • Kategoriler
    • Notebook
    • Cep Telefonu
    • Anakart
    • ADSL Modem
    • İşlemci
    • Ekran Kartı
    • Tablet
    • Televizyon
    • Fotoğraf Makinesi
    • Depolama
    • Klavye ve Mouse
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kulaklık
    • Ses Sistemi
    • Oyun İnceleme
    • Ev Elektroniği
    • Navigasyon
    • Son İncelenenler
    • DJI Osmo 360 inceleme DJI Osmo 360 inceleme
    • OnePlus 13 inceleme OnePlus 13 inceleme
    • AOC U27G4R inceleme AOC U27G4R inceleme
    • Aryond A32 V2 inceleme Aryond A32 V2 inceleme
    • TP-Link Tapo C246D inceleme TP-Link Tapo C246D inceleme
    • OPPO A6 Pro inceleme OPPO A6 Pro inceleme
    • ttec SmartCharger Trio GaN 65W inceleme ttec SmartCharger Trio GaN 65W inceleme
  • Haber
    • Kategoriler
    • Kripto Dünyası
    • Cep Telefonu
    • Windows
    • Sosyal Medya
    • Oyun ve Eğlence
    • Bilim
    • Dijital Fotoğraf
    • Notebook
    • Ekran Kartları
    • Güvenlik
    • Mobil Uygulamalar
    • Twitter
    • Instagram
    • Facebook
    • CES 2024
    • Scooter
    • Araçlar
    • Netflix
    • Gitex 2022
    • En Son Haberler
    • İnternet hızınızı düşüren gizli düşman: Bu cihazlara dikkat! İnternet hızınızı düşüren gizli düşman: Bu cihazlara dikkat!
    • 15 yıllık internet şakası gerçek oldu: Detroit'in merkezine RoboCop heykeli diktiler 15 yıllık internet şakası gerçek oldu: Detroit'in merkezine RoboCop heykeli diktiler
    • Windows'un yirmi yıldır değişmeyen iletişim kutusu nihayet değişiyor Windows'un yirmi yıldır değişmeyen iletişim kutusu nihayet değişiyor
    • Bennu asteroidinden bir müthiş keşif daha: Uzayda yaşamın formülü tamamlandı Bennu asteroidinden bir müthiş keşif daha: Uzayda yaşamın formülü tamamlandı
    • Elon Musk’tan kafa karıştıran Tesla açıklaması: Artık yasak değil mi? Elon Musk’tan kafa karıştıran Tesla açıklaması: Artık yasak değil mi?
    • One UI 8.5 güncellemesi, Galaxy kullanıcılarının büyük derdini çözecek One UI 8.5 güncellemesi, Galaxy kullanıcılarının büyük derdini çözecek
    • Monster Tulpar T6 V3.4 inceleme Monster Tulpar T6 V3.4 inceleme
  • Forum
  1. CHIP Online
  2. Foto Galeri
  3. Chip Galeri
  4. Canlı karıncalarla mayalanan yoğurt: Bilim insanları bin yıllık tarifi çözdü

Canlı karıncalarla mayalanan yoğurt: Bilim insanları bin yıllık tarifi çözdü

Geleneksel tariflerin derinliklerinde saklı kalan bir sır perdesi, bilim insanlarının çalışmasıyla aralandı. Türkiye ve Bulgaristan kırsalında yüzyıllardır süte canlı karıncalar eklenerek hazırlanan yoğurt, modern üretim tekniklerini alt üst eden bir biyoçeşitliliğe sahip.

Cem Sinanoğlu
Cem Sinanoğlu
04 Ekim 2025 13:46
Canlı karıncalarla mayalanan yoğurt: Bilim insanları bin yıllık tarifi çözdü - Resim: 1

Antropologlar ve gıda bilimcilerinden oluşan uluslararası bir ekip, ılık süte canlı karıncalar eklenerek yapılan geleneksel bir yoğurt tarifini mercek altına aldı. Araştırmacılar, Balkanlar'a özgü bu sıra dışı fermantasyon yöntemini inceledi ve ortaya çıkan "karınca yoğurdu"nun, günümüzde popüler olan ekşi mayalı ekmekte kullanılan temel bakteriyle aynı bileşeni içerdiğini keşfetti.

Canlı karıncalarla mayalanan yoğurt: Bilim insanları bin yıllık tarifi çözdü - Resim: 2

Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Sevgi Mutlu Sirakova, Türkiye ve Bulgaristan'daki kırsal topluluklardan kırmızı orman karıncalarının (Formica türü) yoğurt yapımında kullanıldığına dair sözlü tarih kayıtlarını topladı. Bu geleneksel yöntem, modern endüstriyel yoğurt üretiminden belirgin şekilde farklılık gösteriyor. Günümüzde market raflarında gördüğümüz yoğurtlar genellikle sadece iki bakteri türüyle (Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus) üretilirken, geleneksel yöntemler çok daha geniş bir mikrobiyal çeşitliliğe sahip.

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden araştırmacı Leonie Jahn, günümüz yoğurtlarının sıcak süte maya olarak eklenen bu iki türle yapıldığını ve bakterilerin süt şekerlerini fermente ederek laktik asit ürettiğini belirtiyor. Laktik asit, sütün pıhtılaşmasını sağlayarak yoğurda o karakteristik kıvamı ve tadı veriyor. Jahn, geleneksel yoğurtların ise bünyesindeki çeşitli bakteri suşları sayesinde çok daha büyük bir biyoçeşitlilik sunduğunu ve bunun da yiyeceğe farklı tatlar ve dokular kattığını da ekliyor.

Canlı karıncalarla mayalanan yoğurt: Bilim insanları bin yıllık tarifi çözdü - Resim: 3

Karıncalar süte nasıl katılıyor?

Araştırma ekibi, Sirakova'nın Bulgaristan'daki aile köyünü ziyaret etti ve burada yerel halkın karınca kullanarak yoğurt yapma geleneğini hala hatırladığını gördü. Kopenhag Üniversitesi'nden mikrobiyolog Veronica Sinotte, bu deneyimi şöyle aktardı: "Sevgi'nin amcasının ve topluluk üyelerinin talimatlarına uyarak, dört canlı karıncayı bir kavanoz ılık süte bıraktık." Süt kavanozu, karınca yuvasında bir gece boyunca sıcak tutuldu. Ertesi gün oluşan yoğurdu tadan ekip, tadını "hafif ekşimsi" ve "otsu" olarak tanımladı.

Ekip, hazırlanan bu "karınca yoğurdu"nu daha detaylı inceledi. Amaç, karıncanın ve onun üzerinde/içindeki mikrobiyal toplulukların (karınca "holobiont"u) fermantasyon sürecindeki rolünü anlamaktı.

Canlı karıncalarla mayalanan yoğurt: Bilim insanları bin yıllık tarifi çözdü - Resim: 4

Yoğurdun kimyasal analizi, fermantasyondan sorumlu baskın bakterinin Fructilactobacillus sanfranciscensis olduğunu ortaya çıkardı. Bu bakteri türü, genellikle ekşi mayalı ekmeğin temel bileşeni olarak biliniyor. Analizler ayrıca yoğurtta yüksek miktarda formik asit de tespit etti. Kırmızı orman karıncaları, zehir bezlerinde bol miktarda formik asit üretiyor ve bunu bir savunma mekanizması olarak kullanıyor. Yoğurda geçen bu formik asit, ürüne kendine has bir tat ve doku kazandırıyor.

Araştırmacılar, bu bulgunun, karıncaların gıda fermantasyonu potansiyeline sahip önemli bir bakteri rezervuarı olduğunu ve bu potansiyelin korunmasında hem karınca biyoçeşitliliğinin hem de geleneksel yöntemlerin kilit rol oynadığını gösterdiğini belirtiyor.

Kategoriler

  • İnceleme
    • Notebook
    • Cep Telefonu
    • Anakart
    • ADSL Modem
    • İşlemci
    • Ekran Kartı
    • Tablet
    • Televizyon
    • Fotoğraf Makinesi
    • Depolama
    • Klavye ve Mouse
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kulaklık
    • Ses Sistemi
    • Oyun İnceleme
    • Ev Elektroniği
    • Navigasyon
  • Haberler
    • Cep Telefonu
    • Oyun ve Eğlence
    • Bilim
    • Notebook
    • Ekran Kartları
    • Mobil Uygulamalar
    • Yapay zeka
    • Sony Xperia Z3
    • Xiaomi
    • Xbox One
    • Windows 11
    • Windows 10
    • TikTok
    • Sinema
    • Samsung Galaxy S8
    • Samsung Galaxy S6
    • Samsung Galaxy S5
    • Samsung
    • Playstation 5
    • Oyun konsolu
    • Otomobil
    • Ofis ve Finans
    • Note 4
    • MWC 2018
    • MWC 2017
    • MWC 2015
    • Microsoft
    • LG G6
    • LG G5
    • LG G4
    • LG G3
    • İşletim Sistemleri
    • İş dünyası
    • iPhone SE
    • iPhone 7
    • iPhone 6S
    • iPhone 6
    • iOS
    • Instagram
    • IFA 2017
    • HTC One M9
    • HTC 10
    • Google
    • Diziler
    • Discovery 2
    • CES 2018
    • CES 2017
    • CES 2015
    • Blockchain ve Bitcoin
    • Bilgisayarlar
    • Xbox Game Pass
    • Xbox Series S/X
    • Uzay
    • Android
  • Forum
Türkiye Cep Telefonu İncelemeleri,
Bilişim ve Teknoloji Haberleri CHIP Online’da!
© 2025 Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.