Jaguar Type 01’in içi ilk kez gösteriliyor: Kokpit bildiğimiz gibi değil
Jaguar Type 01’in iç tasarımına ilişkin ilk detaylar açıklandı. Dört bölümlü kokpit, gizlenen teknolojiler ve yeni kabin düzeni dikkat çekiyor.
Jaguar, yeni dört kapılı GT modeli Type 01’in kabinine ilişkin ilk detayları açıkladı. Markanın yeni tasarım anlayışını seri üretime taşıyacak ilk model olan Type 01, klasik otomobil kokpitlerinden farklı bir yerleşim kullanacak.
Jaguar, otomobilin iç mekanını 16 Ağustos’ta Pebble Beach Concours d’Elegance kapsamında ilk kez gösterecek. Type 01’in dünya lansmanı ise 6 Ekim 2026’da New York’ta gerçekleşecek.
Kokpitin merkezinden geçen omurga dört ayrı alan yaratıyor
Type 01’in iç tasarımındaki en dikkat çekici değişiklik, kabinin ortasından uzunlamasına geçen merkezi bölüm. Jaguar bu yapıyla otomobilin uzun gövdesini kabin tasarımında da öne çıkarıyor ve iç mekanı dört ayrı alana bölüyor.
Şirket, birçok otomobilde gördüğümüz yatay kokpit düzeninden bu noktada ayrılıyor. Alçak sürüş pozisyonuyla birlikte koltukların ve çevredeki yüzeylerin sürücüyü çevrelediği bir yerleşim kullanıyor.
Jaguar ayrıca bazı saklama alanlarını ve teknolojik bileşenleri kullanılmadıkları zaman gizleyecek. Kabinin belirli noktalarında ise daha belirgin renk detayları yer alacak.
Taş, tekstil ve metal detaylar bir arada
Jaguar, Type 01’in kabininde traverten taşından ve el yapımı tekstillerden ilham alan yüzeylere yer veriyor. Merkezi bölüm boyunca uzanan metalik kaplama ise pirinci çağrıştıran bir görünüme sahip.
Bu kaplama kapıların üst kısımlarına kadar devam ediyor ve Jaguar logosuyla tamamlanıyor. Kaput ile gösterge panelindeki çizgiler de birbirini takip ediyor. Böylece şirket, otomobilin dış tasarımındaki bazı çizgileri doğrudan kabine taşıyor.
Ekranlar kokpitin önüne geçmeyecek
Jaguar, Type 01’in dijital sistemlerini ihtiyaç duyulduğunda kolayca erişilebilecek şekilde konumlandırıyor. Şirketin paylaştığı bilgilere göre ekranlar ve kontroller, kabinin ana tasarımını kaplayan büyük yüzeyler yerine iç mekanın bir parçası olarak çalışacak.
ClearSight dijital geri görüş ekranı da ön camın alt kısmında ve yan aynalarla aynı yatay çizgide bulunacak. Bu yerleşim, sürücünün gözünü yoldan mümkün olduğunca az ayırmasını hedefliyor.
Jaguar İç Mekan Baş Tasarımcısı Thomas Holden, şirketin geleneksel yatay kabin anlayışı yerine otomobilin uzunluğunu vurgulayan bir düzen seçtiğini belirtiyor. Holden’a göre merkezi omurga, Type 01’in iç mekanını dört farklı bölüme ayıran temel tasarım öğesi olacak.
Jaguar Genel Müdürü Rawdon Glover ise Type 01’in markanın yeni tasarım yaklaşımını kullanan ilk seri üretim otomobili olduğunu söylüyor. Şirket, GT sınıfına uygun alçak sürüş pozisyonunu sadeleştirilmiş dijital sistemlerle bir araya getirmeyi planlıyor.
Type 01 için iki önemli tarih belli
Jaguar, Type 01 prototipini Monterey Otomobil Haftası sırasında yeni kamuflajıyla Kuzey Amerika’da sergileyecek. Asıl dikkat çeken gösterim ise 16 Ağustos’ta yapılacak. Jaguar, Pebble Beach Concours d’Elegance etkinliğinde otomobilin iç mekanını ilk kez tamamen gösterecek.
Model üzerindeki örtü ise birkaç ay sonra kalkacak. Jaguar Type 01’in dünya lansmanı 6 Ekim 2026’da New York’ta yapılacak.