SteelSeries Alias Pro İnceleme

SteelSeries kendisi için bir ilke imza atarak Alias Pro ile mikrofon pazarına iddialı bir giriş yapıyor. Alias Pro, yanında gelen yayın mikseriyle beraber kurulumlarınızı bir üst seviyeye taşımak için ihtiyacınız olan her şeyi sunuyor. İşte tüm detaylarıyla SteelSeries Alias Pro İncelemesi!

CHIP Online Notu 91
  • Ses kalitesi
  • Yayın mikseri
  • Çift bilgisayar desteği
  • SteelSeries Sonar uygulaması
  • Kolay kurulum
  • Yüksek kaliteli malzeme
  • Yüksek fiyat

Eğer çevrimiçi olarak arkadaşlarınızla oyun oynamayı seviyorsanız, karşı tarafla rahatça iletişim kurabilmek için muhakkak düzgün ses veren bir mikrofona ihtiyacınız var. Amaç sadece Discord üzerinden iyi bir ses iletilmesi ise uygun fiyata alabileceğiniz pek çok alternatifiniz var. Ancak mikrofonu yayınlarınız veya podcast’leriniz için kullanacaksanız, işi daha profesyonel bir seviyeye taşımak gerekiyor ve bu noktada işler biraz karışıyor. Zira işin içine polar pattern’ler, XLR kablolar, preamplifikatörler gibi karmaşık terimler giriyor. Bu da çoğu bilmeyen insan için zahmetli ve planlama gerektiren bir kurulum süreci demek. İşte tam da bu noktada devreye giren SteelSeries’in yeni Alias Pro mikrofonu, tüm bu karmaşık süreci fazlasıyla basitleştiriyor.

Alias Pro, SteelSeries’in mikrofon pazarına girdiği ilk ürünlerden biri. Geçtiğimiz sene marka, Alias Pro dışında bir de standart versiyon olan Alias’ı piyasaya sürdü. Ancak küçük kardeşinden farklı olarak Pro versiyonu, XLR bağlantısı ve yanında gelen yayın mikseriyle daha çok profesyonel kullanıcılara hitap ediyor. İster bir podcast yayını yapıyor olun ister ASMR yayını yapıyor olun, Alias Pro her işinizi görecek bir mikrofon.

SteelSeries Alias Pro Kutu İçeriği ve Tasarım Detayları

Öncelikle Alias Pro, ihtiyacınız olan her şeyi barındıran büyük bir kutuda geliyor. İçinden mikrofonun ve yayın mikserinin kendisi dışında; 2 adet USB-C’den USB-A’ya bağlantı kablosu, bir XLR kablosu, shock mount aparatlı bir mikrofon standı ve boom kolu bağlantı aparatı çıkıyor.

Tasarımsal açıdan mikrofon, diğer XLR mikrofonlara kıyasla oldukça hoş gözüküyor. Bunu dememizin sebebi XLR mikrofonların genelde görsellikten çok kullanışlı olmalarıyla öne çıkması. Yani çoğunlukla daha düz bir tasarım dili kullanıyorlar. Ancak içerik oluşturucular için artık ses kalitesi kadar görsellik de önemli olduğundan, Alias Pro kendine özgü tasarımıyla bir adım öne çıkıyor. Koyu gri renkteki kumaş kaplaması ve kapsül şekliyle oldukça sade ve şık duruyor. Ön tarafında kauçuk SteelSeries logosu dışında göze batan bir detayı yok.

Mikrofonda malzeme olarak yüksek kaliteli metal ve plastik kullanılmış. Her iki malzeme de dokunduğunuzda sağlam olduğunu hissetirmeyi başarıyor. Arka kısımda sadece bir XLR bağlantısı mevcut. Mikrofon susturma düğmesi, kazanç kadranı gibi tüm kontroller ise yayın mikseri üzerinde.

Mikser de de aynı şekilde yüksek kaliteli malzemeler kullanılmış ve masada her yere yerleştirilebilecek kadar kompakt boyutlarda. Arkasında çift bilgisayar kurulumu için 2 USB-C girişi, XLR bağlantı noktası, bir güç düğmesi ve ses izlemesi için 3,5mm’lik bir jak mevcut. Ayrıca hoparlör ve kulaklıklar için genel bir ses çıkışı sağlayan bir başka 3,5 mm’lik ses jakı da mikserin sol tarafına konumlandırılmış. Mikserin ön tarafında ise RGB aydınlatmalı bir kazanç ve düz bir ses ayar kadranı var. Bunların altında da yine RGB aydınlatmalı 2 büyük düğme bulunuyor; bunlardan biri mikrofonu, diğeri ses çıkışını susturmaya yarıyor. Bunların dışında, mikserin altında SteelSeries’in yazılımı üzerinden özelleştirilebilen renk değiştiren bir RGB daha olduğunu belirtelim. Kısacası mikrofon ne kadar sadeyse mikser bir o kadar gösterişli tasarlanmış.

SteelSeries Alias Pro Özellikleri ve Ses Kalitesi

Tasarım detayları bir kenara, gelelim mikrofonun bize neler sunduğuna. Alias Pro, 50Hz ila 20kHz arasında frekans tepkisine sahip ve yüksek çözünürlüklü 24-bit ve 48Khz örnekleme yapabiliyor. Ses basınç seviyesi (SPL) ise 120dB. Kapsülü rakiplerine göre oldukça büyük. Elbette boyutunun büyük olması daha iyi ses vereceği anlamına gelmiyor, ancak daha fazla yüzey alanına sahip olması sayesinde düşük frekansları daha iyi yakalayabiliyor. Bu sayede sese daha fazla hakimiyet kazandırıyor.

SteelSeries Alias Pro, aslında ilginç bir mikrofon. Zira XLR mikrofon olmasına rağmen tak-çalıştır özelliğine sahip. Kurulum süreci son derece basit. Kutudan çıkan kabloları bağladığınız an çalışmaya başlıyor. Ayrıca XLR bir mikrofon olduğu için elbette bazı avantajlara sahip. XLR sayesinde çok kanallı bir miksere veya donanım tabanlı FX gibi çeşitli profesyonel ekipmanlara bağlanabiliyor. Yani mikrofondan memnun kaldığınız takdirde kurulumunuzu zamanla istediğiniz gibi yükseltme şansınız var. XLR olmasının bir diğer avantajı da mikrofonun kendisinde hiçbir işleme yapılmıyor olması. Kapsül, sesi yakalıyor ve bilgisayarın yorumlaması için yayın mikserine yolluyor. Bu sayede mikrofondan iletilen ses, kaliteli bir şekilde ses kaybına uğramadan duyuluyor.

Ses kalitesine gelirsek, Alias Pro’nun fazlasıyla başarılı bir ses sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ek filtreler kullanmadan veya işleme yapmadan bile sesimiz oldukça netti. Ses, daha önce denediğimiz üst seviye XLR mikrofonlarla aynı kalitede ve derinlikte. Bununla birlikte SteelSeries’in Alias Pro’yu condenser tipinde bir mikrofon yapması akıllıca bir seçim olmuş. Condenser mikrofonlar genellikle biraz uzak ve boşluklu bir ses verir. Ancak bu durum Alias Pro'da yaşanmıyor. Dinamik bir mikrofonun verdiği o güçlü yakınlık hissinin bir kısmını kaybediyor olsanız da geniş bir ses alma açısı kazanıyorsunuz -ki bu da yayınlar sırasında sağa sola hareket ettiğinizde ses kalitesinde düşüş yaşamanızı engelliyor.

SteelSeries Alias Pro Uygulama

Şimdi, Alias Pro kutudan çıktığı gibi harika bir ses kalitesi sunsa da SteelSeries Sonar uygulamasıyla bunu daha da geliştirebilmek mümkün. Uygulamanın kullanımı oldukça basit. Eğer bu konularda acemiyseniz, ön ayarlardan birini seçerek hızlıca seste değişiklik yapabiliyorsunuz. Hatta ayrıntılı ayar yapmak istiyorsanız da arayüz tüm işi kolaylaştırıyor. Her şeyi tıklayarak ve sürükleyerek halledebiliyorsunuz.

Bu arada Sonar uygulaması düşündüğünüz gibi basit bir uygulama da değil. Örneğin düşük yoğunluk seviyelerinde ClearCast AI gürültü engelleme özelliğiyle inanılmaz bir iş çıkarıyor. Daha önce NVDIA Broadcast kullanmış biri olarak, yapabildiklerinin aynı seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Ses kalitesini bozmadan fan ve klavye gürültüsü gibi arka plandaki rahatsız edici çoğu sesi başarılı bir şekilde ortadan kaldırıyor. Ayrıca CPU destekli olduğundan çok iyi bir ekran kartına da ihtiyacınız yok.

Bunların dışında uygulamadaki ön ayarlar çok iyi yapılandırılmış durumda. Burada her bölümün farklı ön ayarlara sahip kendi ekolayzırı var. Mesela oyun bölümünün ön ayarlarında Alan Wake 2 ve Call of Duty: Modern Warfare 3 gibi yeni çıkan oyunlar da dahil olmak üzere birçok seçenek mevcut. Sohbet ve Mikrofon bölümlerinde ise ses rengini değiştiren “Yayın” veya “Derin Ses” gibi seçenekler var.

Unutmadan, uygulamayı kullanmak için illa Alias Pro’ya sahip olmanız gerekmiyor. Dilerseniz hemen indirip kendi mikrofonunuzla da ücretsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken sadece bir üyelik açmak.

Sonuç

Evet, sonuç olarak SteelSeries yine kalitesini konuşturmuş. Üstelik ilk mikrofonu olmasına rağmen her şeyi dört dörtlük yapmayı başarmış. Yanında yayın mikseriyle birlikte gelmesi nedeniyle yayıncılar için tavsiye edilebilecek bir çözüm. Eğer şu sıralar içeriğinizin kalitesini artıracak üst düzey bir mikrofon arıyorsanız Alias Pro güzel bir alternatif. Ancak şöyle bir sorun var ki fiyatı güncel olarak 13.999 TL. O yüzden satın almadan önce ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz ve daha uygun fiyatlı seçenekleri de gözden geçirmeniz en doğrusu.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli SteelSeries Alias Pro
Ürün Markası SteelSeries
CHIP Online Notu
91
Mikrofon Tipi Condenser
Deseni Kardioid
Çözünürlük/Örnek Hızı 24 bit/48 KHz
Frekans Aralığı 50Hz - 20kHz
Ses Basınç Seviyesi (SPL) 120 dB
Mikrofon Ağırlığı 720 gr. (Stand ile) / 169,5 gr. (Standsız)