vivo V30 İnceleme

Akıllı telefonlara Star Işığı Portresi getiren vivo V30, düşük ışıkta fotoğraf çekmeyi eğlenceli hale getirirken diğer özellikleriyle neler sunuyor? vivo V30 fiyatı ne kadar ve özellikleri neler? İşte tüm detaylarıyla vivo V30 incelemesi.

CHIP Online Notu 92
  • Star Işığı Portre özelliği
  • Pil optimizasyonu ve garanti desteği
  • Kamera performansı
  • Tasarım
  • Güçlü işlemci
  • Yüksek RAM ve ROM miktarı
  • Canlı AMOLED ekran
  • 80W hızlı şarj desteği
  • Stereo hoparlör yok

Evet, elimizde şu an en yeni telefonlardan biri olan vivo V30 var ve bu telefonun oldukça iddialı yanları var. Bahsedilmesi gereken en önemli kısım; artık bu telefon ile düşük ışıkta çekilen portre fotoğraflarda ışık sorunu ortadan kalkıyor. Yani fotoğraf karanlık çıkmış, yüzüm parlamış, grenler patlamış gibi sizi üzecek sorunlarla karşılaşmayacaksınız. Mobil fotoğrafçılığa gelen yeni bir bakış açısı mahiyetinde vivo V30 bugün bizlerle. Bugün vivo V30 ile tıpkı vivo V29’da olduğu gibi yine bir sürü fotoğraf çekeceğiz.

Evet, ülkemizdeki popülaritesini günden güne artıran vivo, orta segmentte kartları yeniden dağıtacak yeni akıllı telefonu V30’u sonunda piyasaya sürdü. Özellikle mobil fotoğrafçılık alanına getirdiği yeni Star Işığı özelliği ile en dikkat çekici yanlarından birini oluşturan vivo V30, daha önce incelediğimiz vivo V29 modelinden miras aldığı bu özelliğin daha gelişmiş olarak karşımıza çıktığı bir model oluyor. V30’daki yeni Star Işığı özelliği artık daha geniş bir alana daha yumuşak ışık yayarak stüdyo kalitesinde portreler çekmeye imkan tanıyor. Öte yandan vivo V30’un tek öne çıkan yanı kameraları değil; güçlü bir işlemci ve canlı bir ekranın yanı sıra vivo, Türkiye’de pil sağlığı takip fonksiyonuna sahip ilk Android telefon markası olarak cihazın pil ömrünü epey bir uzatmış durumda. Özellikle bu ilgi çekici bir yenilik. Bunların hepsine tek tek değineceğiz, ancak gelin önce kameralara ve bahsettiğimiz yenilenen Star Işığı’na yakından bakalım.

vivo V30 Kamera Performansı ve Star Işığı Portresi

Evet, telefonun arkasını çevirdiğimizde, bizi burada 3 adet kamera karşılıyor. Bunlardan ilki, insan gözü biyoniklerine dayalı özel VCS teknolojisine sahip 50 MP çözünürlüğündeki ana kamera. Bu teknoloji, ışık alımının salt niceliksel değişimden niteliksel bir dönüşüme uğramasına yardımcı oluyor. Yani ne demek istiyoruz? Buradaki sensörde algılanan bilgiler, insan gözünün algıladıklarına çok yakın bir görüntü sunarak, yüksek doğrulukta renk üretimine olanak sağlıyor. Böylece çekilen fotoğrafların renkleri doğru olurken, kameradaki bir diğer teknoloji olan Biyonik Spektrum teknolojisi yardımıyla da görüntüler daha doğal ve gerçekçi üretilebiliyor. vivo’nun söylediğine göre bu OIS destekli kamera, V29 ile karşılaştırıldığında temel görüntü kalitesi yüzde 19, renk üretimi ise yüzde 15 artmış durumda.

Bir diğer kameramız ise 50 MP çözünürlüğündeki ultra geniş açılı kamera. 119 derece görüş alanına sahip olan bu kamera, ne kadar kalabalık olursanız olun ayrıntı seviyesi yüksek fotoğraflar çekebiliyor. Kalabalıktan kastımız 5-6 kişi de değil. Sahip olduğu Yapay Zeka Grup Algoritması ile aynı fotoğraf karesinde 30 kişiye kadar yüksek kaliteli grup fotoğraflar çekebilmek mümkün.

Grup fotoğrafları söz konusu olduğunda V30’un yetenekleri bununla da sınırlı değil. Zira ön taraftaki 50 MP’lik Otomatik Odaklamalı Grup Selfie Kamerası, aynı şekilde ne kadar kalabalık olursanız olun güzel kareler yakalamanıza olanak tanıyor. Görüş alanı arka kamera kadar geniş olmasa da 93 derece ile oldukça yeterli seviyede. Yani vivo V30’un geniş açılı hem ön hem arka kamerasıyla doğum günleri olsun, kalabalık bayram sofraları olsun, aileniz ve sevdiklerinizle beraber geçirdiğiniz anları en gerçekçi haliyle fotoğraflayabiliyorsunuz.

Şimdi, gelelim en önemli kısma; Star Işığı’na. Bildiğiniz gibi V30 orta sınıf bir akıllı telefon. Neden bunu belirtiyoruz? Zira V30, Star Işığı sayesinde orta segmente kamera konusunda önemki bir yenilik getiriyor ve bu yanıyla diğer modellerden ayrılıyor. Genellikle bu segmentte yer alan telefonlarda düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda performanslarının ortalamanın üzerine çıktığını çok nadir görürüz. Flaşın patlaması, gren ve benzeri sorunlar olur. Ancak V30, Star Işığı sayesinde her koşulda amiral gemileriyle boy ölçüşebilecek düzeyde portre fotoğrafları çekebiliyor olmasıyla bu sınıfta fark yaratıyor.

Öncelikle Star Işığı ile ilk kez tanışanlar için kısaca ne olduğundan bahsedelim. Özünde bu teknoloji, fotoğraflarda ve videolarda LED flaştan kaynaklanan sorunları tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor -ki bunu da çok güzel bir şekilde başarıyor. Bildiğiniz gibi telefonlarda kullandığımız flaşlar doğal olmayan bir ışık kaynağı sağlıyor. Haliyle ortaya keskin gölgelere, yansımalara ve renk dengesizliklerine sahip fotoğraflar çıkabiliyor. Ancak vivo V30’da yer alan ve vivo V29’a göre boyutu daha da büyüyen yeni Star Işığı, normal bir flaşa göre 19 kat daha geniş alana 50 kat daha yumuşak ışık yayabiliyor. Işık koşullarının loş olduğu koşullarda keskin ve parlak sonuçlar elde edilebiliyor -ki çektiğimiz fotoğraflarda da bunu görüyoruz. Bu arada fotoğraf çekerken manüel ayar yapmanıza da gerek yok. Yani hangi ışık ortamında ve nasıl bir senaryodaysanız bu teknoloji ortam parlaklığı ve sizin kameraya olan uzaklığınıza göre parlaklığı akıllı bir şekilde ayarlayabiliyor. Örneğin çektiğiniz nesne yakınken ışık yumuşak ve eşit, nesne uzaktayken ışık daha parlak ve net oluyor. Ek olarak Akıllı Renk Sıcaklığı ayarı sayesinde sıcak veya soğuk ışıkta renk sıcaklığını da kendisi ayarlıyor. Böylece daha doğal ve profesyonel gözüken kareler elde edebiliyorsunuz.

Gün ışığında yaptığımızda çekimlerde de gerek ön kamera gerekse arka kameralarla çektiğimiz tüm fotoğrafların detay seviyesi ve kontrastı yüksek. Renkler, az önce bahsettiğimiz Biyonik Spektrum teknolojisi sayesinde doğal haline çok yakın. Düşük ışık sonuçları da zaten Star Işığı ile çözülmüş durumda. Fakat oldu ki bunu kullanmak istemediniz, o zaman nasıl fotoğraflar çekiyor? Star Işığı olmadan çektiğimiz fotoğraflarda da kameranın iyi miktarda ışık yakalayabildiğini belirtmek lazım, zaten bunu sonuçlarda da görebiliyoruz. Bu arada Akıllı Renk Sıcaklığı ayarını kendiniz manuel olarak da ayarlayabiliyorsunuz. Yani isterseniz zevkinize göre bir renk seçerek, Instagram’a atılacak hoş kareler elde edebilmeniz de mümkün. Üstelik ön kamerada aynı Star Işığı’nda olduğu gibi “Aura ekran ışığı” sayesinde renk sıcaklığını ayarlayabiliyorsunuz. Elbette Star Işığı kadar etkili değil, ancak gayet kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

vivo V30 Ekran Özellikleri Neler?

Evet, vivo V30’un kameraları bu şekilde. Peki, telefonun geri kalanında neler var? vivo V30’un ekranı 1260x2800 piksel çözünürlüğünde 6.78 inçlik bir AMOLED panelden oluşuyor. Kavisli yapıdaki ekran, 10 bit renk derinliği, 120 Hz’e kadar yenileme hızı ve HDR 10+ gibi üst düzey bir ekranda bulunması gereken hemen her şeye sahip. Renkler canlı ve sunduğu görüntü keskin olurken, ekran parlaklığı da en üst seviyede 2800 nit’e kadar ulaşabiliyor. İster güneş altında ister yoğun ışıkların olduğu bir yerde kullanın görünürlükte sorun yaşamıyorsunuz. Otomatik parlaklık moduna aldığınızda, telefon bulunduğunuz ortamda ekranı görebileceğiniz en parlak seviyeye ulaştırıyor.

Ayrıca V30, Widevine L1 DRM desteğiyle geliyor. Yani bu telefonda, Netflix dahil olmak üzere destekleyen tüm video akış platformlarında yer alan videoları, HDR ile beraber Full HD çözünürlükte kaliteli şekilde izleyebiliyorsunuz. Ekran bu anlamda da beklentileri karşılayacak düzeyde. Bunun yanı sıra oyun noktasında da ekrandan sonuna kadar faydalanıyorsunuz zaten. Yüksek yenileme hızı ve yüksek kontrast sayesinde oyun performansı da sekteye uğramıyor, renkler canlı ve akıcılık 120 Hz’e kadar pürüzsüz. vivo V30’da belki de işin multimedya ayağında eleştirebileceğimiz tek kısım hoparlörleri olabilir. Zira cihazda stereo hoparlör yer almıyor. Bu nedenle film izlerken veya oyun oynarken kulaklık kullanmak isteyebilirsiniz. Hoparlörün sunduğu ses seviyesi yüksek ancak daha iyi bir deneyim için kulaklık şart gibi görünüyor.

Ayrıca unutmadan V30’un parmak izi sensörü optik şekilde ekranın içine dahil edilmiş. Algılaması son derece hızlı ve hatasız. Parmak izini kaydetmesi de hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Yine pek tabii ki kamera yoluyla yüz tanıma özelliği de mevcut.

vivo V30 Özellikleri ve Performansı

Peki, V30’un performansı nasıl? vivo V30, güçlü bir telefon; tüm teknik detaylardan bahsedeceğiz, ama hepsinden önce pil konusu önemli. Zira vivo, V30 ile pil ömrünü endüstri standartlarının 2 katına çıkardığını iddia ediyor. Evet, vivo, V30 ile 2 kat pil ömrü ve 4 yıl dayanıklılık garantisi veriyor ve hatta bununla da kalmayarak Türkiye’de pil sağlığı takip fonksiyonuna sahip ilk Android markası olduğunu söylüyor. Peki, tüm bunlar tam olarak ne anlama geliyor?

vivo, uzun Ar-Ge yatırımları ve çalışmaları sonucu yeni geliştirdiği pil malzemesi akıllı pil sağlığı motorunu, amiral gemisi telefon standardındaki güvenlik kalite kontrolleriyle birleştirerek, pil ömrünü endüstri standardı olan 800’ün 2 katına çıkarmayı başarmış. Bunun sonucunda vivo’nun iddiasına göre V30’da yer alan bataryanın pil sağlığı düzeyi, 1500 kez şarj ve deşarj döngüsünden sonra bile yüzde 80’in altına düşmüyor ve 4 yıl dayanıklı yapıda. Yani elimizde, bataryasıyla uzun yıllar boyunca boyunca ilk günkü gibi bir kullanım sunacak bir telefon var diyebiliriz. Peki, diyelim ki vivo’nun bu söylemi tutmadı ve vivo V30, siz aldıktan 2 sene sonra pil sorunu yaşamaya başladı... Kullanıcı için önemli kısım aslında burası. Bu gibi bir durum yaşanırsa vivo, hemen teknik destekte bulunuyor ve telefonun pilini ücretsiz şekilde değiştiriyor. Ne kadar süre ile? Tam 4 yıl.

vivo, V30 için tam 4 yıl boyunca pil sağlığı yüzde 80’in altına düşerse ücretsiz pil değişimi garantisi veriyor. Bu gerçekten kullanıcıların içini fazlasıyla rahatlatacak bir söylem zira akıllı telefonların en büyük sorunlarından birinin batarya olduğunu hepimiz biliyoruz. Yıllar geçtikçe pil ilk günkü kadar dayanmamaya başlıyor ve dolayısıyla gün içinde birkaç defa şarj ihtiyacı doğabiliyor. Bu 4 yıllık pil ömrü teknolojisi, kullanıcılara en iyi kalitede kullanım deneyimini sunmak için V30 Lite ve Y Serisi dahil olmak üzere yeni gelecek tüm vivo modellerinde yer alacak. vivo, bu hamlesiyle kullanıcılara seneler boyu pil derdi olmadan telefonu kullanma fırsatı vermiş oluyor.

Bu arada pilin 5000 mAh kapasitede ve yoğun kullanımda 1-1.5 günü rahatlıkla çıkarabildiğini belirtelim. Elbette pil ömrünü daha uzun sürdürebilmek için ekran yenileme hızını 120 Hz’e sabitlemek yerine “Akıllı Geçiş Yapma” adında yenileme hızını seçerek pilden tasarruf edebilirsiniz. Şarj konusunda da telefon, kutudan çıkan 80W gücündeki adaptör ile 15 dakikada yüzde 40, 30 dakikada yüzde 80, 40 dakikada ise tam kapasiteye ulaşıyor.

vivo V30, kutudan Android 14 işletim sistemi tabanlı Funtouch OS 14 ile çıkıyor. Arayüz gayet temiz, hiçbir şekilde takılma veya donma gibi sorunlarla karşılaşmadık. Elbette bunda işlemcinin katkısı da büyük. Telefon, Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 işlemciden güç sağlıyor. Snapdragon 7 Gen 3 2023’ün sonlarında duyurulmuş taze işlemcilerden biri ve akıllı telefonlarda 2024’ün başlarında görmeye başladık. Dolayısıyla V30, bu işlemciyi kullanan ilk telefonlardan biri oluyor. 1 adet 2,63 GHz hızında Cortex-A715, 3 adet 2,4 GHz Cortex-A715 ve 4 adet 1,8 GHz Cortex-A510 çekirdeklerine sahip işlemcinin performansı son derece yüksek. Bunun yanına 12 GB RAM’i ve UFS 2.2 standardında 256 GB depolama alanını da koyduğumuzda dört dörlük bir teknik kadro karşımıza çıkıyor.

Teknik detaylar bir tarafa, gerçek dünya kullanımında da her şey sorunsuz zaten. Oynadığımız oyunlar veya kullandığımız tüm uygulamalar yağ gibi bir performans sundu. Çoklu görevler stabil, oyunlar akıcı ve üstüne bir de ekran böyle büyük ve hızlı olunca tüm kullanım deneyimi katlanıyor. Bu anlamda performans ve genel kullanım noktasında sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz.

Bu arada V30’un bağlantı tarafında Wi-Fi 6, Bluetooth 5.4 ve NFC gibi özellikleri sunduğunu da unutmadan söylemiş olalım ve telefonun tasarımına bakmadan da incelemeyi noktalamayalım.

vivo V30 Tasarımı Nasıl?

vivo V30, önden bakıldığında selef model vivo V29 ile benzer yapıda olurken, arkasına baktığımızda farkı, az önce de detaylıca bahsettiğimiz kamera alanıyla gösteriyor. Kamera kurulumu sol üstte dikey bir dikdörtgen içinde. Bu dikdörtgen de 2 eşit parçaya bölünmüş. Üst tarafta kameralar yer alırken, alt tarafta bir flaş ve çevresinde Star Işığı yer alıyor. vivo, üstteki kamera çerçevelerinin etrafındaki ince metal kısmı parlatmak için elmas kesim tekniğini kullandığını belirtiyor. Uzaktan çok belli olmasa da yakından gayet güzel duruyor. Zaten bir bütün olarak bakıldığında her detayıyla şık duran bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Bu arada V30, Buz Beyaz ve Arktik Siyah olmak 2 iki renk seçeneğiyle geliyor. Bizdeki gibi beyaz olan varyantında 2,5D cam kullanılırken, Arktik Siyah’ta Florit Yansıma Engelleyici Cam kapak kullanılmış. Bizdeki modelde arka taraftaki 3 boyutlu desen oldukça hoş ve zarif dururken, telefonun 188 gram ağırlığıyla da büyük ekranına rağmen bir hayli hafif olduğunu belirtelim.

Dayanıklılık konusunda ise V30, IP54 toza ve suya karşı dayanıklılık sertifikasına sahip. Ancak sadece suya ve toza değil, darbelere karşı da fazlasıyla dayanıklı bir telefon olmuş. Vivo, tüm gövdeyi düşme etkisini azaltan çok sağlam bir yastıklama teknolojisi ile güçlendirdiğini iddia ediyor. Ön panel ise Schott Alpha koruma ile korunuyor. Ek olarak vivo’nun dediğine göre, telefon üretilirken sayısız zorlu testlerden geçiyor ve bu sayede ince profiline karşın uzun yıllar boyu sağlam kalma iddiası taşıyor. Peki, vivo V30 gerçekten ne kadar dayanıklı? Bunun cevabını bir sonraki bölümde vereceğiz; vivo V30’u bu yanıyla daha geniş çapta değerlendireceğiz.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirdiğimizde vivo V30, başta da söylediğimiz gibi Star Işığı Portresi ile gerçekten etkili bir telefon olmuş ve bu sayede mobil fotoğrafçılık alanına yeni bir soluk getiriyor. Öte yandan sadece bununla kalmıyor ve telefonlar arasında pil sağlığı konusunda da yeni bir sayfa açıyor. Pil optimizasyon başarısı kadar vivo’nun bu konudaki garanti desteği de gerçekten önemli katkılar oluyor. Diğer pek çok özelliğinden de bahsettik ve genel çerçevede vivo V30 hakkında düşüncemiz fazlasıyla olumlu. Peki, fiyatı ne kadar? vivo V30’u piyasada şu an 26 bin 999 TL şeklinde fiyatla bulabiliyorsunuz.

vivo V30 hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli vivo V30
Ürün Markası vivo
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciQualcomm Snapdragon 7 Gen 3
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.63 - 2.4 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1260 x 2800 px
Grafik İşlemciAdreno 720
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera50 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)50 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 164 x 7.5 mm
Ağırlık186 gr.