Dacia Sandero için büyük değişim: 2028'de iki farklı dönem aynı anda başlayacak

Dacia Sandero 2028'de büyük bir değişim geçirecek. Yeni nesil Sandero'nun hem hibrit hem de tamamen elektrikli motor seçenekleriyle gelmesi bekleniyor.

Dacia Sandero için büyük değişim: 2028'de iki farklı dönem aynı anda başlayacak

Dacia, 2028 yılında tanıtmayı planladığı yeni nesil Sandero için önemli bir değişikliğe hazırlanıyor. Yeni modelin hem benzinli-hibrit hem de tamamen elektrikli seçeneklerle satışa çıkması bekleniyor. Böylece Sandero, Renault Grubu içinde aynı model ailesinde bu iki güç sistemini bir araya getiren ilk otomobil olacak.

Dacia'nın eski CEO'su Denis Le Vot, yaklaşık 18 ay önce yeni Sandero'nun elektrikli ve içten yanmalı motor seçenekleri sunacağını açıklamıştı. Le Vot, pazarın henüz tamamen elektrikli otomobillere geçmeye hazır olmadığını belirtirken benzinli seçeneklerin büyük ihtimalle hibrit sistem kullanacağını söylemişti.

Dacia'nın İngiltere Genel Müdürü Lina Ribeiro da şirketin 2028 planını koruduğunu doğruladı. Yeni nesilde standart Sandero'nun yanında yerden daha yüksek ve SUV görünümüne sahip Sandero Stepway de yoluna devam edecek.

Tek platformla iki farklı motor seçeneği

Dacia'nın uygun fiyat odaklı konumu, yeni Sandero'nun teknik altyapısını da belirleyecek. Bu nedenle şirketin Renault 4, Renault 5 ve yeni Twingo gibi elektrikli otomobillerde kullandığı AmpR platformunu tercih etmesi beklenmiyor.

Bunun yerine Dacia, mevcut Sandero'nun temelini oluşturan CMF-B platformunu geliştirebilir. Şirket bu altyapıyı hem hibrit hem de tamamen elektrikli motorları destekleyecek şekilde değiştirebilir.

Dacia'nın pazarlama, satış ve operasyonlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Frank Marotte da Renault Grubu'nun farklı teknik seçeneklere sahip olduğunu belirtiyor. Şirket isterse yalnızca elektrikli otomobiller için geliştirilen platformları kullanabilir. Ancak Dacia, farklı motor türlerini destekleyen ortak bir altyapıya daha sıcak bakıyor.

Dacia CEO'su Katrin Adt ise şirketin henüz son kararı vermediğini ancak mümkün olduğunca tüm modeller için ortak bir platform kullanma seçeneği üzerinde çalıştığını açıkladı.

Elektrikli Sandero nasıl görünecek?

Dacia, elektrikli ve benzinli modeller arasında büyük tasarım farkları oluşturmak istemiyor. Marka, farklı motorlara sahip araçların dışarıdan bakıldığında aynı model ailesinin parçaları olarak görünmesini hedefliyor.

Benzinli ve hibrit modeller klasik ön tasarımı koruyabilir. Elektrikli Sandero ise hava direncini azaltan küçük değişiklikler, daha kapalı bir ön ızgara ve gövdeyle aynı hizaya gelen kapı kolları kullanabilir. Elektrikli versiyonun yere biraz daha yakın olması da seçenekler arasında bulunuyor.

Dacia ayrıca Sandero ile Sandero Stepway arasındaki tasarım farkını artırmak istiyor. Standart model küçük hatchback çizgisini korurken Stepway daha yüksek ve daha güçlü bir SUV görünümü taşıyacak.

Hibrit Sandero, Clio'dan motor alabilir

Yeni Sandero'nun CMF-B platformunu kullanması halinde Renault Clio ile Dacia Duster ve Jogger'da bulunan bazı motor seçeneklerinden yararlanması mümkün.

En güçlü ihtimallerden biri Renault Clio'daki 1.8 litrelik benzinli-hibrit sistemin Sandero için daha düşük güç sunan bir versiyonu. Dacia'nın turbo benzinli TCe motoru kullanmaya devam etme ihtimali de bulunuyor. Ancak önceki açıklamalar, markanın hibrit seçeneğe ağırlık vereceğini gösteriyor.

Elektrikli Sandero'nun menzili ne kadar olacak?

Tamamen elektrikli Sandero'nun ise yeni Renault Twingo ve Renault 5'te kullanılan teknolojilerden yararlanması bekleniyor. Dacia'nın fiyatı düşük tutmak için özellikle daha küçük bataryalı ve daha düşük güçlü seçeneklere yönelmesi mümkün.

Yeni Twingo'da kullanılan 27,5 kWh batarya yaklaşık 262 kilometreye kadar menzil sunuyor. Renault 5'te ise 40 kWh ve 52 kWh kapasiteli batarya seçenekleri bulunuyor. Bu modelin menzili versiyona göre yaklaşık 405 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Dacia'nın Sandero'da hangi bataryayı kullanacağı henüz belli değil. Şirket, elektrikli modelde menzil ile fiyat arasında denge kurmayı hedefliyor. Bu nedenle Sandero'nun Renault 5'in en uzun menzilli versiyonuyla doğrudan aynı teknik özellikleri sunması beklenmiyor.

Dacia CEO'su Katrin Adt, yeni Sandero'nun hâlâ geliştirme aşamasında olduğunu ve şirketin model hakkında daha fazla bilgiyi büyük ihtimalle 2028'de paylaşacağını belirtiyor.

Şirketin yakın dönemdeki önceliğini ise yeni nesil Dacia Spring oluşturuyor. Dacia'nın bu modeli önümüzdeki aylarda tanıtması bekleniyor.