18 TB'lık diskler çok yakında geliyor

Her geçen gün büyüyen sabit disk depolama alanları, yeni bir rekora doğru ilerliyor!

Dev gibi sabit diskler yolda!

Helyum kullanan sabit diskler, çok yakın bir gelecekte günümüzün sunduğundan çok daha yüksek kapasiteleri kullanımımıza getirecekler. Daha önce WD'nin dünyanın ilk 10 TB'lık üçüncü nesil helyum diskini görmüştük. Fakat bu kısa bir süre sonra gölgede kalacak gibi. Çünkü ta 18 TB'lık diskler geliyor!

Depolama araştırma şirketlerinden TrendFocus'un yaptığı araştırmaya göre, sürücü üreticileri şu sıralar çok daha geniş depolama kapasitesi sunma üzerine odaklanmış durumdalar. Fakat bunu yapmak oldukça zor, zira her plaka üzerine 1.5 TB veri yazılabiliyor. Bunlardan 9 adedini kullanarak totalde yaklaşık 14 TB'a ulaşılabiliyor ki, gelecek sene bu seviyeye ulaşılacak. Gelen raporlara göre ise 2018 yılında 18 TB'lık diskler hayatımıza girecek.

Elbette bu çözüm son kullanıcılar için gerekli değil. Öte yandan boyut olarak da pek kullanışlı olmayan bu tür diskleri daha çok veri merkezleri ve bulut depolama operatörleri tercih edecek.

SSD tarafında ise şu an dünyanın en geniş kapasitesini Fixstars 13 TB ile sunuyor. Fakat bu noktada Samsung'un da önemli çalışmaları olduğunu ve kısa süre içinde 16 TB'lık SSD'sini sahaya süreceğini söyleyelim.

Okuyucu Yorumları