1923’te çizilen karikatür, 2023'te gerçek olmaya çok yakın

1923’te yayınlanan bir karikatür, 2023’te ortaya çıkan yapay zeka fırtınasına mı işaret ediyordu?

1923’te çizilen karikatür, 2023'te gerçek oluyor

1923'te H. T. Webster adlı bir karikatürist, New York World gazetesi için, fikirler üreten ve bunları otomatik olarak çizgi film haline getiren kurgusal bir 2023 makinesini tasvir eden komik bir karikatür çizmişti. Karikatürün başlığında, “2023 yılında bütün işlerimiz elektrikle yapılıyor olacak” yazıyordu ve karikatürde de sanatçı kendi halinde otururken bir “fikir dinamosu” onun için fikirler üretiyor, “karikatür dinamosu” ise çizimler yapıyordu.

İlginç bir şekilde, bu iş ayrımı bugünün sinir ağlarımıza benziyor. Gerçek 2023'te, "fikir dinamosu" muhtemelen GPT-3 gibi büyük bir dil modeli olabilir (her ne kadar kusurlu olsa da) ve "çizgi film dinamosu" ise Stable Diffusion gibi bir görüntü sentezi modeline benziyor.

İşte söz konusu karikatür:

İlginç bir şekilde, son iki yılda üretici yapay zekâ teknolojisindeki hızlı gelişmelere rağmen, Douglas Bonneville adlı bir karikatüristin Twitter'da sık sık belirttiği gibi, görüntü sentez modelleri çizgi sanatında henüz o kadar iyi değil.

Ancak, elle çizilmiş çizgi filmlerde ustalaşan yapay zekâ modellerindeki gelişmeler her an bir sürpriz yapabilir. Kişisel kelebek kanatları ve şehir çapında tüp iletişim ağlarını içeren 1900'lerin başındaki diğer gelecek projeksiyonlarının aksine, Webster'ın bu tahmini hedefe oldukça yakın görünüyor.