1984'te Apple bilgisayar ile kırılan telefon!

1984'te telefon hatlarını zevk için kıran Apple çalışanının hikayesini, Steve Wozniak'tan dinleyin!

Apple II ile kırılan telefon!

Kişisel bilgisayarların ilk günleri, otomatik telefon sistemlerini kırmaya ve ücretsiz aramalara ulaşmaya yönelik çalışmalarla dolu. O dönemde bunu yapmanın bir yolu, özel bir kod tuşlayarak ücretsiz telefon aramaları için geçiş hakkı almaktan geçiyordu. İnsan gücüyle yapılması zor bir iş olsa da Apple II bilgisayarının ortaya çıkmasıyla birlikte Apple çalışanı John Draper, bu işi bir bilgisayar yardımıyla çok daha hızlı ve kolay yapabileceğini fark etti.

Telefon sistemlerinin nasıl aşıldığını merak ediyorsanız, aşağıda Infoworld'ün 1 Ekim 1984 tarihli sayısından alınmış, Steve Wozinak'ın anlatımını okuyun...

Apple'ın ilk çalışanlarından olan John Draper, bizim için telefon panosu üretmekle sorumluydu. Modemden çok daha fazlasını sunan bu pano, dokunma tonları veya çevirme sinyali gönderebildiği gibi, programlanabilir tonlar gönderebiliyor, belirli sesleri dinleyebiliyor ve fazlasını yapabiliyordu.

Draper bir noktada şirketler tarafından giden ve gelen ücretsiz 800 hatlarını kırmaya kafayı taktı. Şirket yöneticileri, 800 hattını arayıp dört haneli bir kod girer; böylece dışarı çıkan 800 hattına ulaşırlar. Buradan istedikleri yeri ücretsiz olarak çevirebilirler. Sistemin tek koruması, dört haneli koddur.

On bin kodu tek tek elle denemek elbette uzun sürerdi. Draper bunun için yeni bir telefon panosu tasarladı; zaten WATS uzatıcılarına sahip birkaç firmayı da biliyordu. Apple'ı (bilgisayar) kendi 800 numarasını arayıp, otomatik olarak WATS uzatıcısına ulaşıp, dört haneli kodu girip, başarılı olup olmayacağını kontrol edecek biçimde programladı. Pano, telefon hattındaki tüm tonları dinleyerek karşıdaki telefonun ne zaman çaldığını, ne zaman WATS uzatıcısına ulaşıldığını vs. algılayabiliyordu.

1984'te Apple bilgisayar ile kırılan telefon!
Telefon sistemlerini kırmasıyla ünlü John Draper

Apple'ın numarayı çevirip, dört haneli kodu deneyip yeni bir koda geçmesi yaklaşık on saniye sürüyordu. Makine her seferinde baştan başlıyor ve yeni bir denemede bulunuyordu. Yani bir sonraki sayıyı deniyordu. Pano, bir gecede yaklaşık beş bin arama yapabiliyordu; bu süre bir WATS uzatıcısını kırmak için gereken ortalama süreydi. Draper, gecede ortalama bir WATS ile yaklaşık yirmi WATS uzatıcısını kırmayı başardı.

Draper'ın o sırada yaşadığı şehir olan Mountain View, Kaliforniya, telefon sisteminin nasıl çalıştığını gösteren bir dizin tutuyordu. Veriler, şehirden yapılan aramaların yüzde 30'unun hedefine ulaşmadığını gösteriyordu. Draper'in WATS uzatıcılarını kırdığı ay bu oran, yüzde 80'e sıçradı! Draper bu ay, nüfusu altmış binin üzerindeki Mountain View'dan giden aramaların yüzde 50'sinden fazlasını yapmıştı.

Okuyucu Yorumları