2018'in En Kötü Parolaları Şaşırtmadı

2018'de kullanılan en kötü parolaların listesi, şaşırtmadı!

İşte 2018'in en kötü parolaları!

2018'in en popüler "kullanışsız parola"ları ortaya çıkarıldı. Bu parolaları asla kullanmamanız ve çevrenizdeki insanları da bu parolaları kullanmamaları konusunda uyarmanız gerektiğini hatırlatmak gerekiyor zira bu parolalar yaygın olmalarının yanı sıra o kadar zayıflar ki, altı yaşında bir çocuğun dahi bu parolaları kırmakta zorlanmayacağını söylemek o kadar da büyük bir abartı olmayacaktır.

İşte 2018'in en kötü 10 parolası:

  1. 123456
  2. password
  3. 123456789
  4. 12345678
  5. 12345
  6. 111111
  7. 1234567
  8. sunshine
  9. qwerty
  10. iloveyou

Tüm bu korkunç parolalar, önceki senelerde sunulan listelerdeki parolalarla büyük benzerlikler taşıyor. "Password" veya "qwerty" gibi oldukça belirli kombinasyonların yanı sıra "123456" veya "111111" gibi hatırlaması kolay ancak kırması daha da kolay olan şifreler de en kötü 10 parola listesine girmeyi başardı. Bu da gösteriyor ki birçok insan, bu tercihleri için her sene dalga geçilse de oldukça zayıf olan parolalarını değiştirmeyi akıllarından dahi geçirmiyor. Bu durum ise akıllara kendi iPhone'unda bulunan FaceID teknolojisi yerine oldukça kolay bir şekilde tahmin edilebilecek bir şifre kombinasyonu kullanmayı tercih eden Kanye West'i getiriyor:

Listenin daha alt sıralarında bulunan parolalar da ilginç tercihleri ortaya koyuyor. #67'de "maverick" (Top Gun) bulunurken #60'da ise "starwars" ve #45'te ise "solo" (Han Solo'ya istinaden) bulunuyor. #39'da "harley" (DC Comics'e ait bir karakter olan Harley Quinn) bulunurken #23'te ise "donald" yer alıyor. Bu noktada kötü parolaları bazı kurgu karakterlerinin ve siyaset gündeminin belirlediği gerçeğinden de bahsetmek mümkün oluyor. #23'te bulunan kötü parola örneği, ABD Başkanı Donald Trump'tan esinlenilerek güvenilen bir şifre olabileceği gibi Donald Duck, Donald Glover veya Donald Sutherland'e de işaret ediyor olabilir fakat tüm bu diğer ihtimaller şu aralar Donald Trump kadar popüler değil.

Bu en kötü parolalar listesini ortaya çıkaran SplashData, SplashID isimli parola yöneticisinin sahibi. Bu parolalar çoğunlukla büyük firmalara ait veri sızıntılarından elde edilen parolaların arasından çıkıyor ve bu da bu parolaların kullanışsız olmasına rağmen popülerliğini bu yıl da sürdürdüğünü gözler önüne seriyor.

Bir parola yöneticisi kullanmıyorsanız dahi onlar hakkında daha fazla şey öğrenmenin gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Buradan bazı popüler parola yönetimi araçlarını inceleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları