2025'te satılacak PC'lerin neredeyse yarısı, yapay zekalı olacak

Yapay zeka özellikli bilgisayarlar, yani AI PC'ler, emin adımlarla geliyor. Yeni bir piyasa analizine göre 2025'te tüm sevkiyatların yaklaşık yarısını AI PC'ler oluşturacak.

2025'te satılacak PC'lerin neredeyse yarısı, yapay zekalı olacak

Analiz şirketi Canalys, 2024 yılında PC sevkiyatlarının %18’ini oluşturması beklenen yapay zeka özellikli bilgisayarların (AI PC), 2025’te pastanın %40’ını oluşturacağını tahmin ediyor. Bu yıl 48 milyon sevkiyat olması beklenirken, 2025’te bu sayı 100 milyonu geçebilir.

Canalys’in bir diğer tahmini ise 2028’de 205 milyon yapay zeka özellikli bilgisayarın sevk edilebileceğini öneriyor. Bu, 2024 ile 2028 arasında etkileyici bir %44’lük yıllık bileşik büyüme oranı anlamına geliyor.

Canalys, yapay zeka özellikli bilgisayarlardan bahsederken, bulut hizmetlerine güvenmek yerine yapay zeka iş yüklerini cihaz üzerinde gerçekleştirebilen Sinir İşleme Birimleri (NPU’lar) gibi özel yapay zeka hızlandırıcılarına sahip bilgisayarlardan bahsediyor.

Konu hakkında yorum yapan Canalys Baş Analisti Ishan Dutt, “Yapay zeka hızlandırıcı silikonların kişisel bilgisayarlarda daha geniş çapta kullanılabilir olması dönüştürücü bir etki yaratacak ve 2025’in sonuna kadar 150 milyonun üzerinde yapay zeka özellikli bilgisayarın piyasaya sürülmesine yol açacak” dedi ve devam etti: “Özel cihaz içi yapay zeka yeteneklerine sahip bilgisayarlar, yeni ve gelişmiş kullanıcı deneyimlerine imkan tanıyacak, üretkenlik kazanımlarını artıracak ve cihazları geniş ölçekte kişiselleştirecek, aynı zamanda daha iyi güç verimliliği, daha güçlü güvenlik ve yapay zeka iş yüklerini çalıştırmayla ilgili maliyetleri azaltacak. Bu yeni bilgisayar kategorisi, hem yazılım geliştiricilere hem de donanım satıcılarına tüketici, ticari ve eğitim senaryolarında yenilik yapma ve müşterilere ilgi çekici kullanım senaryoları sunma konusunda yeni sınırlar açıyor.”

Fiyat artışı da yolda

Yapay zeka özellikli bilgisayarların %10-15 oranında fiyat artışı getirmesi de bekleniyor. 2025’in sonuna kadar fiyatı 800 ABD Doları veya üzeri olan bilgisayarların yarısından fazlası bu yapay zeka özellikleriyle birlikte sunulacak. 2028 yılına gelirken ise bu pay %80’in üzerine çıkacak.

Cihaz üzerinde yerleşik yapay zeka işlevselliği için henüz erken ancak bu çiplerin belgeleri özetlemek, ekran görüntüleri üzerindeki metni tanımak, görsel oluşturmaya yardımcı olmak ve daha fazlası için kullanılabileceği tahmin edilebilir. Bilgisayarların yapay zeka yetenekleri, yakın gelecekte RAM ve disk alanı gibi müşterilerin dikkat edeceği bir özellik olacak gibi görünüyor.