3 boyutlu yazıcılardan bir "mucize" daha!

Bilim insanları, bugünkü 3 boyutlu yazıcı teknolojisinde büyük bir adım daha attı!

3D yazıcıdan yeni "mucize"

Massachusetts Institute of Technology'den bir grup araştırmacı, uzun denemeler sonrasında robotları 3 boyutlu baskıyla bir defada üretmenin yeni bir yolunu buldu. Araştırmacıların keşfi, "yazdırılabilen hidrolik" adı verilen, sıvıyla dolu pompalar üretmekten geçiyor.

MIT'in Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı direktörü Daniella Rus'a göre bu yeni teknik, "işlevsel makinelerin hızlı fabrikasyonuna doğru atılmış bir adım" niteliğinde. Rus, 3 boyutlu baskının ardından tüm yapmamız gerekenin bir motor ve pil bağlamak olduğunu, bunun ardından robotun yürümeye başladığını söylüyor.

Kullanılan teknikte 3 boyutlu yazıcı, maddeyi insan saçından ince bir yapıda bırakıyor. Yapısal alanlarda fotopolimer, UV ışığı yoluyla sertleştirilirken sıvı alanlarda fotopolimere dokunulmuyor. Takım, sıvı ve katı maddeleri farklı şekillerde karıştırıp birçok deneme yaptıktan sonra robotu bir defada "yazdırmanın" yolunu bulmuş görünüyor.

Takım, yeni yöntemin çalıştığını göstermek için 12 hidrolik pompayla hareket eden altı ayaklı bir robot böcek ortaya çıkarmış. Robotun üretiminin ise 22 saat sürdüğü söyleniyor. Teknoloji henüz ilk günlerinde ve geliştirildiğinde, doğal afet gibi acil durumlarda çok işe yarayabilir.

Okuyucu Yorumları