Sabit diskler 30 TB alanı aşmaya hazırlanıyor: Dev sabit diskler için kapı aralandı!

30 TB’tan daha büyük kapasiteli sabit diskler beklenenden çok daha erken bir zamanda bilgisayarlarımıza girebilir.

30 TB'ı aşan dev sabit diskler için kapı aralandı

Sabit disk sürücülerinin kapasitesinin artması, daha fazla veri ihtiyacını karşılama açısından bir hayli önemli. Geçtiğimiz günlerde Western Digital’in 22 TB ve 26 TB’lık Ultrastar disklerini tanıtması, bir süredir beklediğimiz 30 TB’lık disklere göz kırpmamızı sağlarken, gelen yeni açıklamalar, disk kapasitenin çok yakın zaman içinde 30 TB’ın da üzerine çıkacağına işaret ediyor.

Japonya’da Showa Denko isimli bir şirket tarafından geliştirilen disk plakalarının, 2023 yılının sonuna kadar totalde 30 TB’dan daha fazla depolama kapasitesine sahip disk plakaları geliştireceği haberi heyecan yaratırken, şirket şimdilerde Western Digital tarafından duyurulan yeni 26 TB kapasiteli Ultrastar DC HC670 UltraSMR sabit disk sürücülerine ait plakaların sevkiyatlarına başlamış durumda.

İlk 30 TB’lık diski hangi markadan görürüz şimdilik belli değil. Ancak Western Digital’in bu alandaki liderliğini kaptırmak gibi bir beklentisi olduğunu sanmıyoruz. Öte yandan önemli disk geliştiricilerinden Seagate’in, Eylül 2021 yılından bu yana 30 TB planı hakkında bir adım atmaması da havlu attığı anlamına gelmesin. Zira şirketin kayıt teknolojisini değiştirme planları var ve 2025 yılı için ilk 50 TB HDD’yi piyasaya sürme hedefi bulunuyor.