411 gün boyunca her testte pozitif sonuç alan COVID-19 hastasının hikayesi

Süper hedefli tedavi kullanılarak, 411 gün boyunca COVID-19 hastalığı geçmeyen hastanın sağlığına kavuşması sağlandı.

411 gün boyunca COVID olan hastanın hikayesi

Bir böbrek naklinden sonra bağışıklık sistemi zayıflamış olan 59 yaşında bir erkek, 2020 aralık ayında COVID pozitif çıkmıştı. Düzenli olarak yapılan testlerde, 2022 ocak ayına kadar sürekli pozitif olarak gözlemlendi. Bu arada üç doz aşı almış olmasına rağmen durumunda bir değişiklik olmadı. Ve ancak 411 günün sonunda negatif test verebildi ve bilim insanları, bunun nasıl olabileceğini şimdi açıkladılar.

Virüsün ayrıntılı bir genetik analizi, adamın 2020'nin sonraki aylarında İngiltere’de görülen erken bir varyantla enfekte olduğunu gösterdi. Virüs bulaştıktan sonra da birden fazla mutasyona uğramıştı.

Doktorları bu bilgiyi kullanarak, belirli tedavileri etkisiz hale getiren mutasyonlar buldu ve daha sonra daha etkili olduğunu kanıtlayacak farklı seçenekleri seçebildiler. Hastaya casirivimab/imdevimab adı verilen bir kombinasyon monoklonal antikor tedavisi verildi. Bu tedavi artık yaygın olarak kullanılmıyor, zira yeni varyantlara karşı etkisiz, ancak hastaya daha önceki bir varyant bulaştığı için başarılı olduğu kanıtlanmıştı.

Hastanede dördüncü kalışında işler daha da kötüye gitti ve hasta solunum cihazına bağlandı. Doktorlar en kötüsünden korktular, ancak son bir denemede virüsü analiz ettiler ve ona daha önce olmayan bir kombinasyon verdiler: Paxlovid ve remdesivir.

Ve verilen bu son ilaç işe yaradı. Viral yükü düştü ve sonunda fazladan oksijene ihtiyacı kalmadı. Haftalar sonra hastaneden taburcu edildi ve şimdi sağlığı iyi durumda.

Dr. Snell yaptığı açıklamada, “Bu vaka, iki antiviralin kullanılmasının, bağışıklık sistemi zayıflamış ve kalıcı olarak enfekte olanlarda ortaya çıkabilecek kronik COVID-19'u başarılı bir şekilde tedavi edebileceğini gösteriyor” dedi ve devam etti: “Bu özellikle COVID varyantlarının daha önce virüsü nötralize etmek için kullanılan antikor tedavilerine dirençli hale geldiği durumlarda çaresiz olmadığımızı göstermesi açısından önemli. Kalıcı SARS-CoV-2 enfeksiyonu için en iyi tedavileri doğrulamak için acilen daha fazla kanıta ihtiyaç var.

Yeni vaka çalışması bu hafta Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.