5 sene içinde PC'ler koklamaya başlayacak

Bugün kullandığımız sıkıcı PC'leri unutun; çok yakında sizi "koklayan" PC'lerle tanışabilirsiniz...

"Koklayan" PC'lere hazırlanın

Her sene teknolojinin geleceğini tahmin eden IBM'in yeni "5 in 5" listesi, bu sene 5 duyumuza odaklanıyor. IBM'e göre 5 sene içinde akıllı ceplerimiz yoluyla uzaktaki nesnelere dokunup, onları hissetmeye başlayacağız. Dahası da var.

"Henüz Tupac Shakur'a 'çak bir beşlik' diyemeyeceğiz, ancak telefonlar yakın bir zamanda alan titreşimleri verebilecek. Ekrandan sadece birkaç milimetre uzaklıkta. Bu titreşimler yumuşak olacaklar. Telefonunuz elinizde titremeyecek ama farkedilir bir his verecek. Bir telefon veya tabletle gelinlik aldığınızı, saten elbiseyi, üzerindeki boncukları ve düğmeleri veya duvaktaki danteli hissedebildiğinizi düşünün."

Bunun yanında IBM'e göre PC'ler birkaç sene içinde görsellerdeki bir takım örüntüleri algılayabilecek. Örneğin bir kişinin fotoğraflarına bakarak cilt kanserine dönüşebilecek işaretler arayacak.

IBM, akıllı ceplerin duymayı kolaylaştıracak teknolojilerle donatılacağını da tahmin ediyor. Son olarak IBM, PC'lerin oda kokusunu da algılayabilecek şekilde tasarlanabileceğini söylüyor. Bu sayede örneğin hijyen konusundaki bir sorun, insan burnuna gelmeden önce fark edilebilecek. Bunun dışında anlaşılan o ki PC'mizden "bugün pek de güzel kokmuyorsun" gibi kelimeler duymaya hazırlıklı olmamız gerekecek.

IBM'in koku algılamayla ilgili tahminlerini ve bu teknolojinin kullanılabileceği alanları videomuzda izleyebilirsiniz!

Okuyucu Yorumları