50 milyon bilgisayar "hassasiyet" mağduru

Atmaya kıyamadığımız bilgisayarlarımız, bazı illerimizde aile nüfusumuzu bile katlıyor!

PC'ler hane sayısını katladı!

Birçok konuda olduğu gibi eski ürünlere karşı da hassas bir yapısı olan Türk insanı, hiç kullanmamasına rağmen bir türlü vazgeçemediği yaklaşık 50 milyon adet bilgisayarı evinde saklıyor. Yılda 3.5 milyon adet bilgisayar satışının yapıldığı Türkiye'de, her evde ortalama 2 adet bilgisayar bulunuyor. Her yıl ortalama yüzde 10 büyüme sergileyen bilgisayar pazarına karşılık, bazı illerde evlerdeki bilgisayar sayısının hane halkını ikiye katladığını açıklayan Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, "Türkiye öyle bir noktaya geldi ki; evimizde bozuk veya oldukça eski olduğu halde atmaya kıyamadığımız PC, Laptop, Desktop gibi yaklaşık 50 milyon bilgisayar mevcut. Türkiye adeta bilgisayar cenneti. Satın alınan bilgisayarların kullanım süresinin 3 yıldan 1 yıla düştü" dedi. İnsanların hızlı değişen teknolojiler karşısında kayıtsız kalamadıklarını da belirten Halit Zaim, bu nedenle alınan bilgisayarların neredeyse yılda bir yenilenmek durumunda kalındığına dikkat çekti.

Dünya'da 76.3 milyon, Türkiye'de 3.5 milyon adet satış

International Data Corporation (IDC) rakamlarına göre Dünya genelinde toplam 76.3 milyon adet bilgisayar satışı gerçekleştirildiğine dikkat çeken Halit Zaim, Türkiye'de ise bu rakamın 4 milyon adet civarında olduğunu bildirdi. Halit Zaim, her ne kadar bilgisayar satışlarında yüzde 3 civarı bir gerileme gözlense de, Türkiye'de önümüzdeki 5 yıl içerisinde satış rakamının 7 milyon adetlere ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, "Türkiye'de 2004'te her 100 evden 11'inde bilgisayar varken, şu anda bu rakam 59'a çıkmış durumda. Artış devam edecek" dedi.

Tablet satışları yüzde 142.4 artış gösterdi

Tablet satışları yüzde 142.4 artış gösterdi

Tablet satışları % 142.4 artış gösterdi

PC'lere alternatif olarak geliştirilen Tablet PC'lerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yoğun ilgi olduğuna dikkat çeken Halit Zaim, "Tablet sektörü 2012 yılında 2011'e göre yüzde 153 büyüme kaydetmiş durumda. Bu yılın ilk üç aylık verilerine göre tablet PC satışı yüzde 142.4 oranında artış gösterdi. Bunun yanı sıra pazardaki toplam Tablet PC marka sayısı 50'yi aştı. IDC verilerine baktığımızda ise; 2013'ün ilk çeyreğinde toplam 49.2 milyon adet Tablet PC satıldığını görebiliyoruz" dedi.

Bilgisayarların ömrü 'Şok Sensörü'ne bağlı

Bilgisayarların kullanım süresinin 3 yıldan 1 yıla düştüğüne dikkat çeken Halit Zaim, satın alınan bilgisayarların uzun ömürlü kullanımı için dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. Halit Zaim, "PC veya mobil ürün seçerken işlem gücü, bellek kapasitesi ve sabit disk alanları oldukça önemli. Bunlara ek olarak, özellikle mobil ürünlerin magnezyum gibi dayanıklı materyallerden üretilmiş olmasına dikkat edilmeli. Mobil ürünlerde ayrıca sabit disk koruma İşlevi gören 'Şok Sensör'ün olması ve ürünün sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı klavye özelliklerinin bulunmasına dikkat edilmeli. Bu hususları göz ardı etmeden satın alınan bilgisayarların kullanım süresi uzun oluyor" diye konuştu.

Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar

- Ürün seçerken genel olarak işlemci gücü, bellek kapasitesi ve sabit disk alanlarına dikkat edilmeli

- Mobil ürünlerde ise yukarıdakilere ek olarak ürünün Magnezyum gibi dayanıklı materyallerden üretilmiş olmasına dikkat edilmeli

- Mobil ürünlerde sabit disk koruma işlevi gören 'Şok Sensör'ün olmasına dikkat edilmeli

- Mobil ürünlerde sıvı dökülmelerine karsı dayanıklı klavye bulunmasına dikkat edilmeli

Okuyucu Yorumları