5G neden halen hayatımıza tam anlamıyla giremedi? 5G'nin yaygınlaşmasını önleyen sebepler neler?

İlk 5G destekli akıllı telefonun Avrupa’da piyasaya çıkmasının üzerinden 3 yıl geçti. Ama 5G hala kendini kanıtlamış değil. Peki ama bunun altında yatan sebepler neler olabilir?

5G neden halen hayatımıza tam anlamıyla giremedi?

5G, artık uzun diyebileceğimiz bir süredir bazı Dünya ülkesinde kullanımda. Avrupa’da piyasaya sürülen ilk 5G telefonun üzerinden de 3 yıl geçmiş durumda. Ancak genele baktığımızda 5G'nin henüz kendini kanıtlayabilmiş olmadığı açık.

İlk olarak kendi ülkemize baktığımızda, hala 5G’nin olmadığını görüyoruz. Bizim gibi pek çok ülkede daha 5G henüz yok. Buna karşın piyasaya çıkan hemen her telefonda 5G özelliğinin olduğunu görüyoruz ve üreticiler de bu özelliğin cihazlarında bulunduğunu vurgulamak adına telefonun modelinin yanına “5G” ibaresi koyuyorlar. Ancak bu bizim ne zaman işimize yarayacak?

5G’nin ülkemize ne zaman geleceği halen meçhul. Yeni mobil iletişim yönteminin global çapta kullanımda olmasının da öyle... 5G’nin mobil teknoloji için bir devrim olması bekleniyordu, fakat yıllardır süren COVID ve beraberinde gelen çeşitli krizlerin bunun önünde set olduğu da açık. Pandeminin 5G üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu söyleyen uzmanlar, bu süreçte eve kapanmış olan insanların 5G’ye ihtiyaç duymaları için bir sebep kalmadığının da altını çiziyorlar. Dolayısı ile 5G’ye olan rağbet ve beklentiler de düşmüş durumda. Zira 5G, mobil ortamlar ve dolaşımda olan insanlar için hayatı kolaylaştırıcı bir teknoloji olacaktı, evde oturanlar ve uzaktan çalışanlar için değil.

Peki, sizce 5G ne kadar gerekli? 5G’nin ülkemizde kullanıma sunulmasını bekliyor musunuz, kullandığınız telefonda 5G desteği var mı ve 5G hakkındaki düşünceleriniz neler? Cevaplarınızı aşağıda yorumlarda bekliyoruz.