92 yaşında "kahraman" korsan!

Bu adam tam 92 yaşında ve 300.000 adet korsan film DVD'si bastı... Ama kimse onu dava etmeyebilir...

92 yaşında "kahraman" korsan!

New York Times, çok farklı bir korsan haberi ile karşımıza çıktı... Amerika'nın Long Island eyaletinde yaşayan ve İkinci Dünya Savaşın'da cephede savaşmış olan 92 yaşındaki Hyman Strachman tam tamına 300.000 adet DVD'yi tek başına kopyaladı. Aynı zamanda, yaşayan ve bu kadar çok kopya üreten şahıs korsanlığı konusunda birinci sıraya çıkan Strachman, kopyaladığı her disk'i Irak ve Afganistan'da bulunan Amerikan askerlerine yolluyor.

Bu disklerden yararlanan herkes onu tanımıyor ama bilinen ismi "Big Hy" ve herkes kendisinin haftada harcadığı 60 saatlik disk kopyalama maratonu yüzünden ona minnettar. Strachman'nin askerlere yolladığı filmlerden birçoğuysa ilk gösterimleriyle neredeyse aynı anda oluyor. Bu filmler arasındaysa; "Transformers", "The Hangover", "Gran Torino", "The Artist", "The King's Speech" gibi filmler bulunuyor. Bu durumdan mutluluk duyan bazı askerlerse Big Hy'a içerisinde kimi zaman resimler de bulunan mektuplar yazarak ellerinden geldiğince teşekkür ediyorlar.

Strachman'nin kopyaladığı disklerse, ne dükkanlardan alınmış orijinal disklerden ne de BitTorrent gibi kaynaklardan indirilmiş filmlerden oluşuyor. Kendisi daha çok evinin yakınlarında bulunan "tezgah altı" bir dükkandan alış veriş yapıyor ve bu diskleri evde boş CD ve DVD'ler üzerine çekiyor. Nitekim satın aldığı filmler ya sinema salonlarında çekilmiş yasa dışı kopya ürünler ya da özel göster yayınları.

Peki 92 yaşındaki bu adam için dava açılacak mı? Haberimizin ikinci sayfasında...

92 yaşındaki "kahramana" ne olacak?

92 yaşındaki

Başlangıçta, her seferinde sadece bir tane kopya üretebilen Strachman, sonradan 400 dolar karşılığında satın aldığı profesyonel çoğaltıcı sayesinde aynı anda yedi tane kopya yapabilmeye başlamış. Üretilen kopyalarsa standart posta kutuları ile birliklerin başında bulunan rütbeli askerlere yollanmış...

Bütün bu olaylar üzerine "Motion Picture Association of America"nın sözcüsü, olayın kendileri için önemini şu şekilde açıkladı; "Ürettiğimiz eğlence ürünlerinin evlerinden çok uzakta görev başında olanlara mutluluk getirdiğini bilmekten dolayı çok mutluyuz."

Strachmen ise kopyaladığı filmlerden bir tanesini bile kendisi için saklamıyor, aksine kopyalama işi bittiğinde elindeki orijinal filmleri bile yok ediyor.

Şimdi gözler, dev şirketlerin, 92 yaşındaki bu "kahraman" hakkında yasal işlem yapıp yapmayacağına çevrilmiş durumda...

Okuyucu Yorumları