Elon Musk'ın ABD hükümetinden beklediği iyi haber, Avrupa Birliği'nden gelebilir

Elon Musk her ne kadar Ukrayna ve Starlink konusunda ABD hükümetine seslense de, beklediği iyi haber ABD yerine Avrupa Birliği'nden gelebilir.

Elon Musk'ın beklediği iyi haber, Avrupa Birliği'nden gelebilir

Elon Musk'ın şirketi SpaceX, geçtiğimiz günlerde Pentagon'dan Starlink'in Ukrayna'daki uydu hizmetlerini finanse etmesini istemişti. Hemen ardından Musk, bu kez de zarar etseler bile hizmeti sunmaya devam edeceklerini tweet'lemişti.

Ama gelen haberlere bakılırsa, Avrupa Birliği Starlink için ödeme yapmayı düşünüyor. AB, SpaceX'in hizmetleri aniden kesebileceğinden ve bunun Ukrayna ordusu için savaş zamanı iletişimini etkileyeceğinden korkuyor. Başka bir deyişle, Elon Musk'a çok da fazla güveniyor gibi görünmüyor.

AB'nin baş diplomatı Josep Borrell Pazartesi günü düzenlenen AB toplantısında bu konuyu gündeme getirdi. Konu hakkındaki görüşmeler henüz erken bir aşamada.

Elon Musk, Ukrayna'nın Starlink operasyonlarının SpaceX'e şimdiden 80 milyon dolara mal olduğunu ve bunun bu yılın sonuna kadar 100 milyon doları aşacağını açıklamıştı. Ayrıca ünlü milyarder, Ukrayna'ya gönderilen 25.300 terminalden sadece 10.630'unun hizmet için ödeme yaptığını tweet'ledi.

Bir AB yetkilisi Financial Times ile yaptığı konuşmada, "Şimdilik Musk bedeli ödediği için mutlu olmalıyız. Ancak temkinli de olmamız gerekiyor. Ukraynalılar, her şeye rağmen interneti keseceğinden çok endişeliler" dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise, Politico'ya, Ukrayna'nın internet erişiminin, bir gün uyanıp, “Artık içimden böyle gelmiyor ve artık yeter” diyebilecek tek bir "süper güçlü" kişinin eline bırakılmaması gerektiğini söylüyor.

Resmi bir sözleşme, SpaceX'i Ukrayna'da hizmet sağlamakla yükümlü kılacaktır. Ayrıca tartışmalar, Kiev'in son haftalarda cephe hattında Starlink cihazlarının kesintiye uğradığını bildirdiği bir sırada geldiğini de hatırlamakta yarar var.

AB, alternatif uydu bağlantı seçeneklerini de araştırıyor. Pentagon da, hizmetleri finanse etmek için SpaceX ile görüştüğünü ve diğer alternatifleri araştırdığını açıkladı.