Elon Musk, Ukrayna’ya sağladığı Starlink hizmeti hakkındaki yeni kararını açıkladı

Elon Musk, geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya sonsuza kadar ücretsiz Starlink hizmeti sunamayacağını açıklamış ve yine manşetlere taşınmıştı. Şimdiyse bu konudaki kararını değiştirmiş gibi görünüyor.

Elon Musk’tan bir Ukrayna açıklaması daha

SpaceX CEO'su Elon Musk, Twitter'da şirketin para kaybetmesi anlamına gelse bile Ukrayna’ya "ücretsiz" uydu internet hizmeti sunmaya devam edeceğini söyleyerek gönderilen Starlink terminallerine fon sağlamayı durdurma kararını geri çekti.

Musk, Twitter'da "Starlink hala para kaybediyor ve diğer şirketler milyarlarca dolar vergi avantajı alıyor. Yine de biz, Ukrayna hükümetini ücretsiz olarak finanse etmeye devam edeceğiz" yazdı.

Geçtiğimiz hafta, SpaceX'in ABD hükümetine Ukrayna'ya gönderilen terminaller ve mevcut internet hizmetleri için ödeme yapıp yapamayacağını sorduğu bildirilmişti. Bu harcamaların 2022'nin sonunda yaklaşık 124 milyon dolar ve önümüzdeki 12 ay boyunca yaklaşık 380 milyon dolar olabileceği tahmin ediliyor. Musk da, Twitter'da Starlink'in Ukrayna'daki hizmetleri "süresiz olarak" finanse edemeyeceğini yazmış ve başka bir tweet'te Starlink'in hizmetlerini sürdürmek için ayda yaklaşık 20 milyon dolar kaybettiğini belirtmişti.

Musk, Starlink'in Ukrayna'ya yardımcı olmak için yaklaşık 25.000 terminal gönderdiğini söyledi.

Musk, her ne kadar Ukrayna’ya yardım ediyor olsa da, Twitter takipçilerine Ukrayna'nın Kırım ve diğer ilhak edilmiş bölgeleri teslim ederek Rusya ile “barış” sağlayıp sağlamaması gerektiği konusundaki anketin ardından ateş altında kalmıştı. Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov daha sonra Musk'ın "Ukrayna'yı destekleyen dünyanın en iyi özel bağışçıları arasında yer aldığını" ve "Starlink’in kritik altyapılarının önemli bir unsuru olduğunu" tweet’lemişti.