ABD, Çin hükümetini "trollemek" için sahte sosyal medya hesaplarını kullanıyor

Yeni bir iddiaya göre CIA, 2019 yılında başlattığı bir operasyon ile Çin hükümeti hakkındaki olumsuz haberleri yayarak yetkilileri hükümete karşı kışkırtmaya çalışıyor. Üstelik bunu, sahte sosyal medya hesaplarını kullanarak yapıyor.

ABD, Çin hükümetini "trollemek" için sahte sosyal medya hesaplarını kullanıyor

ABD'nin istihbarat teşkilatı CIA'in, Çinli yetkilileri "trollemek" ve sızdırılan istihbarat ve sosyal medyadaki olumsuz haberler üzerinden kamuoyunu kendilerine karşı kışkırtmak için gizli bir operasyon başlattığı iddia edildi.

Reuters'in haberine göre operasyon 2019 yılında başladı. Operasyonun amacı ise Xi Jinping hükümeti içinde paranoya yaratmaktı. Reuters, CIA ajanlarının sahte sosyal medya hesapları açarak Komünist Parti üyelerinin yasadışı yollardan elde ettikleri serveti ülke dışında sakladıkları gibi söylentiler yaydıklarını iddia ediyor.

CIA'in, programın hala yürürlükte olup olmadığını soran Reuters'e cevap vermeyi reddettiği söyleniyor. Reuters, dönemin ABD başkanı Donald Trump tarafından yetkilendirilen operasyonun Çin dışında da faaliyet gösterdiğini ve Güneydoğu Asya, Afrika ve Güney Pasifik'te kamuoyunu etkilemek için sosyal medyayı kullandığını açıkça söylüyor. Çin'in altyapı projeleri için hibe ve kredi veren Belt and Road girişimi, bu bölgelerde faaliyet gösteriyor. Bu girişimin de CIA programının hedeflerinden biri olduğu belirtiliyor.

Devlet aktörlerinin sosyal medya destekli propagandası yeni bir şey olmasa da haberler daha çok ABD'yi hedef alan diğer ülkelerle ilgili. Rusya birçok kez ABD'de kamuoyunu etkilemek için sahte hesaplar ve trol hesaplar oluşturmakla suçlanmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski bir müttefiki geçen yıl ABD seçimlerine müdahale etmek için bir trol ağı kurduğunu itiraf etmişti.

Aynı yıl Rolling Stone, Çin merkezli bir ağın Avrupalı sosyal medya kullanıcılarına sahte hikayeler aktaran sahte bir aşırı sağcı yayın oluşturduğunu yazdı. Bu arada, TikTok'u yasaklama arayışındaki Amerikalı politikacılar, Çin hükümetinin sosyal medya platformunu kullanıcıları gözetlemek ya da etkilemek için kullanabileceğini iddia ediyor.

Kısacası herkes, birbirinin arkasından iş çeviriyor ve bu arada birbirlerini suçlamayı ihmal etmiyor. En azından bu yaşananlar, bize durumun böyle olduğunu söylüyor...