ABD hükümeti, bazı YouTube videolarını kimlerin izlediğini bilmek istiyor

YouTube'da bir videoyu seyrettiğiniz için kapınızda polis belirse ve savcının sizi ifadeye çağırdığını öğrenseniz ne düşünürsünüz? ABD savcılığı tam olarak bu senaryonun gerçek olması için Google'a baskı yapıyor ve YouTube izleyicilerinin gerçek kimliklerini soruyor.

ABD hükümeti, bazı YouTube videolarını kimlerin izlediğini bilmek istiyor

ABD, Google'dan medyaya sızan bazı belgelerin içeriği ile çalkalanıyor. Buna göre, ABD savcılığı, Google'dan 1-8 Ocak 2023 tarihleri arasında belirli YouTube videolarını izleyen hesapların adlarını, adreslerini, telefon numaralarını ve kullanıcı etkinliklerini istedi.

Bir hesapta oturum açmamışken bu videoları izleyen kişiler de güvende değildi, çünkü hükümet IP adreslerini de istedi. Müfettişlerin Google'dan bu bilgileri, internette "elonmuskwhm" adını kullanan birine yönelik bir soruşturmanın parçası olarak vermesini istedikleri bildirildi.

Yetkililer, elonmuskwhm'in nakit karşılığında bitcoin sattığından ve dolayısıyla kara para aklama yasalarını çiğnediğinden ve lisanssız bir para aktarma işi yürüttüğünden şüpheleniyor. Gizli güvenlik ajanlarının şüpheliye Ocak ayı başlarında yaptıkları görüşmelerde dronlar ve artırılmış gerçeklik yazılımı aracılığıyla haritalama için YouTube eğitimlerinin videolarına, şüphelinin bağlantılar sakladığı anlaşıldı. Ancak bu videolar özel değildi ve toplu olarak 30.000'den fazla kez izlenmişti; bu da hükümetin Google'dan çok sayıda kullanıcı hakkında özel bilgi istediği anlamına geliyordu.

Yetkililerin şirkete "Bu kayıtların, failler hakkında kimlik bilgileri sağlamak da dahil olmak üzere, devam etmekte olan bir ceza soruşturmasıyla ilgili ve önemli olacağına inanmak için nedenler var" dediği bildirildi.

Üstelik, mahkeme de bu "arama emrini" onayladı ancak Google'dan bunu gizli tutmasını istedi. Google'ın yetkililerin istediği verileri teslim edip etmediği belli değil. Ancak ortada bir mahkeme emri varsa, eli mahkum bu bilgileri vermek zorunda olduğunu herkes biliyor.

Bir başka olayda, yetkililer şirketten sekiz YouTube canlı yayınını "görüntüleyen ve/veya etkileşimde bulunan" hesapların bir listesini istedi. Polisler, bir çöp tenekesinin içine patlayıcı yerleştirildiği ihbarı üzerine bir bölgede arama yaparken bir yayın aracılığıyla izlendiklerini öğrendikten sonra bu bilgileri talep etti. Bu canlı yayınlardan biri 130.000'den fazla abonesi olan bir kanal tarafından yayınlanmıştı.

Bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada şirketin kullanıcılarının gizliliğini korumak için "titiz bir süreç" izlediğini söyledi. Ancak eleştirmenler ve mahremiyet savunucuları, devlet kurumlarının haddini aştığı ve güçlerini sadece belirli YouTube videolarını izleyen ve hiçbir şekilde yasadışı bir şey yapmayan kişiler hakkında hassas bilgiler elde etmek için kullandıkları konusunda hala endişeliler.